בעולם שבו המידע נע במהירות שיא ומגיע באופן מהיר ביותר לקהלים רבים, אי אפשר לזלזל בכוחן של מילים. עם זאת, עם הכוח הזה באה אחריות, והגבול בין חופש הביטוי להשמצה יכול להיות דק. חוק לשון הרע קיים כדי להגן על אנשים וארגונים מפני הצהרות משמיצות הפוגעות בשם הטוב, בעוד שהגנת "אמת דיברתי" נועדה לסייע בשמירה על חופש הביטוי. במאמר זה נסקור את הנושא מזוויות שונות, תוך התייחסות להתנגשות בין חוק איסור לשון הרע לחופש הביטוי והאופן בו עורך דין לשון הרע יכול להגן על אנשים מפני תביעות סרק.
אמת דיברתי – ההגנה על חופש הביטוי בתביעות לשון הרע
לשון הרע, על פי ההגדרה הרחבה של המושג, מתייחסת לכל הצהרה כוזבת הפוגעת במוניטין של אדם, עסק או ארגון. לשון הרע יכולה לקבל מספר ביטויים, בין אם בכתב, בעל פה, ובכל פורמט, דיגיטלי, מודפס או אחר. הפן המשפטי העוסק סביב לשון הרע הינו מורכב, שכן הוא נדרש לאזן בין הזכות לחופש הביטוי לבין הצורך להגן על יחידים וישויות ארגוניות מפני הצהרות כוזבות ומזיקות.
חוקי לשון הרע משתנים ממדינה למדינה, ולפעמים אף מתחום שיפוט אחד למשנהו, אך בדרך כלל הם ידרשו מהצד הנפגע להוכיח כי ההצהרה המדוברת היא שקרית, פוגעת במוניטין שלו, או שהיא נאמרה באופן זדוני וחסר אחריות. מנגד ישנה הגנת "אמת דיברתי" שהיא הגנה חזקה בתיקי לשון הרע. עם זאת, אפילו הצהרות אמת יכולות להיחשב כהכפשות אם הן מוצגות בהקשר מטעה או זדוני.
תפקידו של עורך דין לשון הרע בהגנה על נתבעים
מקרי לשון הרע יכולים להיות טעונים רגשית ומורכבים מבחינה משפטית, ולכן הם דורשים מומחיות של עורך דין לשון הרע. עורכי הדין אשר מתמחים בדיני לשון הרע, חייבים להתעדכן בהתפתחויות המשפטיות האחרונות, התקדימים והניואנסים שהתפתחו בתחום. תפקידם של עורכי הדין הוא בעל משמעות ויכלול את הצורך בהגנה על הלקוח ובדרישה לייצוג משפטי:
- הגנה – עורך דין לשון הרע יכול מלכתחילה לייעץ ללקוחותיו כיצד להימנע מתביעות לשון הרע, לרבות הנחיות לגבי תקשורת אחראית, בדיקת עובדות והבטחה שההצהרות נאמרות בגבולות החוק. ייעוץ משפטי פרואקטיבי יכול לעזור לאנשים ולארגונים להתרחק ממלכודות משפטיות פוטנציאליות.
- ייצוג משפטי – כאשר מתמודדים עם האשמות לשון הרע, אנשים או גופים פונים לעתים קרובות לעורך דין לשון הרע כדי לבסס הגנה משפטית חזקה. עורך הדין מעריך את התיק, יאסוף ראיות ויגבש טיעונים משפטיים כדי להתמודד עם טענות התובע.
בין האמת וההשמצה בתביעות לשון הרע
אמת הפרסום נחשבת לרוב כהגנה מוחלטת בתיקי לשון הרע. אם הנתבע מוכיח שאכן פרסם דבר אמת, הוא בדרך כלל לא יואשם כמי שעבר על חוקי לשון הרע. עם זאת, הניואנסים נעוצים באופן הצגת האמת ובהקשר שבו היא נאמרת. עורך דין לשון הרע חייב לבחון היטב את הפרטים סביב האמירה המשמיצה לכאורה, תוך התחשבות בגורמים כגון זדון, כוונה והשפעה כוללת על המוניטין של התובע.
ההקשר
גם אם הצהרה הינה מדויקת מבחינה עובדתית, הצגתה בהקשר מטעה או זדוני עדיין יכולה להיחשב כהכפשה. על עורך דין לשון הרע לנתח את הנסיבות הרחבות יותר סביב האמירה כדי לקבוע אם היא נעשתה מתוך כוונה לפגוע במוניטין של התובע.
קיומה של כוונת זדון
זדון, או התעלמות מכוונת מהאמת, יכולים להפוך גם הצהרה שהיא אמיתית לכאורה לתביעת לשון הרע. עורך הדין יבחן את כוונתו של הדובר, ויבדוק האם האמירה נאמרה מתוך אמונה אמיתית באמיתותה או מתוך מניע זדוני לפגוע בשמו הטוב של הנבדק.
ההשפעה הכללית על המוניטין של התובע
חוקי לשון הרע מבחינים לרוב בין אנשי ציבור ואנשים פרטיים. ייתכן שאנשי ציבור, כמו סלבריטאים או פוליטיקאים, יצטרכו להוכיח לא רק שההצהרה הינה שקרית אלא גם שהיא נאמרה בזדון ממשי – כלומר שקרית ביודעין או תוך התעלמות מכוונת מהאמת. לאנשים פרטיים נטל ההוכחה עשוי להיות קל יותר, מכיוון שהוא מחייב רק הצגת רשלנות או אשמה.
המשקל המיוחס לתפוצת הפרסום בתביעות לשון הרע בעידן הדיגיטלי
תקשורת בעידן הדיגיטלי בעניין של לשון הרע מעלה עוד אתגרים ומורכבויות חדשות. רשתות חברתיות, פורומים מקוונים ופלטפורמות הודעות מיידיות (כדוגמת ווצאפ) שינו את האופן שבו המידע מופץ, והקלו על האנשים להפיץ מידע כוזב תוך השפעה מהירה על אנשים רבים והסבת נזק ממשי.
כאשר מדברים על העידן הדיגיטלי יש לשים לב לעוד מספר השלכות קיימות ופוטנציאליות:
- ויראליות ומהירות: המהירות שבה המידע עובר באינטרנט מהווה אתגר ייחודי לעורכי דין לשון הרע. הצהרה שקרית יכולה להפוך לוויראלית תוך דקות, ולגרום לנזק בלתי הפיך לפני שניתן לתקן אותה. עורכי דין לשון הרע חייבים לפעול במהירות כדי לצמצם את הנזק, לבקש סעד של צו מניעה או מתן צו להפסקת הפצת המידע.
- אנונימיות: האנונימיות שמעניקות פלטפורמות מקוונות מוסיפה רובד נוסף של מורכבות למקרי לשון הרע. אנשים שמפיצים הצהרות כוזבות מאחורי מגן האנונימיות עשויים להאמין שהם יכולים לחמוק מההשלכות המשפטיות. עורכי דין לשון הרע נוקטים באסטרטגיות מיוחדות כדי לחשוף מכפישים אנונימיים, כדי שיוכלו למצות איתם את הדין.
- היקף הפצה גלובלי: האופי חסר הגבולות של האינטרנט פירושו שהצהרות מכפישות יכולות לחצות גבולות מדיניים ואחרים, בקלות. עורכי דין לשון הרע מנסים לטפל גם במקרים בהם מעורבים צדדים ממדינות שונות לכן שיתוף פעולה בין מערכות משפטיות הוא חיוני פעמים רבות.
האתגר: איזון בין חופש הביטוי לאחריות משפטית
הרעיון של חופש הביטוי הוא יסוד עקרוני ואף ראשוני בחברות דמוקרטיות, המאפשר לאנשים להביע את דעותיהם ולקיים שיח פתוח. עם זאת, חופש זה אינו מוחלט, וחוקי לשון הרע נועדו ליצור איזון עדין בין ההגנה על מוניטין ושמירה על עקרונות חופש הביטוי:
- השפעת האיזון: מי שמבקר את חוקי לשון הרע טוען שיש להם השפעה נוראית ומשמעותית על חופש הביטוי, מכיוון שהם עלולים להרתיע אנשים מלהביע את דעתם מתוך חשש מההשלכות המשפטיות. עורכי דין לשון הרע חייבים לאזן בין הזכויות הללו כדי להבטיח שהבעת דעה לגיטימית תהיה מוגנת תוך מתן דין וחשבון למי שמפיץ מידע כוזב ומזיק.
- אינטרס ציבורי ועיתונאות אחראית: עורכי דין לשון הרע מתחבטים לעתים קרובות בנושאים הנוגעים לעניין ציבורי או בעניינים בעלי חשיבות חברתית משמעותית. במקרים כאלה, בתי המשפט עשויים לשקול את זכותו של הציבור לדעת מול הפגיעה הפוטנציאלית במוניטין של האדם. עיתונות אחראית, תתבטא בסופו של דבר בבדיקת עובדות ודיווח אתי.
לסיכום
הגנת אמת בפרסום הידועה גם כהגנת "אמת דיברתי" – נחשבת כטענת הגנה משמעותית וחיונית במקרים של לשון הרע, אבל אין בטענה זו כשלעצמה כדי להגן באופן אוטומטי על אדם שפרסם דברים פוגעניים כנגד זולתו. המורכבות טמונה בניואנסים של ההקשר, בכוונה וכאמור באיזון העדין בין שימור מוניטין ושמירה על עקרונות הביטוי החופשי. העידן הדיגיטלי אף מאתגר יותר את מערכת המשפט בסוגיות הקשורות ללשון הרע ולכן כדי לשמור על שלמות השיח ועל הזכויות של כל אדם ופרט בחברה, יש לפנות למומחיותו של עורך דין לשון הרע, כדי שידע להסביר, להנחות ולייעץ על כל מקרה ומקרה בנפרד.
למידע נוסף בנוגע להגנות בתביעות לשון הרע – צרו קשר עם משרד עורך דין לשון הרע – שמעון האן.