הידעתם? הגשת תלונת שווא במשטרה ביודעין ובכוונת זדון, יכולה להוביל לתביעת לשון הרע ופיצויים כנגד מגיש התלונה, במקרים מסוימים. בשורות הבאות נסביר מהן דרכי הפעולה במקרה של תלונת שווא במשטרה, אילו צעדים מאפשר חוק איסור לשון הרע לנקוט בגין תלונת שווא במשטרה ומדוע סיוע משפטי מצד עורך דין לשון הרע, חיוני במצבים אלו.
מה מאפיין תלונות שווא במשטרה?
תלונות שווא, הן תלונות המוגשות למשטרה בהתבסס על מידע כוזב שהמתלונן מוסר למשטרה. הגשת תלונת שווא עשויה לגרור השלכות חמורות ומרחיקות לכת, יכולות ללוות את נשוא התלונה לאורך זמן רב ולהשפיע לרעה על כל תחומי חייו – החל מהתחום האישי, המשפחתי והחברתי ועד לתחום המקצועי, העסקי והכלכלי. זאת מאחר ותלונת שווא משטרתית מגלמת בחובה מרכיב של פגיעה בשם הטוב ובמוניטין של האדם שנגדו היא מוגשת.
על חומרתן והשלכותיהן של תלונות שווא והצעדים המשפטיים העומדים לנפגעים
חומרתן ומשקלן של השלכות אלו, מצדיקה במקרים רבים, את הגשתה של תביעת פיצויים כנגד הצד המתלונן. ישנן כמה עילות המאפשרות להגיש תביעה כספית כנגד מגישי תלונות מסוג זה, וראשי נזק שונים בגינם אפשרי לדרוש פיצויים מהנתבע, כמו גם הליכים פליליים שבהם ניתן לנקוט כנגד מגיש התלונה הכוזבת, במקרים מסוימים. חשוב לדעת כי לנפגעי תלונות שווא, עומדים גם סעדים במסגרת הדין הפלילי, כאשר הרשעה של המתלונן/ת בהגשת תלונת השווא ביודעין כי מדובר על תלונה כוזבת, יכולה לגרור עונש מאסר בפועל לתקופה בת שלוש עד חמש שנים (בהתאם לסעיף 243 בחוק העונשין). יחד עם זאת, בשורות הבאות, נתמקד בטיפול המשפטי בתלונות שווא, על פי הוראותיו של חוק איסור לשון הרע.
דרכי הפעולה במקרה של תלונת שווא במשטרה
אם הוגשה נגדכם תלונת שווא במשטרה, הפעולה הראשונה שעליכם לבצע – ובהקדם האפשרי, היא לפנות אל עורך דין לטובת התייעצות משפטית אישית. ייצוג משפטי מסייע במקרים רבים להביא לסגירת התיק המשטרתי שנפתח שלא בצדק, ובמהירות. הפעולה הבאה שעורך דינכם עשוי להורות לכם על ביצועה, היא איסוף ראיות התומכות בטענתכם כי עסקינן בתלונת שווא במשטרה. גם בנושא זה, עורך דין יכול בהחלט לסייע לכם. בשלב הבא, באם התלונה המשטרתית הועברה זה מכבר לפרקליטות, יש לבחון את ההיתכנות והכדאיות של בקשת הליך שימוע מול התביעה על מנת לנסות ולמנוע את הגשתו של כתב אישום כנגדכם. פעולות אלו הן קו ההגנה הראשון של מי שהוגשה כנגדם תלונת שווא במשטרה. אולם מעבר להן – יש חשיבות להתייעץ עם עורך דין לשון הרע, על מנת לעמוד על זכאותכם לפיצוי בשל הפגיעה בשמכם הטוב עקב הגשתה של תלונת השווא. במקרים רבים, ניתן להגיש תביעת לשון הרע בעקבות הגשת תלונות שווא במשטרה ובשורות להלן נסביר על כך בהרחבה.
אילו צעדים מאפשר חוק לשון הרע לנקוט בגין תלונת שווא במשטרה?
חוק איסור לשון הרע בישראל, מאפשר למי שהוגשה נגדם תלונה בלתי מוצדקת במשטרה, להגיש תביעת פיצויים בגין הוצאת לשון הרע, כנגד מגיש התלונה. ייחודיותה של עילת תביעה זו, טמונה ביכולת לתבוע פיצוי כספי ללא צורך בהוכחת נזק, בנסיבות מסוימות. בהתאם לכך, עורכי דין רבים המטפלים בתלונות שווא, ממליצים למיוצגיהם לפעול בערוץ הנ"ל. אולם חשוב לציין, כי קבלת הפיצוי האמור, מחייבת את מגיש התביעה להוכיח בבית המשפט המטפל בתיק, שמגיש התלונה הבלתי מוצדקת (קרי – הנתבע) הוציא את דיבתו רעה בעשותו כן. בכך בכוחו של עורך דין לשון הרע מיומן, לסייע מאוד. כאמור, על התובע שהוגשה נגדו תלונה משטרתית כוזבת, לא חלה החובה להוכיח בתביעת לשון הרע, כי אמנם נגרמו לו נזקים בשל הגשת התלונה, שכן חוק איסור לשון הרע, מאפשר לקבל פיצויים על מעשה הוצאת הדיבה כשלעצמו, ללא קשר לנזק שנגרם או לא נגרם לתובע הלכה למעשה. בהתאם לזאת, אדם שהוגשה כנגדו תלונת שווא משטרתית, בהחלט רשאי לפתוח בתהליך להגשת תביעת לשון הרע לצורך קבלת פיצויים מהמתלונן/ת – גם אם אין ביכולתו להוכיח בבית המשפט שנגרם לו נזק כזה או אחר בעקבות הגשת התלונה המדוברת.
חשוב לדעת: הבסיס ההכרחי להצלחת תביעת לשון הרע בגין תלונת שווא במשטרה
בסעיף 15(8) בחוק איסור לשון הרע, מופיעה הוראה המקימה, לכאורה, הגנה משפטית למגישי תלונות במשטרה, מפני הגשת תביעות לשון הרע. הוראה זו מהווה חלק בלתי נפרד מהחוק, על מנת למנוע ממי שנדרשים להגיש תלונה מוצדקת, לחשוש מפני ההשלכות המשפטיות שעשויות להתלוות לכך. יחד עם זאת, הגנה זו תקפה אך ורק במקרים שבהם מגיש התלונה סבר בתום לב שעסקינן בתלונת אמת. מנגד, מתלונן שהגיש את התלונה בידיעה מראש שהיא שקרית, איננו זכאי להגנה זו, כך שנשוא התלונה יוכל בהחלט להגיש כנגדו תביעת פיצויים בגין לשון הרע.
מה היקף הפיצוי שניתן לקבלת בתביעת לשון הרע בעקבות תלונת שווא במשטרה?
תביעת לשון הרע המוגשת על רקע הגשת תלונה קנטרנית במשטרה, ככל שהיא מתקבלת בבית המשפט, עשויה להניב פיצוי כספי בסך עד 50,000 ש"ח בנסיבות רגילות, ועד ל- 100,000 ש"ח במידה והתובע יכול להוכיח את אחריותו הפלילית של הנתבע כמגיש התלונה.
לסיכום
אם הוגשה כנגדכם תלונה כוזבת במשטרה, חשוב שתדעו כי חוק איסור לשון הרע מכיר בדבר, כעילה קבילה להגשת תביעת פיצויים נגד המתלונן/ת. במאמר זה ראינו כי אמנם קיימים סייגים לכך, אולם התייעצות עם עורך דין לשון הרע, תאפשר לכם לגלות מה היתכנות ההליך עבורכם וכיצד לפעול כדי לממש את זכויותיכם. להתייעצות משפטית דיסקרטית עם שמעון האן – עורך דין לשון הרע, פנו כעת למשרדנו.
שאלות ותשובות:
לא. אדם שכנגדו הוגשה תלונה כוזבת במשטרה, רשאי להגיש תביעת לשון הרע כנגד הצד שהגיש את התביעה הנ"ל, אשר במסגרתה לא מוטלת עליו החובה להוכיח שהתלונה גרמה לו לנזקים. כל שנדרש לתובע במקרים אלו להוכיח בבית המשפט, הוא את עצם היותה של התלונה כוזבת. הוכחת נדבך זה, היא הבסיס לפסיקת פיצוי כספי בגין הוצאת לשון הרע.
במסגרת תביעות לשון הרע המוגשות בגין תלונות שווא במשטרה, ניתן להגיע לסכום פיצוי כספי מרבי, של עד 100,000 ש"ח, בכפוף לנסיבות המקרה.
חשיבות איסוף הראיות לקראת הגשתה של תביעת לשון הרע במקרי תלונות שווא משטרתיות, נובעת מן הצורך להוכיח בבית המשפט שהתלונה היא בהכרח תלונה כוזבת וחסרת שחר.
עם סוגי הראיות שיכולות לסייע בהוכחת היותה של התלונה המשטרתית תלונת שווא, ניתן למנות הקלטות, צילומי וידאו, תמונות, צילומי מסך ושאר סוגי מסמכים. בנוסף לכך, בכפוך להמלצת עורך הדין המלווה את התובע, נהוג במקרים רבים להסתייע בשירותי משרד חקירות שעוקב אחרי המתלונן/ת לצורך איסוף ראיות נוספות שיתמכו בטענה להיותה של התלונה כוזבת.