בעידן הדיגיטלי של ימינו, התופעה של הוצאת דיבה בקבוצת וואטסאפ הפכה לנפוצה מאוד ומהווה איום משמעותי על שמם הטוב של אנשים פרטיים ועסקים כאחד. שיימינג והשמצות בוואטסאפ עלולים לגרום נזק תדמיתי ומוניטין כבד, ולכן חשוב להכיר את ההיבטים המשפטיים של תופעה זו ואת הדרכים להתמודד איתה בצורה יעילה ומושכלת.
כיצד החוק בישראל מתייחס אל הוצאת דיבה בקבוצת וואטסאפ?
חוק איסור לשון הרע, שתקף גם במקרים של שיימינג בוואטסאפ, נכנס לתוקף בשנת 1965.
מאז חקיקתו ועד ימינו, החוק עבר מספר מועט של תיקונים פורמליים, כאשר עיקר ההתפתחות התרחשה באמצעות פסיקות של ערכאות משפטיות שונות. פסיקות אלו מנסות להתאים את החוק הקיים לעידן הטכנולוגי העכשווי, לרבות התמודדות עם פרסומים המהווים לשון הרע בוואטסאפ ובאפליקציות תקשורת נוספות.
סעיף 7 בחוק איסור לשון הרע מהווה את נקודת הפתיחה, וקובע כי פרסום לשון הרע לאדם אחד או יותר, מלבד הנפגע עצמו, מהווה עוולה אזרחית. משם, ניתן לזהות שני תנאים הנדרשים כדי שאדם יוכל להגיש תביעת פיצויים בהתאם לחוק.
מתמודדים עם הוצאת דיבה בקבוצת וואטסאפ? אל תחכו שהמצב יצא משליטה! פנו כעת אל עורך דין שמעון האן לסיוע משפטי.
מתי ניתן לתבוע בעקבות שיימינג בוואטסאפ? התנאים להגשת תביעת דיבה
ראשית, ברמה העובדתית, נדרשת הוכחה לכך שהתבצע מעשה של פרסום. שנית, מבחינת תוכן הפרסום, עליו להתאים להגדרת לשון הרע המופיעה בסעיף 1 של חוק איסור לשון הרע.
מהו מעשה פרסום לפי החוק?
על פי סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע, הפצת התבטאות שמכילה לשון הרע לאדם אחד לפחות (פרט לאדם שאליו מתייחסת ההתבטאות) נחשבת כמעשה פרסום. כאשר מדובר בהפצת התבטאות בכתב, כמו הודעות וואטסאפ הנשלחות בקבוצות עם מספר רב של משתתפים או ישירות לצדדים שלישיים, ברור שהביטוי הגיע בפועל לאדם נוסף. עם זאת, לפי הוראות החוק, מספיק להוכיח שהביטוי הכתוב "עשוי היה" להגיע לאדם נוסף, כדי להקים לאדם בו הפרסום עסק, עילת תביעה.
מהו תוכן המהווה לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע מגדיר "לשון הרע" ככל דבר ש"עלול" להשפיל אדם (או ארגון), לבזות אותו, להציג אותו באור מגוחך או מזלזל, לפגוע בעיסוקו או לייחס לו מעשים והתנהגויות שלא התרחשו במציאות. מאחר ובכוחם של פרסומים אלו להסב לנפגעים מהם נזקים ממוניים ובלתי ממוניים כאחד, כדוגמת עוגמת נפש רבה, ניתן לתבוע את הגורמים האחראים להם ולהפצתם בתביעת פיצויים באמצעות עורך דין לשון הרע.
חשיבות התיעוד של הוצאת דיבה בקבוצת וואטסאפ
פרסום המתבצע בכל אפליקציה להעברת מסרים, ובפרט בוואטסאפ, נחשב לפרסום בכתב. משום כך, יחסית קל להוכיח את קיומו באמצעות צילום מסך ספציפי המתעד את הפצת הפרסום.
לכן, ההמלצה הראשונה שלנו לגבי פרסומי לשון הרע בקבוצות וואטסאפ היא לצלם את המסך באופן המציג את תאריך הפצת הפרסום, שם הקבוצה (במקרה של פרסום בקבוצת וואטסאפ ספציפית), וכמובן את תוכן הפרסום הנטען כלשון הרע.
טיפ נוסף שניתן ליישם כאשר מדובר בפרסומי לשון הרע שהופצו בקבוצת וואטסאפ הוא לתעד בצילום מסך את מספר החברים בקבוצה. על סמך ניסיוננו, מקרים של שיימינג בוואטסאפ טומנים בחובם פוטנציאל נזק משמעותי וייחודי. נקודה זו חשובה מפני שפוטנציאל הנזק משפיע ישירות על פוטנציאל הפיצוי.
האתגר הכרוך בהתחקות אחר תפוצתה של הוצאת דיבה בוואטסאפ
בניגוד לרשת החברתית פייסבוק, שם ניתן לעקוב אחר הויראליות של כל פרסום באמצעות ניתוח מספר השיתופים, התגובות, הלייקים וזהות המשתתפים, כאשר מדובר בפרסום לשון הרע בוואטסאפ, לא ניתן לבצע ניתוחים דומים ולהבין האם וכיצד הטקסט הופץ הלאה, באילו תאריכים, ולאילו נמענים וקבוצות.
בנוסף, בעוד שברשתות חברתיות מסוימות ניתן לעצור את שרשרת ההפצה של פרסומי דיבה על ידי מחיקה יזומה של הפרסום הבעייתי, אשר גוררת גם מחיקה מיידית של כל השיתופים שנעשו לאותו פרסום, באפליקציית הוואטסאפ קיים קושי רב יותר לעשות זאת.
מה האחריות של מנהלי קבוצות וואטסאפ במקרים של לשון הרע?
בעבר, היה קשה לייחס אחריות כלשהי למנהלי קבוצות וואטסאפ, מכיוון שטווח הזמן למחיקת הודעות היה קצר מאוד. אולם כיום, מנהלי קבוצות וואטסאפ נהנים מחלון זמן של עד יומיים למחיקת הודעות המכילות תוכן פוגעני. נשאלת השאלה, האם למנהל קבוצת וואטסאפ יש אחריות על תוכן ההודעות המתפרסמות בקבוצה תחת ניהולו? לדעתנו, התשובה היא חד משמעית: כן.
עם זאת, אחריותו מתגבשת רק לאחר שהאדם שהושמץ פנה אליו ישירות בתוך 48 שעות מרגע פרסום ההודעה הפוגענית, והמנהל סירב להסירה. מאותו רגע, ניתן להתייחס למנהל כאל שותף לעוול על דרך המחדל, או במילים פשוטות, כמי שאפשר ואישר את התרחשות הנזק בפלטפורמה שבניהולו.
ההגנות העומדות לרשות נתבעים במקרי שיימינג בוואטסאפ
חוק איסור לשון הרע כולל 24 תתי הגנות, המסווגות לשלוש קטגוריות מרכזיות. בתמצית, קטגוריית ההגנות החזקה ביותר היא זו של ההגנות המוחלטות החלות על פרסומים מסוגים מוגדרים המותרים לפי חוק לשון הרע. במקרים מתאימים, קטגרוהיית הגנות זו מעניק פטור מאחריות פלילית או אזרחית. אולם היא אינה חלה על מרבית הציבור בנסיבות הנפוצות שבהן רוב תביעות הדיבה מוגשות. הקטגוריה הבאה היא הגנת "אמת בפרסום", המכונה בפי הציבור "אמת דיברתי". הגנה זו תחול כאשר הטוען לה יוכיח שני תנאים מצטברים: הראשון והחשוב ביותר הוא שתוכן דבריו משקף את האמת האובייקטיבית, והשני – שלפרסום היה עניין ציבורי של ממש. קטגוריית ההגנות השלישית היא זו של הגנות תום הלב, הכוללת 12 תתי הגנות העשויות לעמוד לרשות הנתבעים.
לסיכום
תופעת השיימינג וההשמצות בקבוצות וואטסאפ מהווה איום ממשי על שמם הטוב ומוניטין של אנשים ועסקים כאחד. אם נפגעתם מהוצאת דיבה בקבוצת וואטסאפ, אל תהססו ליצור קשר עם משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן – עורך דין הוצאת דיבה בתביעות שיימינג בעידן הדיגיטלי. עו"ד שמעון האן יעמוד לרשותכם, יעריך את סיכויי התביעה וילווה אתכם לאורך כל ההליך המשפטי, תוך חתירה להשגת התוצאה הטובה ביותר עבורכם.
שאלות ותשובות בנושא הוצאת דיבה בקבוצת וואטסאפ
שאלות ותשובות:
הפצת תוכן המכיל לשון הרע לאדם אחד לפחות, מלבד האדם שאליו מתייחס התוכן, נחשבת כמעשה פרסום. כאשר מדובר בהפצת תוכן כתוב, כגון הודעות וואטסאפ הנשלחות בקבוצות עם מספר רב של משתתפים או ישירות לצדדים שלישיים, ברור שהתוכן הגיע בפועל לאדם נוסף. יחד עם זאת, החוק קובע שמספיק להוכיח שהתוכן הכתוב "עשוי היה" להגיע לאדם נוסף.
כן, חוק איסור לשון הרע כולל מספר קטגוריות של הגנות העומדות לרשות נתבעים בתביעות דיבה, ובהן הגנות מוחלטות על פרסומים מותרים, הגנת "אמת בפרסום", והגנת תום הלב.
מספר גורמים הופכים את פרסומי לשון הרע בוואטסאפ למסוכנים במיוחד. ראשית, קשה מאוד לעקוב אחר התפשטות הפרסום ולדעת לאילו נמענים וקבוצות הוא הופץ. שנית, בניגוד לרשתות חברתיות אחרות, קיים קושי רב יותר לעצור את שרשרת ההפצה על ידי מחיקת הפרסום המקורי. לבסוף, למרות שוואטסאפ מאפשרת כיום מחיקת הודעות בטווח של עד יומיים, מחיקה זו אינה חלה על העברת ההודעה שבוצעה על ידי צדדים שלישיים.
ייצוג משפטי הולם הוא קריטי בתביעות לשון הרע, ובמיוחד כאשר מדובר בפלטפורמות טכנולוגיות דינמיות כמו וואטסאפ. תביעות אלו דורשות התמחות ייחודית המבוססת על הבנה מעמיקה של החוק, התעדכנות שוטפת בפסיקה וניסיון נרחב בניהול הליכים משפטיים מסוג זה בכל ערכאות המשפט. עורך דין לשון הרע מנוסה יוכל להעריך נכונה את סיכויי התביעה, לנווט את ההליך המשפטי בצורה אפקטיבית ולהשיג את התוצאה המיטבית עבור הלקוח.