בעידן הדיגיטלי, כאשר כל פרסום ברשתות החברתיות הופך למעין הכרזה פומבית, שאלת הראיות הנדרשות להוכחת עוולת לשון הרע הופכת למשמעותית ביותר. במאמר זה נבחן אילו ראיות נדרשות להוכחת עוולת לשון הרע ואילו אמצעים עומדים לרשותכם במקרה שנפגעתם מפרסום מסוג זה.
היסודות של עוולת לשון הרע – הבסיס להבנת הראיות הנדרשות להוכחת העוולה
לפני שנדון בשאלה אילו ראיות נדרשות להוכחת עוולת לשון הרע, חשוב להבין את היסודות של העוולה. החוק בישראל קובע שני תנאים מצטברים הנדרשים כדי שתקום עילת תביעה: הראשון הוא קיומו של לשון הרע, והשני הוא קיומו של פרסום.
לשון הרע מוגדר בחוק כדבר שפרסומו עלול להשפיל אדם, לעשותו מטרה לשנאה או ללעג, לבזותו בשל מעשים או תכונות המיוחסים לו, או לפגוע במשרתו, בעסקו או במקצועו. חשוב להדגיש כי די בפוטנציאל לפגיעה ולא נדרשת פגיעה בפועל כדי שהדבר ייחשב כלשון הרע.
פרסום, לעניין זה, יכול להיות בעל פה או בכתב, וכולל כל אמצעי ביטוי אפשרי. במקרה של פרסום בעל פה, נדרש שהדברים יגיעו לאוזניו של אדם נוסף מלבד הנפגע. במקרה של פרסום בכתב, מספיק שקיימת סבירות שהכתוב ייחשף לעיניים נוספות.
אילו ראיות נדרשות להוכחת הפרסום המהווה לשון הרע?
בניגוד למה שרבים חושבים, ההלכה המשפטית קובעת כי אין צורך בהבאת ראיות מיוחדות כדי להוכיח שפרסום מסוים מהווה לשון הרע. בית המשפט יקבע זאת על פי מבחן אובייקטיבי – כיצד האדם הסביר היה מבין את הפרסום.
עם זאת, עליכם להביא את הפרסום עצמו לבית המשפט. בלי הבאת הפרסום המדויק, קשה מאוד להוכיח את התביעה. המושג "המוציא מחברו עליו הראיה" חל כאן באופן ברור – התובע הוא זה שנדרש להוכיח את טענותיו.
במקרה של הוצאת דיבה באינטרנט, צילומי מסך או העתקים של הפרסום הפוגעני יכולים לשמש כראיה. במקרה של פרסום בעל פה, עדויות של אנשים ששמעו את הדברים הן חיוניות.
הוכחת הנזק – אילו ראיות נדרשות להוכחת עוולת לשון הרע לקבלת הפיצוי הראוי?
יתרון משמעותי בתביעות לשון הרע הוא האפשרות לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק בסכום של עד 80,000 ש"ח, ובמקרה של פרסום בכוונת זדון – עד 160,000 ש"ח.
אך מה אם הנזק שנגרם גדול יותר? על פי הוראות החוק, בתי המשפט רשאים להעניק פיצויים כספיים בתביעות לשון הרע עבור שלושה אפיקי פגיעה שונים: הפסדים כלכליים מדידים, פגיעה במוניטין ובתדמית הציבורית של האדם, וכן סבל נפשי וצער שנגרמו לנפגע.
במקרה כזה, עליכם להביא ראיות שיוכיחו את היקף הנזק:
- לגבי נזק ממוני – ניתן להציג מסמכים כגון דפי חשבון בנק, חשבוניות, תלושי שכר וכל מסמך אחר המעיד על הפסד כספי שנגרם כתוצאה מהפרסום.
- לגבי פגיעה בשם הטוב – אפשר להביא עדויות של אנשים שנחשפו לפרסום הפוגעני, אשר יספרו כיצד תפיסתם כלפי התובע השתנתה בעקבות הפרסום.
לקבלת ייעוץ מקצועי בנושא זה, מומלץ לפנות למשרד עו"ד ונוטריון בהובלת עורך דין שמעון האן המתמחה בתחום זה.
אילו ראיות נדרשות להוכחת עוגמת נפש בתביעות לשון הרע?
הוכחת עוגמת נפש בתביעות לשון הרע נעשית בעיקר באמצעות עדותו של התובע עצמו. התובע יכול לתאר את הסבל הנפשי, החרדה, הבושה וההשפלה שחווה כתוצאה מהפרסום. עדותו יכולה להיתמך על ידי עדויות של אנשים קרובים אליו או חוות דעת מקצועית של פסיכולוג או פסיכיאטר, שיספרו כיצד ראו את השפעת הפרסום על מצבו הנפשי.
בית המשפט בוחן את תוכן הפרסום, היקף תפוצתו, וההשפעה שהייתה לו על התובע, ועל סמך אלה מעריך את הסכום הראוי לפיצוי. אין נוסחה מתמטית לחישוב סכום הפיצוי, והדבר נתון לשיקול דעתו של בית המשפט.
הגנות מפני תביעת לשון הרע והשפעתן על הראיות הנדרשות
חוק איסור לשון הרע מפרט שורה של הגנות העומדות לנתבע. שתי ההגנות המרכזיות הן הגנת אמת הפרסום והגנת תום הלב.
הגנת אמת הפרסום (או בלשון העם "אמת דיברתי") מתקיימת כאשר הפרסום הוא אמת ויש בו עניין ציבורי. במקרה כזה, הנטל עובר לתובע להוכיח שהפרסום אינו אמת, או שאין בו עניין ציבורי.
הגנת תום הלב מתקיימת במקרים שבהם הפרסום נעשה בתום לב, למשל כביקורת על יצירה ספרותית או תרבותית, או כדיווח על התנהלות של נושא משרה ציבורית.
במקרים אלה, אילו ראיות נדרשות להוכחת עוולת לשון הרע? התובע יצטרך להביא ראיות הסותרות את טענות ההגנה של הנתבע. למשל, אם הנתבע טוען ל"אמת הפרסום", התובע יצטרך להביא ראיות המוכיחות שהפרסום אינו אמת.
הדרך להתמודדות עם פרסומי לשון הרע
כשנפגעתם מפרסום לשון הרע, חשוב לפעול במהירות ובתבונה. ראשית, שמרו את הפרסום הפוגע (צילום מסך, הקלטה, או כל תיעוד אחר). שנית, אספו עדויות של אנשים שנחשפו לפרסום ושיכולים להעיד על השפעתו עליהם ועליכם. שלישית, תעדו כל נזק כלכלי שנגרם לכם כתוצאה מהפרסום.
עו"ד שמעון האן מתמחה בטיפול בתיקי לשון הרע והגנת הפרטיות, ויכול לסייע לכם לבנות אסטרטגיה משפטית מתאימה. המטרה אינה בהכרח להגיע לבית המשפט – לעתים ניתן להשיג את המטרה (הסרת הפרסום הפוגעני, פרסום התנצלות, ופיצוי כספי) גם באמצעות משא ומתן או הליך גישור.
לסיכום
הוכחת עוולת לשון הרע דורשת הבנה עמוקה של החוק והפסיקה בתחום. התשובה לשאלה אילו ראיות נדרשות להוכחת עוולת לשון הרע, תלויה בנסיבות המקרה, בטענות ההגנה של הנתבע ובסעד המבוקש. היתרון הגדול בתביעות לשון הרע הוא האפשרות לקבל פיצוי משמעותי גם ללא הוכחת נזק ממשי.
כך או כך, אם נפגעתם מפרסום לשון הרע, אל תישארו לבד במערכה. פנו עוד היום למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות, ואנו נסייע לכם למקסם את זכויותיכם במסגרת החוק.
שאלות ותשובות:
בית המשפט מוסמך לפסוק פיצוי של עד 80,000 ש"ח ללא הוכחת נזק. במקרים שבהם הוכח כי הפרסום נעשה בכוונת זדון, הסכום יכול להגיע עד 160,000 ש"ח.
בהחלט. אם התובע מביא ראיות המוכיחות כי הנזק שנגרם לו עולה על סכום זה, בית המשפט אינו מוגבל בסכום הפיצוי שהוא יכול לפסוק. הראיות יכולות להיות למשל מסמכים המעידים על הפסד כלכלי, עדויות על פגיעה בשם הטוב, ועדויות על עוגמת נפש.
פגיעה בשם הטוב ניתנת להוכחה באמצעות עדויות של אנשים שנחשפו לפרסום, אשר יספרו כיצד השתנתה דעתם על התובע בעקבות הפרסום. בית המשפט יבחן את עוצמת הפגיעה בהתבסס על תוכן הפרסום, היקף תפוצתו, ומעמדו של התובע בקהילה.
כן. לפי החוק, פרסום לעניין לשון הרע הוא כל התבטאות שהגיעה לאדם אחר זולת הנפגע. כך, גם פרסום בקבוצת וואטסאפ פרטית נחשב לפרסום לעניין החוק. אולם, הסעד שיפסק בגין פרסום כזה עשוי להיות מושפע מהיקף התפוצה המוגבל.