השפלה פומבית (שיימינג), הוצאת דיבה ופגיעה בשם הטוב, הן למרבה הצער, תופעות נפוצות מאין כמוהן בתקופתנו. לא מעט אנשים פרטיים ובעלי עסקים בישראל 2024, יכולים להעיד כי חוו על בשרם את השלכותיה הכואבות של "היד הקלה על המקלדת" של זולתם. ואכן, פרסום לשון הרע ברשת האינטרנט ובמיוחד ברשתות החברתיות יכול להזיק למוניטין באופן דרמטי ולגרור השלכות קשות עבור נפגעיה במישורי חיים שונים. הבשורה המעודדת היא שלא חייבים לעבור על כך בשתיקה. בהחלט יש מה לעשות במקרים הללו ובשורות הבאות נסביר לכם כיצד ניתן לפעול.
עברתם השפלה פומבית? ייתכן שאתם זכאים לפיצויים על הוצאת לשון הרע ופגיעה בפרטיות
נפגעי השפלה פומבית סובלים לרוב מסימפטומים כגון עוגמת נפש, תחושות קשות של כאב וסבל נפשי, חרדות ודיכאון, ירידה בביטחון העצמי ופגיעה משמעותית באיכות החיים. לעתים, הנזק הנפשי מלווה בתסמינים פיזיים כמו עייפות כרונית, מיגרנות, כאבי בטן וקשיי שינה. אדם שהושפל ברבים חש פעמים רבות שאיבד שליטה על חייו ונקלע למצב בו אינו יכול להתמודד לבדו.
בהיבט המשפטי, הוצאת דיבה כזו עשויה להקים לנפגע עילת תביעה אזרחית או אפילו פלילית. חוק איסור לשון הרע בישראל מכיר בחומרת הפגיעה הנגרמת מפרסום השמצות ושמירה על השם הטוב של האדם נחשבת לזכות חוקתית. החוק קובע סנקציות משמעותיות למפרסמים כולל פיצויים גבוהים ללא הוכחת נזק וצווים מגבילים. אם נפגעתם מביזוי ברבים, כדאי להכיר את זכויותיכם המלאות ואת האפשרויות העומדות בפניכם.
כאן המקום לציין כי אם חוויתם שיימינג שהתבצע תוך פגיעה בפרטיותכם או צנעתכם, גם זו עילה להגשת תביעת פיצויים, מכוח חוק הגנת הפרטיות.
מה סכום הפיצוי שניתן לתבוע בגין השפלה פומבית בישראל?
חוק איסור לשון הרע קובע סכום פיצוי סטטוטורי (ללא הוכחת נזק) של עד 80,000 ש"ח בגין כל פרסום. במקרים של פרסום לשון הרע במזיד מתוך כוונה לפגוע, ניתן לתבוע פיצוי עד סכום של 160,000 ש"ח ללא הוכחת נזק. במידה וקיימות ראיות מוחשיות לנזקים שנגרמו לנשוא דברי הבלע, ניתן להגיש תביעה במסלול פיצוי ללא הגבלת סכום התביעה, בכפוף להוכחת הנזקים בפועל.
מהי הגדרת 'פרסום' בהקשר של השפלה פומבית?
השפלה פומבית יכולה להתרחש בכל פלטפורמה או מדיום שנועד להפצת מידע לציבור. התפתחות אמצעי התקשורת הדיגיטליים הרחיבה משמעותית את היקף האפשרויות לפרסום פוגעני. בעבר, הוצאת דיבה בוצעה בעיקר באמצעות העיתונות, הרדיו או הטלוויזיה שהנגישות אליהם הייתה מוגבלת. כיום, הפרסום יכול להתבצע בקלות יחסית במגוון פלטפורמות אינטרנטיות ובפרט רשתות חברתיות כמו פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ורבות אחרות.
גם פרסום במסגרת תכתובות אישיות, הודעות מייל או SMS נחשב כפרסום אסור אם הוא פוגע בכבודו של אדם. בנוסף, חשוב לזכור שגם פרסום השפלה פומבית בעל-פה באוזני אנשים אחרים מהווה עילה לתביעה אם הוא עונה להגדרות החוק.
הגנות בחוק איסור לשון הרע – כיצד ניתן להתגונן כנגד תביעת השפלה פומבית?
בצד הזכות לתבוע כנגד הוצאת דיבה, החוק גם קובע הגנות ייעודיות לנתבעים בתביעות לשון הרע. חוק איסור לשון הרע מונה מספר הגנות אפשריות למפרסם תכנים שנטען כי הם בגדר השפלה פומבית:
- הגנת "אמת דיברתי" – אם המפרסם מוכיח כי הדברים שפרסם נכונים וכי היה בפרסום עניין ציבורי.
- הגנת תום הלב – כאשר הפרסום לא חרג מתחום הסביר בנסיבות העניין. ההגנה תקפה במצבים כגון דיווח בתום לב לרשות מוסמכת, ביקורת בתום לב על מעשה של גוף ציבורי, הבעת דעה בתום לב באשר לתכונותיו, התנהגותו או מעשיו של הנוגע בדבר ועוד.
- חסינויות – חסינות מוחלטת או חסינות מסוייגת (בהתאם לנסיבות) בגין פרסומים במהלך דיון בבית משפט, בישיבת הכנסת, בדברי הכנסת וכדומה.
5 פעולות מומלצות שיכולות לסייע לכם להתמודד עם השפלה פומבית
אם נפגעתם מהטחת שקרים והשפלה פומבית כנגדכם, אלו פעולות שכדאי לנקוט על מנת להגן על זכויותיכם:
- תעדו את הפרסום – צלמו את הפרסום הפוגעני ככל האפשר מהר, לפני שהוא נמחק. אם מדובר בפוסט ברשת חברתית, רצוי לתעד גם את כמות הלייקים והתגובות. תיעוד זה עשוי להפוך לראייה חשובה בניהול הליך משפטי.
- פנו למפרסם בדרישה להסרת התוכן – יש לפנות אל המפרסם לשון הרע בדרישה מפורשת למחוק את הפרסום ולנקוט צעדים למזעור הפגיעה. ככל שיהיה שיתוף פעולה, הדבר עשוי לחסוך מהלכים משפטיים.
- היוועצו עם עורך דין לשון הרע – עו"ד שמעון האן, מומחה בתביעות דיבה ולשון הרע, ימליץ לכם על דרכי פעולה אפקטיביות להתמודדות עם ביזוי פומבי, בהתאם לנסיבות.
- שקלו להגיש תלונה במשטרה – אם מתגלה עבירה פלילית, ניתן להגיש תלונה במשטרה כנגד המפרסמים ולעמוד על זכויותיכם.
- הגישו תביעת פיצויים – תביעת נזיקין נגד המשמיץ עשויה לזכות אתכם בפיצוי כספי גבוה שיסייע בשיקום הנזק התדמיתי.
לסיכום
השפלה פומבית ברשת האינטרנט או בכל במה ציבורית אחרת היא פגיעה חמורה בזכויות הפרט אשר מובילה לעוגמת נפש כבדה וסבל רב. החוק בישראל מכיר בחובתה של החברה לשמור על כבודם של אזרחיה ומציע כלים אפקטיביים להתמודדות עם הפצת תכנים פוגעניים. במקרים של לשון הרע, מומלץ תמיד לפנות בהקדם האפשרי לעזרת עורך דין בעל ניסיון מוכח בתביעות מסוג זה.
משרד עו"ד ונוטריון בהובלת עורך דין שמעון האן עומד לרשותכם להגשת תביעת פיצויים בגין השפלה פומבית ולשם מיצוי זכויותיכם, מתוך אמפתיה ומקצועיות.
שאלות ותשובות:
עורך דין המתמחה בתביעות לשון הרע יוכל לספק לכם ייעוץ וליווי משפטי לאורך כל התהליך. תפקידו להעריך את סיכויי התביעה, להמליץ על צעדים שיש לנקוט, לאסוף ראיות ולבנות אסטרטגיית טיעון משכנעת שתביא למיצוי הזכויות. עורך דין מנוסה ידאג לטובתכם ויפעל להגעה להסדר או להכרעה משפטית במהירות האפשרית.
ישנה חשיבות רבה לפעול במהירות בעקבות פרסום לשון הרע. עדיף להגיש תביעה בסמוך ככל האפשר למועד הפרסום הפוגעני, שכן ככל שעובר זמן רב יותר קשה יותר להוכיח את הנזק שנגרם ולאתר את המפרסמים. בנוסף, קיימת תקופת התיישנות של שנה מיום הפרסום להגשת תביעה אזרחית, ולכן חשוב לפעול בזריזות ולא להחמיץ את המועד.
חוק איסור לשון הרע קובע פיצוי ללא הוכחת נזק של עד 80,000 ש"ח בגין כל פרסום. במקרים של פרסום לשון הרע מתוך כוונה לפגוע, ניתן לתבוע פיצוי עד סכום של 160,000 ש"ח.
פעולת ה"שיתוף" (share) של פוסט פוגעני ברשתות חברתיות מהווה אמצעי הפצה ועל כן היא נחשבת כפרסום לכל דבר ועניין. מי שמשתף פוסט פוגעני אחראי גם הוא להפצת לשון הרע ועלול למצוא את עצמו כנתבע בתביעת דיבה.