בשנים האחרונות, אפליקציית המסרים המיידיים וואטסאפ הפכה לזירה מרכזית בחיי היומיום של רבים מאיתנו. אולם, לצד היתרונות הרבים של תקשורת מהירה וזמינה, הפלטפורמה הזו מהווה גם כר פורה לפרסומים פוגעניים העלולים להוות לשון הרע. בתי המשפט בישראל נדרשים יותר ויותר לדון בתביעות הנוגעות לפרסומי לשון הרע בוואטסאפ, ובמאמר זה נסקור מספר פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ ונבחן את המגמות המסתמנות בפסיקה.
פרסום לשון הרע בוואטסאפ – מה אומר החוק?
חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965, נועד להגן על שמו הטוב וכבודו של אדם. החוק אינו מבחין בין אמצעי הפרסום השונים, ולכן פרסום לשון הרע בוואטסאפ נחשב לעוולה אזרחית בדיוק כמו פרסום בכל מדיום אחר. על פי החוק, פרסום לשון הרע מתקיים כאשר הוא נעשה בפני שני אנשים או יותר, זולת הנפגע. במקרה של קבוצות וואטסאפ, תנאי זה מתקיים בקלות.
פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ: מקרים לדוגמה
נבחן כעת מספר פסקי דין מהעת האחרונה הנוגעים לפרסומי לשון הרע בוואטסאפ:
פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ: סכסוך בין שכנים
בתיק ת"א (פתח תקוה) 55171-09-20 כהן נ' נדיב, דן בית המשפט בתביעת לשון הרע שהוגשה בעקבות פרסום בקבוצת וואטסאפ של דיירי בניין. הנתבע פרסם האשמות כלפי התובע, שהיה חבר ועד הבית, בנוגע לאי תשלום מיסי ועד, התקנת מזגן ומצלמה ללא אישור, והרחבת מחסן על חשבון השטח המשותף. למרות שבית המשפט קבע כי מדובר בפרסום לשון הרע, הוא דחה את התביעה מכיוון שהפרסום חוסה תחת הגנת "אמת הפרסום" והגנת תום הלב.
פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ: סכסוך בין הורים בגן ילדים
במקרה אחר, ת"א (באר שבע) 38880-06-20 פלונים נ' פלוני, דן בית המשפט בתביעה שהוגשה בעקבות פרסום תמונות של ילד בן שנתיים בקבוצת וואטסאפ של הורי הגן. הנתבע פרסם תמונות של הקטין ואף טען כי הוא מטריד את בנו. בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי מדובר בלשון הרע ובפגיעה בפרטיות. הנתבע חויב לשלם פיצוי בסך 20,000 ₪.
פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ: סכסוך בין מתווכים
בתיק תאמ (עכו) 7224-10-18, דן בית המשפט בסכסוך בין שני מתווכי דירות שהתגלע בקבוצת וואטסאפ מקצועית. הנתבע כינה את התובע "נוכל" וטען כי הוא מציג עצמו כבעל בלעדיות על נכסים שלא כדין. בית המשפט קבע כי למרות שקללות וגידופים בשעת כעס לא ייחשבו בדרך כלל ללשון הרע, הכינוי "נוכל" בפורום מקצועי עלול לפגוע בתדמיתו ובעיסוקו של האדם, ולכן מהווה לשון הרע. הנתבע חויב לשלם פיצוי בסך 12,000 ₪.
פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ: סכסוך בין גננת לסייעת
בת"א 43039-09-17, דן בית המשפט בתביעת לשון הרע שהוגשה על ידי סייעת לשעבר כנגד גננת. הגננת פרסמה בקבוצת וואטסאפ של הורי הגן האשמות כלפי הסייעת, שפתחה פעוטון מתחרה, וטענה כי היא נוקטת בשיטות חינוך קיצוניות. בית המשפט קבע כי מדובר בלשון הרע וחייב את הגננת לשלם פיצוי בסך 35,000 ₪.
מגמות בפסיקה בנושא פסקי דין לשון הרע בוואטסאפ
מניתוח פסקי הדין הללו ואחרים, ניתן לזהות מספר מגמות בפסיקת בתי המשפט בנושא לשון הרע בוואטסאפ:
- הכרה בוואטסאפ כזירת פרסום: בתי המשפט מכירים בוואטסאפ כפלטפורמת פרסום לכל דבר ועניין, ומחילים עליה את דיני לשון הרע באופן דומה לאמצעי תקשורת אחרים.
- התחשבות בהיקף הפרסום: בתי המשפט נוטים להתחשב בגודל הקבוצה שבה נעשה הפרסום בקביעת גובה הפיצוי. פרסום בקבוצה קטנה עשוי להוביל לפיצוי נמוך יותר מאשר פרסום בקבוצה גדולה.
- בחינת ההקשר והנסיבות: בתי המשפט בוחנים את ההקשר שבו נעשה הפרסום ואת הנסיבות הספציפיות של כל מקרה. למשל, פרסום בקבוצה מקצועית עשוי להיחשב חמור יותר מפרסום בקבוצה חברתית.
- שקילת הגנות החוק: בתי המשפט בוחנים את תחולת ההגנות הקבועות בחוק איסור לשון הרע, כגון הגנת אמת הפרסום והגנת תום הלב, גם במקרים של פרסומים בוואטסאפ.
- התחשבות בפגיעה במוניטין ובפרנסה: כאשר הפרסום עלול לפגוע במוניטין המקצועי או ביכולת הפרנסה של הנפגע, בתי המשפט נוטים לפסוק פיצויים גבוהים יותר.
כיצד להימנע מתביעות לשון הרע בוואטסאפ?
לאור פסקי הדין והמגמות שסקרנו, להלן מספר המלצות כיצד להימנע מתביעות לשון הרע בוואטסאפ:
- חשבו פעמיים לפני שאתם מפרסמים: זכרו כי כל הודעה שאתם שולחים בקבוצת וואטסאפ עלולה להיחשב כפרסום לכל דבר ועניין.
- הימנעו מהאשמות ללא ביסוס: אם אין לכם ראיות מוצקות לטענותיכם, הימנעו מלפרסם אותן.
- שמרו על לשון מכבדת: גם אם אתם במחלוקת עם מישהו, הקפידו על שפה מכבדת ונקייה מגידופים או האשמות אישיות.
- היו מודעים להקשר: זכרו כי פרסום בקבוצה מקצועית עלול להיחשב חמור יותר מפרסום בקבוצה חברתית.
- כבדו את פרטיותם של אחרים: הימנעו מפרסום תמונות או מידע אישי של אנשים אחרים ללא הסכמתם.
במקרה של הוצאת דיבה או פגיעה בשמכם הטוב בוואטסאפ, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לשון הרע מנוסה, עו"ד שמעון האן, מומחה בתחום דיני לשון הרע, יכול לסייע לכם להבין את זכויותיכם ולפעול להגנה על שמכם הטוב.
לסיכום
פסקי הדין שסקרנו מדגישים את החשיבות של זהירות ואחריות בשימוש בוואטסאפ ובפלטפורמות תקשורת דומות. בעוד שוואטסאפ מאפשר לנו לתקשר בקלות ובמהירות, עלינו לזכור כי כל הודעה שאנו שולחים עלולה להיחשב כפרסום לכל דבר ועניין. פסקי הדין מראים כי בתי המשפט מתייחסים ברצינות לפרסומי לשון הרע בוואטסאפ ומוכנים לפסוק פיצויים משמעותיים במקרים המתאימים.
חשוב לזכור כי מעבר לסנקציות המשפטיות, פרסום לשון הרע עלול לגרום עוגמת נפש רבה לנפגע ולפגוע במערכות יחסים אישיות ומקצועיות. לכן, עלינו לנהוג באחריות ובכבוד הדדי בכל אינטראקציה שלנו ברשתות החברתיות ובאפליקציות המסרים.
אם נפגעתם מפרסום לשון הרע בוואטסאפ או שאתם מתמודדים עם תביעת לשון הרע, אל תהססו לפנות אל משרד עו"ד ונוטריון בהובלת עורך דין שמעון האן לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף. צוות המשרד יסייע לכם להבין את זכויותיכם ולפעול להגנה על שמכם הטוב ועל האינטרסים שלכם.
שאלות ותשובות:
המבחן העיקרי הוא האם הפרסום עלול להשפיל את האדם בעיני הבריות או לבזותו בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו. בתי המשפט בוחנים את תוכן הפרסום, ההקשר שבו נעשה, והאופן שבו הוא עשוי להתפרש על ידי הקורא הסביר.
מבחינה משפטית, אין הבדל מהותי בין השניים. עם זאת, פרסום בקבוצה עשוי להיחשב חמור יותר בשל תפוצתו הרחבה יותר. בתי המשפט מתחשבים בהיקף הפרסום בעת קביעת גובה הפיצוי.
ההגנות העיקריות הן הגנת אמת הפרסום (הפרסום היה אמת והיה בו עניין ציבורי) והגנת תום הלב (הפרסום נעשה בתום לב באחת הנסיבות המנויות בחוק). בתי המשפט בוחנים את תחולת ההגנות הללו גם במקרים של פרסומים בוואטסאפ.
ישנן מספר דרכים להפחית את הסיכון לתביעות לשון הרע בוואטסאפ:
- הימנעו מפרסום מידע שלילי על אחרים ללא בדיקה מעמיקה של אמיתותו.
- השתמשו בשפה מכבדת ונמנעו מהשמצות אישיות.
- היו מודעים להקשר ולקהל היעד של הפרסום, במיוחד בקבוצות מקצועיות.
- במקרה של ספק, התייעצו עם עורך דין לשון הרע לפני פרסום מידע רגיש.
- אם טעיתם, הסירו את הפרסום הפוגעני והתנצלו במהירות.