הוצאת דיבה ברשתות החברתיות היא תופעה חמורה, שעלולה לגרום לנזק משמעותי לאדם או לעסק שנפגע ממנה. במאמר זה נרחיב על המושג "הוצאת דיבה", על החוק הישראלי המטפל בנושא זה, ועל האפשרות להגשת תביעת דיבה במקרה של הוצאת דיבה במדיה החברתית.
מהי הוצאת דיבה ברשתות החברתיות?
פרסום מידע פוגעני על אדם אחר ברשת החברתית יכול לפגוע בשמו הטוב, בפרנסתו ובמעמדו החברתי. הביטוי המתייחס למעשים אלו נקרא "הוצאת דיבה", או בעגה המשפטית: "הוצאת לשון הרע".
חוק לשון הרע בישראל, מגדיר כלשון הרע כל פרסום של דבר שיש בו כדי להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדן, לבזות אדם בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות המיוחסות לו, לפגוע במשרתו, בין אם עסקינן במשרה ציבורית או משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו, ולחילופין – לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, מינו או נטייתו המינית.
הוצאת דיבה ברשתות חברתיות היא במהותה, פרסום של לשון הרע הנעשה בפייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, יוטיוב ועוד. למרבה הצער, פרסום לשון הרע במדיה החברתית יכול בנקל להפוך לעניין רחב היקף, ולגרום לנזק משמעותי.
כיצד הוצאת דיבה ברשתות החברתיות באה לידי ביטוי?
הוצאת דיבה בערוצי המדיה החברתית יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים, כגון:
- פרסום פוסט או תגובה המכילים טענות כוזבות או פוגעות על אדם אחר: לדוגמה, פרסום פוסט בפייסבוק בו נטען כי אדם אחר הוא עבריין, או תגובה באינסטגרם המציגה אדם אחר כאדם רע או לא מוסרי.
- פרסום תמונה או סרטון של אדם אחר במצב מבייש או אינטימי: לדוגמה, פרסום תמונה של אדם אחר נוהג בשכרות, או סרטון של אדם אחר במערומיו.
- שיתוף של תוכן מבזה שנוצר על ידי אדם אחר: לדוגמה, שיתוף של פוסט בפייסבוק בו נטען כי אדם מסוים רמאי, או שיתוף של תמונה באינסטגרם המציגה אדם אחר כאדם מושחת.
- ועוד
מחרם, הפסדים עסקיים ועד התאבדות: על ההשלכות האיומות של הוצאת דיבה ברשתות חברתיות
הוצאת דיבה ברשתות החברתיות היא תופעה חמורה, שעלולה לגרום לנזק משמעותי לאדם שנפגע ממנה. ההשלכות של הוצאת הדיבה ברשתות החברתיות יכולות להיות הרסניות, החל מחרם חברתי, הפסדים עסקיים ועד להתאבדות.
חרם
זוהי אחת ההשלכות השכיחות ביותר של הוצאת דיבה באינטרנט. כאשר מתפרסם תוכן משמיץ ומבזה על אדם מסוים ברשת החברתית, הוא עלול למצוא את עצמו מנודה ונתון לחרם חברתי. הדבר יכול להוביל לתחושת בדידות, חרדה וחוסר אונים נוראי.
הפסדים עסקיים
פגיעה עסקית וכלכלית הם תוצאה נוספת של שיימינג ברשתות החברתיות. כאשר בעל עסק נחשף לטענות כוזבות או פוגעות עליו ברשת החברתית, הוא עלול לאבד לקוחות או שותפים עסקיים. הדבר יכול להוביל לקשיים כלכליים חמורים.
פגיעה נפשית ואובדנות
זוהי ללא ספק התוצאה הקשה ביותר של הוצאת הדיבה ברשתות החברתיות. במקרים מסוימים, אנשים שנפגעו מלשון הרע ברשתות החברתיות נקלעו למצבי דיכאון או חרדה קשים, אשר הסתיימו בניסיונות התאבדות.
חשוב להיות מודעים להשלכות האיומות של ביצוע שיימינג ברשתות החברתיות, ולפני שמפרסמים כל דבר, לחשוב היטב על ההשלכות האפשריות של הפרסום על הזולת.
הידעתם? ניתן להגיש תביעה כספית על הוצאת דיבה ברשתות החברתיות ללא הוכחת נזק
הוצאת דיבה ברשתות החברתיות היא תופעה מכוערת אם כי נפוצה מאוד כיום. למרבה המזל, חוק לשון הרע בישראל, מכיר גם במקרים אלו כעילה להגשת תביעה כספית, ללא צורך להוכיח את קיומו של נזק ממשי לנפגע.
במסגרת חוק איסור לשון הרע נקבע כי ניתן לתבוע פיצויים בגובה של עד 70,000 ש"ח (נכון ל- 2023) בגין כל פרסום דיבתי, גם אם לא נגרם נזק ממשי לאדם שנפגע בפועל.
הסיבה לכך היא שחוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו ושמו הטוב של האדם, שהם מושגים קשים לכימות ומדידה.
חשוב גם לומר כי אם ניתן להוכיח שהפרסום בוצע מתוך זדון, ניתן לתבוע פיצוי כספי כפול, כלומר עד 140,000 ש"ח.
בקצרה, אם נפגעתם מהוצאת דיבה ברשתות החברתיות, חשוב לפנות לעורך דין לשון הרע כדי לקבל ייעוץ והכוונה. עו"ד לשון הרע יכול לסייע לכם להגיש תביעה כספית על הוצאת דיבה, ולקבל את הפיצויים המגיעים לכם.
מה סכום הפיצויים שניתן לקבל בתביעת הוצאת דיבה ברשתות החברתיות?
בישראל, חוק איסור לשון הרע קובע כי ניתן לתבוע פיצויים בסך 70,000 ש"ח על הוצאת דיבה ללא הוכחת נזק. אולם גובה הפיצויים המדויק שניתן לקבל בתביעה על הוצאת דיבה ברשתות החברתיות נקבע על ידי בית המשפט, בהתאם לנסיבות העניין.
הגורמים שבית המשפט לוקח בחשבון בעת קביעת גובה הפיצויים כוללים:
- מידת הפגיעה הפוטנציאלית בשמו הטוב של התובע.
- היקף הפרסום
- הכוונה של המפרסם
בתי המשפט בישראל נוטים לפסוק פיצויים גבוהים על הוצאת דיבה ברשתות החברתיות, בשל העובדה שמדובר בפרסום עם יכולת להגיע לכמות גדולה של אנשים, ולגרום לנזק רב לנפגע.
לסיכום
הוצאת דיבה ברשתות החברתיות היא תופעה חמורה, שעלולה לגרום לנזקים בל יתוארו. לכן חשוב להיות מודעים להשלכות של הוצאת דיבה באינטרנט, ולנקוט בצעדים כדי להגן על עצמכם ועל יקיריכם במקרים הללו. אם נקלעתם למצב ביש שכזה, כדאי שתדעו כי על ידי פנייה לעורך דין לשון הרע, תוכלו למצות את הדין עם הגורמים האחראיים להשחרת שמכם ברשתות החברתיות. משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן מתמחה בדיני לשון הרע, וישמח לעזור לכם להגן על זכויותיכם. צרו קשר עם משרדנו עוד היום ובררו מה סכום הפיצוי שתוכלו לקבל בגין פגיעתכם.