בעולם שבו המידע נע במהירות האור, ההשלכות של הוצאת דיבה ופרסום לשון הרע, מעולם לא היו עמוקות יותר. לשון הרע, בין אם בצורה של שמועה מזיקה או פוסט זדוני באינטרנט, עלולה לגרום נזק בלתי הפיך למוניטין של האדם. הבנת הסעדים המשפטיים הזמינים עבור לשון הרע היא חיונית, ובמאמר זה, נחקור את הנושא המורכב של תביעות לשון הרע, הזכאות לפיצויים והחתירה לצדק במקרים של הוצאת דיבה.
מהי הוצאת דיבה בראי החוק בישראל?
הוצאת דיבה, הידועה גם בתור הוצאת לשון הרע, הוא מונח רחב הכולל התבטאויות שבכוחן להכתים את המוניטין של יחידים, עסקים, תאגידים, עמותות או כל ישות משפטית העומדת בפני עצמה.
המילה המדוברת מחזיקה בכוח משמעותי והפצת לשון הרע בעל פה, עלולה לפגוע קשות במוניטין של האדם. אולם החוק גם מכיר בהתבטאויות בכתב כבעלות פוטנציאל לשון הרע וכפוף לתביעה משפטית, כפי שיפורט בהמשך. שיטת לשון הרע נוספת כוללת הגשת תלונות שווא לרשויות, בעיקר משטרת ישראל אך לא רק, מתוך כוונה להכתים את שמו הטוב של אדם.
לשון הרע גורמת בדרך כלל לקורבן כאב רגשי, סבל, ייסורים, מתח, בושה ועצב עמוק. השפלה פומבית של אדם, בין אם בפני קהל רחב ובין אם בפרטיות, היא מעשה מזיק ביותר. לכן בחוק בישראל ישנה התייחסות נרחבת להוצאת דיבה – הן כעוולה אזרחית והן כעבירה פלילית, מתוך הכרה בהשלכות החמורות של הפצתה.
באילו ערוצים הוצאת דיבה עשויה להתבצע?
הופעתן של פלטפורמות הרשתות החברתיות ותוכנות המסרים המיידיים (כגון טוויטר, פייסבוק, אינסטגרם, טלגרם, וואטסאפ) הקלה על ההפצה המהירה של תוכן כוזב וחדשות פיקטיביות לקהלים עצומים, טווח שפעם היה בלעדי לשידורי טלוויזיה או רדיו בלבד.
למעשה, עיצוב דעת הקהל באמצעות קמפיינים במדיה החברתית הוא דבר שכיח כיום, ולעתים קרובות, צדדים בסכסוכים פוליטיים, יריבים עסקיים וגורמים אחרים, מנצלים את האינטרנט כדי להפיץ לשון הרע אלו על אלו. אולם הוצאת דיבה יכולה ללבוש מגוון צורות ואינה מוגבלת למדיה החברתית בלבד.
עם זאת, האמצעי הנפוץ ביותר כיום להפצת לשון הרע הוא ללא ספק האינטרנט, על מכלול ערוציו. זה כולל גם שליחת אימיילים או הודעות וואצאפ או SMS מכפישות.
מנגד, התבטאויות בעל פה הנאמרות בעולם האמיתי נגד אדם מסוים, עדיין נחשבות גם בעידן האינטרנט, כאמצעי להפצת לשון הרע ולכן חשוב להיזהר בלשונכם בפומבי.
אילו זכויות מציע החוק בישראל לנפגעי הוצאת דיבה?
הגשת תביעת דיבה או לשון הרע, היא פתרון מקובל שנהוג לנקוט כיום כנגד מפרסמי לשון הרע. פתרון זה מסייע לנפגעי לשון הרע בכמה מישורים.
עצירת הפרסומים המכפישים
תביעת דיבה יכולה לסייע לבלום את הפרסומים המכפישים ולאלץ את המפרסם להסירם.
פרסום התנצלות או הבהרה
תביעת לשון הרע או תביעת דיבה, יכולה להוביל לחיוב המפרסם בפרסום התנצלות כלפי הנפגע, כאשר לעתים קרובות הדבר נקבע כחלק מהסדר פשרה שנערך במשא ומתן לסגירת התיק, במטרה לעזור לשקם את שמו הטוב וכבודו של התובע.
פיצויים
פיצויים הם סעד נפוץ בתביעות לשון הרע, וחיוב הנתבע בפיצוי התובע מתיישר עם עקרונות דיני הנזיקין. הפיצוי נועד בראש ובראשונה לשקם את המוניטין של הנפגע ועשוי להשתנות בגובהו. אולם ככלל, הפיצוי יכול להתחיל מאלפי ש"ח בתיקים קטנים יותר, להגיע לעשרות אלפי ש"ח בתיקים בינוניים ועד מאות אלפי ש"ח במקרים משמעותיים יותר.
אז מתי ראוי להגיש תביעת דיבה?
הוכחת קיומו של תוכן מסוג לשון הרע, היא תנאי מוקדם לפתיחת תביעת לשון הרע, אך היא אינה הקריטריון הבלעדי. גורם מהותי נוסף להגשת תביעת דיבה, נוגע ליכולת להוכיח את מעשה הפרסום. כפי שצוין קודם לכן, ניתן להפיץ לשון הרע באמצעים שונים, לרבות פלטפורמות מקוונות, תקשורת מילולית, הודעות טקסט וצורות כתובות קונבנציונליות (מכתבים, חוברות, או אפילו פרסום של ספרים מכפישים), בין היתר.
במקרים מסוימים, הוצאת הדיבה עשויה להתבצע בידי מקורות אנונימיים, כפי שקורה הרבה ברשת האינטרנט. עם זאת, גם במקרים כאלה, ישנם סעדים משפטיים שניתן לנקוט בהם כדי לאתר את המפרסמים ולהגיש נגדם תביעה. לשם כך יש להסתייע בשירותי עורך דין לתביעות דיבה.
בנוסף, ניתן לנקוט בצעדים משפטיים נגד אנשים ששיתפו או סייעו בהפצת תוכן משמיץ ביודעין.
האם ניתן להגיש תביעה כספית על הוצאת דיבה ללא הוכחת נזק?
ישנן שתי דרכים עיקריות לתביעת פיצוי במקרים של לשון הרע:
- תביעת לשון הרע במסלול פיצוי סטטוטורי – במסלול הסטטוטורי, התובעים יכולים לבקש פיצוי ללא צורך בהוכחת נזק ספציפי. על פי גישה זו, התובע עשוי להיות זכאי לפיצוי כספי, של 70,000 ₪, עבור כל פרסום מכפיש (נכון ל- 2023). במקרים בהם הפרסום של לשון הרע כרוך בראיות קונקרטיות לניסיון מכוון לפגוע בשמו הטוב ובכבודו של הפרט, הפיצוי יכול להסתכם גם ב- 140,000 ₪.
- תביעות לשון הרע במסלול פסיקתי – במסלול זה בית המשפט אינו כבול לגבולות פיצויים שנקבעו מראש ויכול לקבוע פיצוי לפי שיקול דעתו, לרבות הוצאות משפט.
בקצרה, תביעת לשון הרע נותרה פתרון רב ערך, ולעתים קרובות מספקת סעד מועיל לנפגעי לשון הרע בישראל.
כיצד ניתן לנצח בתביעת דיבה?
נטל ההוכחה בתיקי לשון הרע הוא נטל הוכחה "אזרחי". היינו, לשם הגשת תביעה, די להוכיח במידה סבירה של הסתברות, כי התוכן הפוגעני נחשב כפרסום כהגדרתו בחוק איסור לשון הרע. עם זאת, במקרים בהם הנזק שנגרם הוא קל במיוחד, כגון עלבונות שלא צלחו, עשוי בית המשפט פעמים רבות לדחות את התביעה בטענה של חוסר תוחלת.
מהן זכויות הנתבע בתביעת דיבה?
גם כאשר ניתן להוכיח הוצאת דיבה, עדיין עשוי הנאשם להפיק תועלת מהגנות משפטיות מסוימות. למשל הגנת אמת בפרסום או הגנת האינטרס הציבורי. נושא ההגנות המשפטיות הוא היבט מהותי ברוב תיקי לשון הרע, הכולל שיקולים עובדתיים ומשפטיים כאחד. קו הגנה נוסף הוא הגנת "תום לב", המקיפה שורה של מקרים ותרחישים שיש להעריך על סמך הפרטים של כל מקרה. משרדנו מספק ייצוג הן לתובעים והן לנתבעים בתיקי לשון הרע, תוך התייחסות לשאלות משפטיות מגוונות אלו, בהתאם להוראות הקבועות בחוק איסור לשון הרע.
לסיכום
אם אתם סבורים כי נפגעתם מהוצאת לשון הרע או הוצאת דיבה כנגדכם, רצוי לפנות להכוונה מעורך דין מנוסה בתביעות דיבה כדי לתכנן דרך פעולה מתאימה, בנסיבות הפרטניות שלכם.
משרד עו"ד שמעון האן מספק ייעוץ משפטי מקצועי בדיני לשון הרע, ויכול לסייע לכם בתהליך של בדיקת ההיתכנות להגשת תביעת פיצויים בגין הוצאת דיבה, ובמימוש זכויותיכם לאורך כל הדרך.
אל תהססו להסתייע בשירותינו – פנו אלינו כעת באמצעות האתר או בטלפון 077-8036102 ותאמו מולנו שיחת ייעוץ דיסקרטית.