אף על פי שחופש הביטוי מהווה זכות יסוד חשובה במדינת ישראל, המחוקק מכיר בכך שבכוחן של התבטאויות מסוגים מסוימים, להסב נזקים חמורים ומרחיקי לכת למי שכלפיהן הן מופנות. בהתאם לכך, בשנת 1965 נחקק החוק לאיסור לשון הרע בישראל, אשר מגדיר את התנאים שבהם רשאי אדם או ארגון שנפגע מאמירות פוגעניות מצד זולתו, לפתוח בהליכי משפט כנגדו ואת הצעדים שבאפשרותו לדרוש בנסיבות אלו. הליכי המשפט שהחוק מתיר לנפגעי פרסומים שליליים לפתוח – נחלקים להליכים אזרחיים והליכים פליליים, אולם המאמר שלפניכם, יוקדש לדיון ספציפי בנושא של ניווט בתביעות דיבה – המוגשות כתביעה כספית אזרחית בנסיבות הללו.
באילו נסיבות ניתן להגיש תביעת דיבה על פי חוק לשון הרע בישראל?
חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה – 1965, מאפשר לנפגעי הוצאת דיבה, לדרוש פיצוי כספי מן המפרסם ללא הוכחת נזק (עד לתקרת פיצוי בסך 70,000 ש"ח, נכון לשנת 2023). זאת באמצעות הגשת תביעת דיבה אזרחית על פי חוק לשון הרע. זאת בנוסף לחיוב האדם האחראי לפרסומים המשמיצים, לנקוט פעולות מתקנות, כמו הסרה מיידית של הפרסום הפוגע, פרסום של התנצלות פומבית, חזרה מדברים האמורים בפומבי וכיוצא באלו.
חוק זה קובע אילו סוגים של התבטאויות נחשבות כהוצאת דיבה ואילו סוגי תכנים נחשבים כפרסום. בתוך כך, החוק מגדיר כי הפצת אמירות או תכנים פוגעניים, משפילים, מזלזלים או מסיתים כנגד אדם אחר או ארגון, ובפרט כשהדבר נעשה בכוונה לגרימת נזק לזולת – היא עבירה על החוק המקימה לנפגעיה לא רק זכאות לפיצויים אלא גם זכות להגשת תביעה פלילית.
ניווט בתביעות דיבה – צעד אחר צעד
ניווט בהליכים המשפטיים הנוגעים להוצאת דיבה, עובר דרך מספר צעדים עיקריים:
- ייעוץ עם עו"ד תביעות דיבה: טרום הגשתן של תביעות דיבה, קריטי לפנות להתייעצות עם עורך דין הוצאת דיבה מנוסה. חשיבות הייעוץ המשפטי המקדים לנקיטת צעדים משפטיים, נובעת מהעובדה שחוק לשון הרע מורכב ממספר גדול של וסעיפים, המחייבים הקפדה על תנאים מדויקים במהלך יישומו. במסגרת זו יש להבחין הבחנה ברורה בין אנשים המפיצים לשון הרע בכוונת זדון מתוך רצון לגרום נזק לזולתם, לבין אלה החולקים תכנים מסוימים עם אחרים, בתום לב אמיתי. כתוצאה מכך, כאשר שוקלים לתבוע אדם על הוצאת דיבה, חשוב מאוד לבקש הדרכה מעורך דין דיבה ותיק, היודע כיצד לנתח ביסודיות את השתלשלות האירועים סביב פרסום הדברים הנדונים בתיק, ולהעריך מראש אם ישנה עילה תקפה להגשת התובענה או הקובלנה בפועל.
- איסוף הראיות הרלוונטיות: במקרים של הוצאת דיבה, תיעוד של הפרסומים הפוגעניים, הוא בדרך כלל חיוני להצלחת התביעה. עורך דין דיבה מסייע ללקוח בהבנת החומרים הנדרשים לחיזוק תביעתו ובזיהוי העילות להגשת תביעה משפטית או טענות ההגנה, במקרה והלקוח הוא הנתבע.
- שליחת אזהרה לפני נקיטת הליכים: למרות שלפי חוק לשון הרע, לא הכרחי לשלוח מכתב מסוג זה, שליחת התראה שנוסחה על ידי עו"ד הוצאת דיבה, נחשבת כצעד מקובל לפני הגשתן של תביעות דיבה ולשון הרע. זוהי דרך חוקית להפעיל על המפרסם לחץ להסיר את התוכן המזיק, לחזור בו מן הפרסום ואפילו להתנצל פומבית בפני הנפגע. מכתב כזה מאפשר גם לדרוש פיצוי כספי מבלי להיכנס עם המפרסם להליכים משפטיים ממושכים, מורכבים ויקרים.
- ניסוח כתב תביעה או הגנה: אם שליחת מכתב האזהרה לא הובילה לתוצאות המקוות, ינוסח כתב תביעה או הגנה עבור הלקוח ויוגש לבית המשפט.
- ייצוג משפטי בבית משפט: משך ההליכים המשפטיים בתביעות המוגשות בהתאם לחוק לשון הרע, משתנה כתלות בגורמים רבים כדוגמת אופי התיק, האם הוא מטופל בהליך משפטי רגיל או בסדר דין מהיר, ומרכיבים נוספים כמו קיומה של תביעה שכנגד מטעם הנתבע, ו/או דרישה להליכים מקדמיים, גישור, הליכי קדם משפט, הגשת תצהירים, הצגת ראיות נוספות, סיכומים וכדומה. מורכבות השלבים הללו יכולה להיות מושפעת מגורמים חיצוניים כמו כמות הנאשמים בתיק, הניסיון המשפטי של עורכי הדין המייצגים את הצדדים ועוד.
- קבלת פסק הדין: בתביעת דיבה, הסעד המבוקש הוא בדרך כלל פיצוי כספי לתובעים. סעדים נוספים עשויים לכלול הסרה מהירה של תוכן מכפיש, חזרה מן האמירות הפוגעניות באופן פומבי או תיקונן, התנצלות פומבית ואף פרסום פסק הדין עצמו.
במידה והלקוח ימצא את פסק הדין לא מספק, התייעצות עם עורך הדין חושפת אפשרויות נוספות לניהול התיק. אם קיים פוטנציאל לשנות את התוצאה, ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית משפט גבוה יותר, בכפוף להערכת סיכויי הצלחתו של הערעור על פסק הדין.
לסיכום – על המורכבות של תביעות דיבה וחשיבות הייצוג המשפטי בהן
לאור מאפייניהן המורכבים של תביעות הוצאת דיבה, ישנה חשיבות מהותית לייצוג משפטי בתהליך ההיערכות לקראתן, בדגש על הכנתן, הגשתן וניהולן בערכאות. לכן פנייה לעורך דין דיבה מנוסה, היא חיונית ביותר – הן עבור נפגעי הוצאת דיבה והן עבור מי שנאשמים בה. ראשית התהליך בביצוע הערכה מדוקדקת של פרטי המקרה לרבות אופי הפרסום, תפוצתו, המניעים של המפרסם וכוונותיו והנסיבות המקדימות לאירוע. שמעון האן – עורך דין ונוטריון, ישמח לפעול למענכם לצורך הגנה על שמכם הטוב וכבודכם, בין אם אתם נמצאים בצד התובע או בצד הנתבע. צרו קשר כבר כעת עם משרדנו וקבעו שיחת התייעצות כדי לעמוד על אפשרויות הפעולה הזמינות עבורכם.
שאלות ותשובות:
דבר החקיקה הידוע כחוק לשון הרע, נחקק בשנת 1965 כדי לחייב אנשים הימנע משימוש בשפה פוגענית, משפילה, מזלזלת או מסיתה כנגד זולתם, ובמיוחד כאשר הדבר נעשה מתוך כוונה לגרום נזק או פגיעה ליחיד או לישות תאגידית או ארגון.
הדרך לניהול יעיל של תביעות דיבה עוברת דרך סדרה של אבני דרך מרכזיות: זה מתחיל באיסוף ראיות ותיעוד רלוונטי, תוך בירור אמיתותם ומשקלם של החומרים הנ"ל. במידה והפרסומים דנן עומדים בהגדרת חוק לשון הרע למושג "פרסום" ובהגדרת המושג "לשון הרע" בחוק, התהליך מתקדם לגיבוש כתב תביעה או הגנה משכנע, מטעם הלקוח. כאשר התביעה מגיעה לדיון בערכאות, עורכי הדין של הצדדים מציגים את טענות לקוחותיהם. לבסוף, בית המשפט נותן את פסק דינו בכפוך לטיעוני הצדדים והראיות שהוצגו במסגרת ההליך.
בנוף המורכב של תביעות דיבה, ישנה חשיבות רבה להסתייעות בשירותי עו"ד דיבה ותיק הבקיא בניואנסים של תחום משפטי זה. יתר על כן, הייצוג המשפטי של עו"ד תביעות דיבה טוב בבית המשפט, לא יסולא בפז בהגנה על האינטרסים של הלקוח ומימוש מיטבי של זכויותיו. מכאן שמעורבותו של עורך דין דיבה טוב בתיקכם, יכולה להשפיע בצורה מהותית על תוצאות התביעה.
מעורבותו של עורך דין דיבה מנוסה, משפיעה על מהלך התביעה ותוצאותיה במידה ניכרת. בכוחו של עו"ד דיבה לסייע למיוצגיו להכין כתב תביעה (או הגנה) הנתמך בהוכחות רלוונטיות ובטיעונים משכנעים וחזקים במיוחד שימקסמו את סיכויי ההצלחה בתיק.