רשות האכיפה והגבייה, הידועה יותר בכינויה "ההוצאה לפועל", נועדה על מנת לאפשר לזוכים אשר אינם מצליחים לקבל את חובם מחייבים כאלה ואחרים להסתייע במנגנוני האכיפה של המדינה לקבל את המגיע להם כדין. עם זאת, למרבה הצער, מנגנונים אלו מקשים לעתים קרובות דווקא על חייהם של אלו אשר אינם זוכים למנה של צדק.
למרבה המזל, כיום יותר מאי פעם ניתן להתמודד עם הליכי האכיפה השונים של ההוצאה לפועל בדרך חוקית ולהצליח באמצעות הליך ביטול עיקולים לנהל את חייך בכבוד עד פריעת החוב.
אילו נכסים מעקלת הרשות לאכיפה וגבייה?
סמכותה של רשות האכיפה והגבייה חולשת על תחומים רבים. כתוצאה מכך, ישנם סוגי נכסים רבים שבאפשרותה לעקל.
נכסים פיננסיים
הרשות רשאית לעקל קרנות ותוכניות חיסכון, ניירות ערך שונים וכמובן, חשבונות בנק פעילים.
נכס רשום
נכסים אשר אינם נמצאים בהכרח בבית החייב אך רשומים על שמו כמו נכסי מקרקעין או כלי רכב.
נכסי מיטלטלין
במקרים רבים, מגיעים גורמים מטעם הוצאה לפועל עד לבית החייב ומעקלים באופן פיזי רכוש הנמצא בבעלותו. נכסים אלו כוללים בין השאר חפצי ערך שונים כמו תכשיטים, מכשירי חשמל רהיטים ועוד. החוויה עשויה להיות מאוד לא נעימה.
נכסים בבעלות צד שלישי
גם נכסים אשר הינם בבעלותם של צד ג', עשויים להיות מעוקלים במידה והם רשומים לזכותו של החייב. כך למשל, ניתן לעקל חובות אשר אמורים להגיע לזכותו מחייבים אחרים, נכסים הרשומים לזכותו בירושה או משכורות, מענקים ובונוסים שונים.
בכל אחד מן המקרים הללו, עומדת לרשותך הזכות להגיש בקשה לביטול עיקולים על מנת שיהיה באפשרותך לנהל את חייך באופן נורמלי עד להסדרת כל התחייבויותיך מול הזוכה.
כיצד ניתן להגיש בקשה לביטול עיקולים?
לרשות האכיפה והגבייה כוח רב אשר ניתן לה על ידי המדינה ולכן תהליך הגשת הבקשה עשוי להיות סבוך למדי ולקחת זמן רב, שכן היא לא תוותר בקלות על סמכותה. עם זאת, אין זה אומר שהדבר אינו אפשרי. פעמים רבות הכירה הרשות בכך שניתן לנקוט באפיקי פעולה אחרים והסכימה לבטל את העיקול.
במקביל להגשת הבקשה, מומלץ להגיש בקשה לצו תשלומים לחייב. הצו יאפשר לייעד עבורך תנאי תשלום שיהיה באפשרותך לעמוד בהם וכך להימנע מעיקולים נוספים בעתיד. הסדר התשלומים יבהיר לרשות כי בכוונתך להחזיר את החוב ועשוי להרפות במעט מטבעת החנק סביב צווארך.
ראשית, יש להגיש בקשה באמצעות מכתב רשמי אל הרשות להוצאה לפועל. במכתב זה, יהיה עליך לפרט את טיעוניך היטב ולהסביר מדוע לדעתך ביטול עיקולים יהיה מוצדק במקרה זה. הבקשה תימסר לידי רשם ההוצאה לפועל. לבקשה יש לצרף מסמכים רלוונטיים כמו דו"ח תנועות אחרונות במידה ומדובר בעיקול חשבון בנק או פרטי מעסיק במידה ומדובר במשכורת.
הרשם יבחן את בקשתך ויחליט על פי שיקול דעתו הבלעדי האם נכון במקרה זה להחיל ביטול עיקולים או אם אינו מוצא זאת לנכון. במידה ומצא הרשם לנכון לבטל את העיקול, עליך ליידע בכך את הזוכה תוך שלושה ימי עבודה. הזוכה, מצדו, יגיב לבקשתך תוך שבוע ועשוי להתנגד לכך.
ביטול עיקולים אינו תהליך פשוט כלל ובעיקר קשה מאוד יהיה לשכנע את רשם ההוצאה לפועל כי עליו לבטל את העיקול. כדי להבטיח שכך יהיה, חשוב כי יעמוד לצידך עורך דין מנוסה ומיומן הבקיא בהליכי אכיפה וגבייה אשר יסייע לך לבנות את טיעונך כראוי ויוכל ללוות אותך בכל תהליך הגשת הבקשה.
לכן, בבואך להגיש בקשה לביטול עיקולים, יש לפנות למשרד עו"ד המתמחה בתחום, כדוגמת משרדו של שמעון האן עורכי דין, ולהסתייע בליווי מקצועי בעת הכנת הבקשה.
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון
אין לראות את האמור כייעוץ משפטי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה.