לשון הרע היא מושג משפטי העוסק בפרסום התבטאויות הפוגעות במוניטין ובשמו הטוב של אדם אחר, ארגון או חברה. בכל חברה שמעריכה את חופש הביטוי, יש למצוא את האיזון הנכון בין הזכות להביע דעה לבין הצורך להגן על האנשים מפני הצהרות כוזבות ומזיקות. חוק לשון הרע מנסה להתמודד עם האתגר הכרוך ביצירת איזון זה, תוך התוויית גבולות הגזרה של הגבלת חופש הביטוי. במאמר זה נסביר אילו פרסומי לשון הרע מותרים לפי החוק ואיזה תפקיד ממלא עורך דין לשון הרע בהגנה על זכויות מיוצגיו בהקשר זה.
מה נחשב כפרסום לשון הרע לפי החוק?
כדי לענות על השאלה אילו פרסומי לשון הרע מותרים לפי החוק, יש לבחון תחילה מהו תחום השיפוט בו נדונה השאלה. מדינות שונות נוקטות בניואנסים שונים של החוק, למרות שיהיו בדרך כלל אלמנטים משותפים המגדירים מהי לשון הרע וקובעים מה יהיו ההשלכות המשפטיות. למעשה את אותם פרסומי לשון הרע מותרים לפי חוק אפשר להבין על דרך השלילה ומרכיבי המפתח של לשון הרע:
- פרסום כוזב ושקרי – כדי שלשון הרע תוגדר כך, היא חייבת לכלול את העובדה שקיים פרסום כוזב. כך שעל פי הגדרה זו, ניתן להבין שאמירות שהן מדויקות עובדתית אינן נחשבות בדרך כלל ללשון הרע. עם זאת, דעות ופרסומים בעלי אופי סובייקטיבי הן מורכבות יותר ועלולות להיבחן תחת בדיקה משפטית.
- פגיעה במוניטין – כדי שהצהרה תיחשב כלשון הרע, עליה לגרום לפגיעה במוניטין של האדם המדובר. פגיעה זו עלולה להתבטא באמצעות פגיעה במעמד האישי או המקצועי בקהילה ולו בלבד שניתן יהיה להוכיח זאת.
- פרסום – לשון הרע נעשית כאשר הפרסום הכוזב הועבר לצד שלישי. כאשר פרסום זה נעשה במהלך שיחות פרטיות או במהלך שיחה עם האדם המעורב באופן ישיר הוא לא ייחשב ללשון הרע. אלמנט הפרסום מוכיח כי אכן היה פוטנציאל לפגיעה במוניטין.
אילו פרסומי לשון הרע מותרים לפי החוק בישראל?
במדינת ישראל ישנם סוגים מסוימים של פרסומים, אשר אינם כפופים להגבלות שמגביל חוק איסור לשון הרע על חופש הביטוי:
- פרסומים מוגנים: פרסומים והצהרות מסוימות מוגנים מבחינה משפטית כמו הצהרות שנאמרו במהלך משפט או כאלה שנאמרו במוסדות פורמליים אחרים. עם זאת, פרסומים והצהרות שנאמרו בזדון או בהתעלמות מכוונת מהאמת עדיין עשויות להיות כפופות לתביעות לשון הרע, גם אם הן נכללות בקטגוריה המיוחסת.
- לשון הרע הנוגע לאישיות ציבורית או פרטית: היבט משמעותי אחד של דיני לשון הרע כולל פרסום בנוגע לידוענים. ידוענים (או במילה הפשוטה יותר: סלבים) כמו פוליטיקאים, אומנים ועוד, מתמודדים לעתים קרובות עם הצורך להוכיח באופן נחרץ יותר את המוטיבים שהוזכרו בנוגע ללשון הרע. עליהם להוכיח לא רק שהפרסומים היו שקריים ומזיקים, אלא גם שהאדם שפרסם את אותם פרסומים פעל מתוך "זדון ממשי" – מתוך ידיעה על השקר או התעלמות מכוונת מהאמת. סטנדרט גבוה זה מכיר בחשיבותו של שיח ציבורי שקוף ורחב ובצורך שאנשי ציבור יספגו רמה מסוימת של ביקורת.
האם חוק ההתיישנות חל על תביעות לשון הרע?
תביעות לשון הרע כפופות לדיני התיישנות, המטילים מגבלות זמן על מועד הגשת תביעה. יש לזכור זאת, הן מכיוון שחוק זה יכול להגן על הנתבע והן מכיוון שהתובעים מצידם גם חייבים לעמוד בטווח הזמן המוגדר.
איזה תפקיד ממלא עורך דין לשון הרע בהגנה על זכויות מיוצגיו בתביעות דיבה?
לאור המורכבות והניואנסים הקטנים הקיימים בלשון החוק לאיסור לשון הרע, אנשים העומדים בפני תביעות אלו חייבים לבקש סיוע וייעוץ לגבי אילו פרסומי לשון הרע מותרים לפי החוק. תפקידם של עורכי דין לשון הרע הוא מגוון ומורכב, ובסופו של דבר יבטיח את עשיית הצדק במסגרת דיני לשון הרע. ישנן מספר סיבות מרכזיות בגינן יש לפנות לייעוץ עורך דין מומחה:
- מומחיות משפטית – דיני לשון הרע יכולים להיות מורכבים, ובעלי ניואנסים המשתנים בין תחומי השיפוט השונים. לעורכי דין לשון הרע יש את המומחיות המשפטית הדרושה כדי להבין את המורכבות של התיק ואת המרכיבים הנדרשים לביסוס התביעה, כך שהם יוכלו לייעץ ללקוחות לגבי אחוזי ההצלחה הפוטנציאליים בתביעה ולנהל בעצמם את המשפט העתידי על פי מירב מומחיותם.
- הערכת תיק התביעה – עורכי הדין איתם מתייעצים יוכלו לעזור ללקוחות להעריך האם כדאי לפתוח תביעה והאם היא מבוססת דיה. עורך הדין ינתח את המרכיבים החוקיים והמשפטיים של לשון הרע (פרסום כוזב, פגיעה במוניטין והיקף השפעת הפרסום) כדי לקבוע אם קיים תיק מוצק. הערכה זו תעזור ללקוחות להבין את הסיכונים והתוצאות הפוטנציאליים הקשורים לניהול תביעת לשון הרע, כך שהם יוכלו להתכונן לקראתה וליצור את האסטרטגיה המשפטית הטובה ביותר.
- הגנה ואסטרטגיה משפטית – עורך דין לשון הרע יידרש להגן על לקוחו וליצור אסטרטגיה לניהול המשפט. אם הלקוח הוא הנתבע עצמו, יוכל עורך הדין לנסות להגן עליו באמצעות הוכחה שהפרסום היה מבוסס על אמת, דעה או שהוא נאמר במקום בו הוא מותר. הגנה זו תוכל למלט את הלקוח מאימת הדין כדי שלא יישא בהשלכות המשפטיות הקשורות לעבירת לשון הרע. יצירת הגנה חזקה דורשת הבנה מעמיקה של דיני לשון הרע והנסיבות הספציפיות סביב כל מקרה ומקרה.
- כישורי משא ומתן או הגעה להסדר – עורך דין לשון הרע עוסק לעתים קרובות במשא ומתן ובדיוני פשרה או הסדר כדי לפתור סכסוכים מחוץ לבית המשפט. באמצעות מיומנויות למשא ומתן, עורך הדין ינסה להשיג תוצאות טובות עבור לקוחותיו כדי למנוע את בזבוז הזמן של המשפט, עלויות גבוהות הכרוכות במשפט ולגרום להפסקה לאלתר של הפרסומים השקריים. הגעה להסדר פשרה עשוי לכלול ביטול, התנצלות או הסדר אחר שינסה להפחית את הנזק שנגרם מאותם פרסומים.
- ייצוג וליטיגציה – במקרים בהם ההתדיינות המשפטית היא בלתי נמנעת, עורך דין לשון הרע יידרש לייצג את לקוחותיו בבית המשפט. הוא יציג ראיות, יחקור עדים ויטען טיעונים משפטיים מורכבים כדי לתמוך בעמדת הלקוח. כאשר מחפשים עורך דין לשון הרע, יש לבדוק את מידת ניסיונו, כישרונו והבנתו העמוקה של חוקי לשון הרע.
לסיכום
פרסומי לשון הרע כפופים לחוקים וגבולות משפטיים שנועדו בסופו של דבר לאזן בין הזכות לחופש הביטוי לבין ההגנה על המוניטין של הפרט או החברה. מהגדרות החוק ניתן להבין אילו פרסומי לשון הרע מותרים לפי החוק, כך שניתן לבסס אסטרטגיית הגנה משפטית. כפי שראינו לעיל, ייצוג מטעם עורך דין לשון הרע הינו מכריע ומשמעותי במיוחד בתביעות אלו, עקב מומחיותו המשפטית וניסיונו ייצוג תובעים ונתבעים כאחד, במגוון סוגים של תיקי של לשון הרע. מכיוון שעורך הדין מבין לעומק את החוקים והניואנסים הקיימים בהם, הוא יידע לייעץ, לכוון ולנהל את המשפט על פי אסטרטגיה סדורה המותאמת לנסיבות העניין. במידת הצורך הוא יוכל לנהל גם משא ומתן עם עורכי הדין של הצד שכנגד או להגיע להסדרי פשרה ולו בלבד שהפרסומים השקריים יימחקו לאלתר או יינתן פיצוי הולם על הנזקים שנגרמו למוניטין של האדם או החברה המעורבים בתיק.
למידע נוסף על פרסומים מותרים בחוק לשון הרע – צרו קשר אל משרד עו"ד שמעון האן.