תיק הוצאה לפועל יכול להיות סיוט מתמשך עבור החייב, ולהביא לעיקולים, הגבלות ולחץ בלתי פוסק. אך גם אם נדמה שאין מוצא, חשוב לדעת שקיימת אפשרות להגיש בקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל ולהשיב לעצמכם את השליטה על החיים. במאמר זה נסביר מתי ניתן להגיש בקשה כזו ומה הדרך הנכונה לעשות זאת.
התרחישים שבהם ניתן להגיש בקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל
קיימים שלושה תרחישים שבהם ניתן להביא לסגירת תיק הוצאה לפועל. שניים מהם מתרחשים באופן אוטומטי, ללא צורך בפעולה יזומה של החייב, ואילו השלישי (שעליו נרחיב בהמשך) מצריך הגשת בקשה לסגירת התיק על ידי החייב:
- סגירה אוטומטית של התיק: כאשר החייב פרע את מלוא החוב הרשום בתיק, או שבוצע במלואו פסק הדין נשוא התיק (במקרה של פסק דין שאינו כספי), לשכת ההוצאה לפועל תסגור את התיק מיוזמתה ותיידע את הצדדים על כך.
- סגירה עקב חוסר מעש: על פי תקנה 126(ד), אם חלפו שנתיים מאז בוצעה פעולה אחרונה כלשהי בתיק, לשכת ההוצאה לפועל תשלח התראה לזוכה ולחייב על כוונתה לסגור את התיק בשל חוסר מעש. אם הזוכה לא יגיב תוך 30 יום, התיק ייסגר. יש לציין שגם החייב רשאי לעתור לסגירת התיק מחמת חוסר מעש, בתנאי שהזוכה לא פעל בתיק במשך שנתיים. מומלץ לחייב לדרוש את סגירת התיק באופן נחרץ ומיידי, לפני שהזוכה יתעורר לפעולה.
- הגשת בקשה לסגירה: במקרה שהחייב מגיש בקשה מנומקת לסגירת התיק, בהתבסס על עילות משפטיות שונות כפי שיפורט בהמשך, ונמצא שהוא אכן עומד בתנאים לסגירה.
העילות המצדיקות סגירת תיק הוצאה לפועל לבקשת החייב
הגשת בקשה לסגירת תיק בהוצאה לפועל, יכולה להתאפשר תחת אחת מהעילות הבאות:
- הגעה להסדר פרטני עם הזוכה מחוץ להוצאה לפועל – כשהחייב והזוכה (בעל החוב) מגיעים לכדי הסכמה על תנאים לסילוק החוב, שעשויים להיות שונים מהתנאים שהיו נקבעים בהליך ההוצאה לפועל, ניתן להגיש בקשה לסגירת התיק על בסיס ההסדר שהושג.
- קיום מלוא הדרישות שנקבעו בפסק הדין – אם תיק ההוצאה לפועל נפתח בעקבות פסק דין, החייב רשאי להציג בפני הלשכה הוכחות לכך שמילא את חובותיו כנדרש, ולבקש את סגירת התיק. זאת, במיוחד כאשר הלשכה מתעכבת בסגירה או שאינה מודעת לעמידה בתנאי פסק הדין.
- קבלת התנגדות לביצוע שטר או לתביעה על סכום קצוב – אם הוגשה התנגדות לחוב והתקבלה על ידי הגורמים המוסמכים, ניתן להסתמך עליה כעילה לבקשת סגירת תיק ההוצאה לפועל.
- הוכחת טענת "פרעתי" – טענה זו משמעה שהחייב שילם את החוב כבר, ושהתיק נפתח בטעות או בזדון מצד הזוכה, או לחלופין שהחוב הרשום בתיק אינו נכון. על החייב להציג ראיות התומכות בטענתו. אם הטענה מתקבלת, הדבר מוביל לסגירת תיק ההוצאה לפועל.
אילו מסמכים יש לצרף לבקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל?
בעת הגשת בקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל, יש לצרף אסמכתאות התומכות בנימוקים המפורטים בבקשה. סוג המסמכים הנדרשים תלוי במהות הטיעון ובאופי החוב הספציפי. לדוגמה, ניתן לצרף אישורים מהבנק על ביצוע העברות כספיות, תיעוד המעיד על קיום תנאי פסק דין וכדומה. מומלץ להיוועץ בעורך דין טרם משלוח המסמכים, על מנת לוודא שלא הושמט דבר וכי המסמכים שנבחרו אכן הולמים את מטרת הבקשה.
חשיבות ההיוועצות בעורך דין בטרם הגשת בקשה לרשם ההוצאה לפועל
הגשת בקשה לרשם ההוצאה לפועל כמוה כמסירת גרסתכם העובדתית לאירועים הרלוונטיים. לפיכך, מומלץ ביותר להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום ההוצאה לפועל, אשר ינחה אתכם ויסביר מה ראוי לכלול בבקשה ומה לא. חשוב לזכור כי שינוי הגרסה העובדתית שמסרתם עלול להוביל להאשמתכם ב"מסירת גרסאות סותרות", דבר שעשוי לפגוע באמינות שיקנה רשם ההוצאה לפועל לטיעוניכם המשפטיים.
מסיבות אלו, אנו ממליצים בחום לכל מי שמצוי בהליכי הוצאה לפועל לפנות אל עורך דין חובות בעל ניסיון בתחום ייצוג חייבים בהוצאה לפועל. לפרטים נוספים – פנו כעת למשרד עו"ד שמעון האן.
לסיכום
הליך סגירת תיק בהוצאה לפועל הוא מורכב ודורש מומחיות משפטית על מנת להביא לתוצאה המיטבית עבור החייב. בין אם מדובר בהגעה להסדר עם הזוכה, הוכחת קיום תנאי פסק הדין, התנגדות מוצדקת לחוב או טענת פרעתי – חשוב להיוועץ בעורך דין חובות המיומן בייצוג חייבים, אשר ידע להתאים את הבקשה לנסיבות הספציפיות ולהציג את הטיעונים באופן המשכנע ביותר.
עורך דין שמעון האן הוא עורך דין הוצאה לפועל מנוסה שליווה לקוחות רבים בהצלחה בתהליך סגירת תיקי הוצאה לפועל. אם גם אתם מעוניינים לסגור תיק ולפתוח דף חדש, אל תהססו ליצור קשר כעת עם משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן לקבלת ייעוץ וסיוע מקצועי בהתמודדות עם חובותיכם.
שאלות ותשובות בנושא בקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל
שאלות ותשובות:
כאשר תיק נסגר בהוצאה לפועל, הדבר מוביל למחיקתו ממערכת ההוצאה לפועל. כתוצאה מכך, מבוטלים, בין השאר, כל צעדי הגבייה שננקטו כנגד החייב בגין אותו תיק.
לאחר הגשת בקשה לסגירת תיק בהוצאה לפועל, היא מועברת לבחינתו של רשם ההוצאה לפועל, אשר נדרש לשקול אותה ולספק מענה מנומק בתוך פרק זמן של 45 יום.
קיימת אפשרות להגיש בקשה לסגירת תיק הוצאה לפועל גם אם החוב לא שולם במלואו, וזאת בתנאי שהושג הסכם עם הזוכה לגבי תנאי פירעון יתרת החוב. תרחיש נוסף שבו תיק הוצאה לפועל עשוי להיסגר על אף שהחייב לא שילם את מלוא חובו לזוכה, הוא במקרה של סגירת התיק מחמת חוסר מעש מצד הזוכה.
ככלל, רשם ההוצאה לפועל יטה שלא לאשר סגירת תיק הוצאה לפועל שעניינו חוב מזונות פעיל, כלומר כזה שממשיך להצטבר מדי חודש. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם ניתן יהיה לסגור תיק שכזה, למשל אם הזוכה (האם הגרושה) מסכימה לכך, או במצב שבו החוב שבגינו נפתח התיק כבר שולם במלואו וילדי החייב הפכו לבגירים, כך שאין יותר חיוב חודשי שוטף. בנוסף, סגירת תיק מזונות תתאפשר אם ניתנה הוראה שיפוטית מפורשת בדבר הפטר מחובות אלה (הוראה מסוג זה יכולה להינתן במסגרת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי).