בעידן הדיגיטלי, כל אחד הוא מפרסם פוטנציאלי. אולם, לצד היתרונות הברורים של חופש הביטוי, עולה השאלה – מתי הופך פרסום ללשון הרע? במאמר זה נסקור את ההיבטים המשפטיים של פרסום לשון הרע, ונבחן את ההשלכות והסיכונים הכרוכים בו.
מהו פרסום לשון הרע?
חוק לשון הרע בישראל מגדיר באופן מפורט מה נחשב כפרסום לשון הרע או הוצאת דיבה.
לפי החוק, לשון הרע זהו "כל פרסום העלול להשפיל אדם, לבזותו, לפגוע במעמדו או במשרתו, או לחשוף אותו לשנאה, לבוז או ללעג מצד הבריות".
חשוב להדגיש כי ההגדרה רחבה למדי, וכוללת לא רק פגיעה במוניטין האישי, אלא גם פגיעה אפשרית בעסקיו, במקצועו או במשרתו של אדם.
הפרסום יכול להיחשב כלשון הרע גם אם הוא מבזה אדם בשל מאפיינים אישיים כמו מוצא, דת, מקום מגורים, גיל, מגדר, נטייה מינית או מוגבלות. חשוב לציין כי הפרסום אינו חייב להיות שקרי כדי להיחשב ללשון הרע – גם פרסום אמת עלול להיחשב כלשון הרע אם אין בו עניין ציבורי.
דרכי הפרסום של לשון הרע
פרסום לשון הרע יכול להתבצע במגוון רחב של אמצעים ופלטפורמות. הוא יכול להיות מילולי, כתוב, או חזותי. למשל:
- פוסטים ברשתות חברתיות המכילים האשמות או ביקורת קשה כלפי אדם מסוים.
- תמונות או סרטונים המציגים אדם באור שלילי, גם ללא ציון שמו המפורש.
- כתבות או מאמרים בעיתונות או באתרי אינטרנט המכילים מידע פוגעני על אדם.
- שידורי רדיו או טלוויזיה בהם נאמרים דברים משמיצים על אדם.
- הופעות פומביות או נאומים בהם מושמעת ביקורת קשה או האשמות כלפי אדם.
גם פרסום בקבוצות סגורות או בפורומים פרטיים עשוי להיחשב כפרסום לשון הרע, כל עוד הוא הגיע למספר אנשים מלבד הנפגע עצמו.
מתי פרסום אינו נחשב ללשון הרע?
ישנם מספר מקרים בהם פרסום, גם אם הוא ביקורתי או שלילי, לא ייחשב ללשון הרע:
- כשהתוכן נשלח רק לנפגע עצמו ולא לאף אדם אחר.
- כשמדובר בפרסום אמת שיש בו עניין ציבורי (הגנת "אמת דיברתי").
- כשהפרסום נעשה בתום לב ובנסיבות מסוימות המוגדרות בחוק.
כמובן, אם יש ספק – עדיף תמיד להקדים תרופה למכה ולפנות לייעוץ משפטי עם עורך דין לשון הרע, לפני מעשה.
ההשלכות של פרסום לשון הרע
פרסום לשון הרע עלול לגרור אחריו השלכות משפטיות משמעותיות. הנפגע יכול להגיש תביעה אזרחית נגד המפרסם ולדרוש פיצויים כספיים בגין הנזק שנגרם לו. במקרים מסוימים, פרסום לשון הרע יכול אף להוות עבירה פלילית.
הפיצויים בתביעות לשון הרע יכולים להגיע לסכומים משמעותיים, במיוחד אם הוכח כי הפרסום נעשה בכוונה לפגוע. בנוסף לפיצויים הכספיים, בית המשפט יכול לחייב את המפרסם לפרסם תיקון או התנצלות, או לאסור על המשך הפצת הפרסום הפוגעני.
גם אם הפרסום הוסר או נמחק, עדיין ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגינו. לכן, חשוב מאוד לשקול היטב כל פרסום לפני העלאתו לרשת או הפצתו בכל דרך אחרת.
הגנת "אמת דיברתי" בתביעות בגין פרסום לשון הרע
אחת ההגנות המרכזיות בתביעות לשון הרע היא הגנת "אמת דיברתי". אם תוכן הפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי, לא תהיה זו לשון הרע. גם אם פרט מסוים בפרסום לא הוכח כנכון, עדיין יכול המפרסם ליהנות מהגנה זו אם עיקרו של הפרסום אמת.
לדוגמה, אם פורסם כי פוליטיקאי מסוים קיבל שוחד של מיליון שקל, וההגנה מצליחה להוכיח שאכן התקבל שוחד, אך בסכום נמוך יותר, עדיין תעמוד למפרסם הגנת "אמת דיברתי".
האם הגנת תום הלב תקפה גם היא לתביעות על פרסום לשון הרע?
גם כשהפרסום אינו אמת לאמיתה, עדיין יש מקרים בהם החוק מעניק הגנה למפרסם מכוח עקרון תום הלב:
- כאשר המפרסם לא היה מודע לקיומו של הנפגע או לנסיבות שהופכות את הפרסום ללשון הרע.
- כאשר קיימים יחסים המטילים על המפרסם חובה חוקית, מוסרית או חברתית לפרסם את המידע.
- כאשר הפרסום נועד להגן על אינטרס אישי לגיטימי של המפרסם או של מי שאליו הופנה הפרסום.
- כאשר מדובר בהבעת דעה על התנהלותו של אדם בתפקיד ציבורי.
- כאשר מדובר בביקורת על יצירה שפורסמה לציבור (ספר, סרט, הצגה וכדומה).
- כאשר מדובר בתלונה שהוגשה לרשות מוסמכת.
חשוב לציין כי הגנת תום הלב לא תעמוד למפרסם אם הוכח כי הפרסום לא היה אמת והמפרסם לא האמין באמתותו או לא נקט אמצעים סבירים להיווכח אם הוא אמת או לא.
לסיכום
פרסום לשון הרע הוא נושא מורכב ורגיש בעולם התקשורת והמשפט. בעידן הדיגיטלי, כאשר כל אחד יכול להפיץ מידע במהירות ובקלות, חשוב להיות מודעים להשלכות האפשריות של כל פרסום. אם נתקלתם בפרסום פוגעני נגדכם, או אם אתם חוששים שפרסום שלכם עלול להיחשב כלשון הרע, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לשון הרע מנוסה. משרד עו"ד ונוטריון בהובלתו של עורך דין שמעון האן מתמחה בתיקי לשון הרע ויכול לסייע לכם להתמודד עם מקרים מסוג זה. עו"ד שמעון האן ישמח לעמוד לרשותכם ולספק לכם ייעוץ משפטי מקצועי בנושא. אל תהססו לפנות אלינו כעת לקבלת עזרה בהגנה על שמכם הטוב וזכויותיכם.
שאלות ותשובות:
לא כל ביקורת נחשבת ללשון הרע. החוק מבחין בין ביקורת לגיטימית לבין פרסום פוגעני. ביקורת עניינית, גם אם היא קשה, שמתייחסת לעובדות ומנוסחת באופן מכבד, בדרך כלל לא תיחשב ללשון הרע. עם זאת, ביקורת שחורגת מגבולות הסביר, משתמשת בשפה בוטה או מכילה האשמות לא מבוססות, עלולה להיחשב כלשון הרע.
אם פרסמתם בתום לב מידע שגוי שפגע באדם אחר, ייתכן שתוכלו להסתמך על הגנת תום הלב. עם זאת, כדי ליהנות מהגנה זו, עליכם להראות שנקטתם באמצעים סבירים כדי לוודא את אמיתות המידע לפני פרסומו. ברגע שהתגלתה הטעות, מומלץ לפרסם תיקון והתנצלות באופן מיידי. זה עשוי לסייע בצמצום הסיכון לתביעה.
כן, בהחלט. פרסום ברשתות החברתיות כמו פייסבוק, טוויטר או אינסטגרם יכול להוות בסיס לתביעת לשון הרע, בדיוק כמו פרסום בכל מדיה אחרת. למעשה, בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר תביעות לשון הרע בגין פרסומים ברשתות החברתיות. חשוב לזכור כי גם פרסום בקבוצה סגורה או בפרופיל פרטי יכול להיחשב כפרסום לצורך תביעת לשון הרע, כל עוד הוא הגיע למספר אנשים מלבד הנפגע עצמו.
ההבדל העיקרי הוא במטרת ההליך ובצד היוזם אותו. תביעה אזרחית מוגשת בידי הנפגע עצמו, ומטרתה העיקרית היא לקבל פיצוי כספי על הפרסום. הליך פלילי, לעומת זאת, נפתח על ידי המדינה (באמצעות התביעה הכללית) ומטרתו להעניש את המפרסם. הליכים פליליים בגין לשון הרע הם נדירים יותר, ובדרך כלל מתקיימים רק במקרים חמורים במיוחד או כאשר יש אינטרס ציבורי משמעותי. בהליך פלילי, העונש יכול לכלול קנס או אף מאסר, בנוסף לפיצוי לנפגע.