גזענות היא תופעה חברתית פסולה הפוגעת באנשים על בסיס מוצאם, צבע עורם, ומאפיינים זהותיים אחרים שאינם נתונים לבחירתם. התבטאויות גזעניות הן בלתי מוסריות, שכן הן משפילות בני אדם ופוגעות בכבודם האנושי רק בשל היותם שייכים לקבוצה מסוימת. עם זאת, מנגד עומדת חשיבותה של הזכות לחופש הביטוי. מציאת האיזון הראוי בין זכויות ואינטרסים מנוגדים אלו, היא אחת הסוגיות המורכבות שעמן מתמודדת החברה. בשורות הבאות נדון בנקודת המפגש של גזע והשמצה: התמודדות עם סוגיות של גזענות בראי החוק והמשפט בישראל.
גזענות והשמצה: התמודדות עם סוגיות של גזענות בחברה הישראלית והקושי המשפטי סביבן
הדעות הקדומות והאפליה על בסיס זהות אתנית, הן בעיה חמורה בחברה שלנו. לאחרונה, אנו עדים לעלייה מדאיגה בהתבטאויות פוגעניות ומשפילות כלפי קבוצות מסוימות. מכאן השאלה האם התבטאות גזענית יכולה להיחשב כלשון הרע על פי החוק, ומתי ניתן להגיש תביעה משפטית על בסיס זה.
מטבע הדברים, התשובה אינה חד משמעית. מצד אחד, ברור שהתבטאויות מכלילות ופוגעניות כלפי קבוצות באוכלוסייה, פסולות מוסרית בתכלית. מצד שני, הזכות לחופש הביטוי היא זכות יסוד חשובה שחיוני להגן עליה.
על כן, כדי שהתבטאות תיחשב ללשון הרע על פי החוק, עליה לעבור מבחנים משפטיים מסוימים הקשורים למידת הפגיעה הגלומה בה, בשמו הטוב ובכבודו של נשוא הדברים. בנוסף, יש לבחון את נסיבות ההתבטאות וכוונת הדובר. אין ספק שמדובר בסוגיה מורכבת המחייבת איזון עדין בין זכויות וערכים.
כיצד מתייחס החוק בישראל להתבטאויות משמיצות בעלות מאפיינים גזעניים?
החוק הישראלי אוסר על השמצה או השפלה של אדם על בסיס מאפייני זהות כגון גזע, מוצא אתני, דת, מגדר, נטייה מינית או מוגבלות. לפי סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה 1965, התבטאות מסוג זה יכולה להוות עילה להגשת תביעת פיצויים אזרחית נגד המשמיץ או המשפיל. יתרה מכך, לשון הרע אינה מהווה רק עוולה אזרחית, אלא גם עבירה פלילית שהעונש בגין הרשעה בה הוא עד שנת מאסר.
עם זאת, כמו בכל תביעת לשון הרע, על התובע להוכיח כי ההתבטאות הנדונה עונה להגדרת המושג "פרסום" כפי שהיא מובאת בחוק איסור לשון הרע, קרי – דברים שהועברו באופן שמכוון היה להגיע לאדם נוסף זולת הנפגע. בנוסף לכך, יש צורך להציג ראיות לפרסום האמור כדי שבית המשפט יוכל לפסוק האם אמנם מדובר באמירות שעולות כדי לשון הרע, כהגדרה בחוק.
כמובן, לא כל אמירה שאדם מסוים נעלב ממנה, בהכרח מהווה עילה להגשת תביעת לשון הרע על פי החוק. בתי המשפט שואפים תמיד לבחון את הפרסום הנדון בתיק תחת הנסיבות וההקשר שבהם הוא הובא, כדי להבין במה אמורים הדברים, ומשתדלים לאזן בין זכותו של הנפגע לשם טוב ופרטיות לבין זכות המשמיץ לחופש ביטוי.
האם ניתן לקבל פיצויים בגין השמצה גזענית?
כן, בהחלט ניתן לקבל פיצויים בגין השמצות גזעניות במקרים מסוימים. על פי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה 1965, השמצה או הבעת בוז כלפי אדם על בסיס גזעו, מוצאו, דתו, מגדרו, נטייתו המינית וכדומה, יכולה להיחשב כלשון הרע המהווה עוולה אזרחית שמצדיקה פסיקת פיצוי כספי עבור הנפגע.
למשל, אם אדם פרסם עליכם השמצה גזענית שפגעה בכם, ובאפשרותכם להציג ראיות לפרסום (כמו למשל באמצעות הצגת צילומי מסך מקבוצת פייסבוק שבה הדברים נכתבו), באפשרותכם לתבוע אותו על לשון הרע ולדרוש פיצוי כספי ללא הוכחת נזק, עד סכום של כ- 74,000 ש"ח.
כדי שתוכלו לזכות בפיצוי בגין ההשמצה הגזענית, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה בדיני לשון הרע שיידע כיצד לנהל את התביעה ביעילות.
מי זכאי להגיש תביעת לשון הרע על התבטאויות גזעניות?
בהקשר של גזע והשמצה: התמודדות עם סוגיות של גזענות – עולה השאלה מיהו הזכאי להגיש תביעה משפטית על התבטאות גזענית. לדוגמה, אם שלמה יצעק כלפי חברו אמיר, שהוא ערבי, וילווה את האמירה בקללה גזענית פוגענית, האם כל ערבי שנפגע מההתבטאות רשאי יהיה לתבוע אותו? התשובה לכך היא שלילית.
על פי הפסיקה, זכות התביעה שמורה רק למי שההתבטאות הפוגענית מכוונת כלפיו באופן אישי. לדוגמה, במקרה של שלמה ואמיר, רק אמיר עצמו יכול לתבוע את שלמה על ההשמצה האישית. ערבי אחר שאינו הנפגע הישיר, אינו זכאי לפיצוי על סמך אותה התבטאות, גם אם חש שנפגע ממנה.
כאמור לעיל, כל מקרה אמנם נבחן לפי נסיבותיו, אך הכלל הוא שהתובע חייב להיות הנפגע הישיר מההתבטאות הגזענית.
באילו נסיבות עשויה התבטאות גזענית להוות עילה להגשת תביעת דיבה וקבלת פיצויים?
כדי שהתבטאות גזענית תהווה עילה לתביעת לשון הרע, יש לעמוד במספר תנאים, כמו בכל תביעה מסוג זה:
- על התובע להוכיח שאכן נאמרה לשון הרע עליו באופן אישי, כלומר התבטאות שיש בה כדי לפגוע בשמו הטוב וכבודו.
- הנתבע צריך להיות האחראי להתבטאות עצמה, אם כי הפסיקה מכירה גם בהפצת דברי בלע – למשל באמצעות שיתוף בפייסבוק, כהוצאת לשון הרע.
- ההתבטאות אינה מוגנת במסגרת הפרסומים המותרים בחוק.
רק אם מתקיימים תנאים אלה, בית המשפט עשוי לפסוק פיצוי כספי לתובע שנפגע מלשון הרע הגזענית. אולם גם הנתבע מצידו, יכול לנסות ולטעון להגנות שונות, כמו אמת בפרסום או תום לב. כל מקרה נבדק לגופו לפי נסיבותיו.
קבלת ייעוץ משפטי מסור עם משרד עורכי דין מתמחה בלשון הרע שמעון האן לחצו כאן
האם ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין התבטאות גזענית שהתייחסה לציבור שלם?
קיימת שאלה לגבי האפשרות להגיש תביעת לשון הרע על התבטאות גזענית כלפי קבוצה. סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע קובע שאין אפשרות לתבוע על לשון הרע שנאמרה כלפי ציבור באופן כללי.
לפיכך, רק מי שזוהה באופן אישי עם ההתבטאות הפוגענית יכול להגיש תביעה. לדוגמה, אם שלמה יצעק קללה גזענית כלפי ערבים, ערבי מסוים שנפגע אישית רשאי לתבוע אותו, אך לא ניתן להגיש תביעה קבוצתית בשם כל ערביי ישראל.
דוגמה לפסק דין שבו התקבל פיצוי כספי בסכום משמעותי בשל התבטאויות גזעניות פוגעניות כלפי קבוצה
באחד המקרים שהגיעו לבתי המשפט, מנכ"ל חברה שהתראיין לעיתונות, השמיע הערות גזעניות פוגעניות כלפי תושבי הכפר הערבי מע'אר. בראיון עיתונאי, שני טען שלתושבים אלה יש "חוק משלהם".
שופטת בית המשפט, שרה דותן, קבעה שהאמירה עומדת בהגדרה של "לשון הרע גזענית" על פי סעיף 1(4) לחוק איסור לשון הרע. נפסק שהמנכ"ל והחברה בה הוא עבד ישלמו פיצוי כספי של 145,000 ש"ח לנפגעים.
מקרה זה מדגים כיצד ביטוי פוגעני ומכליל כלפי קבוצת מיעוטים עלול להוביל לתביעה משפטית וחיוב בפיצוי ניכר אם אכן נגרם נזק לשמם הטוב של אנשים ספציפיים. החוק אוסר במפורש על השמצה גזענית כלפי פרטים.
בקצרה, לפי סעיף 1(4), התבטאות גזענית יכולה להוות עילה לתביעה פרטנית אם היא פוגעת באופן ממשי בשמו הטוב של אדם מסוים. אך הדין זהה לכל סוג לשון הרע פוגענית, ואינו ייחודי לגזענות. המשמעות היא שגזענות מוכרת בחוק כעוולה העלולה לפגוע בפרטים.
מה חשיבות הפנייה לסיוע משפטי מקצועי לצורך התמודדות עם סוגיות של גזענות?
לפנייה לסיוע משפטי מקצועי בהתמודדות עם גזענות, ישנה חשיבות רבה ממספר היבטים:
- ייעוץ משפטי יאפשר הכוונה נכונה באשר לזכויות והאפשרויות העומדות בפניכם מבחינה חוקית ומשפטית. עורך דין מנוסה ידע להתאים את המענה הטוב ביותר לנסיבותיכם.
- ייצוג משפטי מקצועי עשוי להגדיל את הסיכוי להשגת פיצוי הולם לנפגע.
- גיבוי משפטי של עורך דין לשון הרע מנוסה, מגביר את תחושת הביטחון והעצמה בהתמודדות עם גזענות. הליווי המשפטי מספקת תחושה של שותפות למאבק ושיש על מי להישען.
אל תהססו לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי בכל סוגיה הקשורה להתמודדות עם גזענות והשמצה. נשמח לסייע ולהושיט יד.
לסיכום
למרות הקדמה הטכנולוגית והמודעות הגוברת לכאורה לזכויות אדם וחשיבות השוויוניות וקבלת האחר, הגזענות עדיין לא נעלמה מחיינו. למעשה, בשנים האחרונות היא אף הפכה קיצונית ופוגענית יותר. חוק איסור לשון הרע נותן כלים משפטיים למי שספג השמצה גזענית לתבוע פיצוי כספי ניכר בשל כך. אם נפגעתם מביטוי גזעני פוגעני שהופנה כנגדכם, חשוב לדעת שהחוק עומד לצדכם. מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום לשון הרע היודע כיצד לייצג נפגעי מגזענות, הן כתובעים והן כנתבעים. עורך הדין יבחן את נסיבות המקרה, ילווה אתכם לאורך ההליך המשפטי ויפעל להשגת הפיצויים והסעדים המגיעים לכם כחוק. אל תוותרו על זכויותיכם – פנו עוד היום למשרד עו"ד שמעון האן לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי.