הוצאת דיבה על מורה היא תופעה חמורה ומטרידה הפוגעת קשות בשמם הטוב, בפרנסתם ובמעמדם של אנשי חינוך רבים. התבטאויות משמיצות ולשון הרע כלפי מורים, הנאמרים בפומבי על ידי תלמידים, הורים או גורמים אחרים, עלולים להסב נזק כבד למורים הנפגעים. במאמר זה נסקור את הגדרתה של הוצאת דיבה בחוק הישראלי, נפרט על סוגי ההתבטאויות שעלולות להיחשב כהוצאת דיבה ונסביר מה יכולים מורים שנפגעו מכך לעשות כדי להילחם בתופעה ולזכות בפיצוי המגיע להם.
הוצאת דיבה על מורה – תופעה חברתית מטרידה ונפוצה במיוחד בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות
בשנים האחרונות, עם התפתחות הרשתות החברתיות והאינטרנט, מקרי השיימינג, הוצאת הדיבה והפגיעה בשם הטוב, הולכים ותופסים תאוצה. מורים, כמו כל אדם אחר, חשופים לפגיעה במוניטין ובשם הטוב שלהם במרחב הדיגיטלי. אך בפועל, פרסומים משמיצים ופוגעניים כלפי מורים, בין אם באופן מקוון או בכל דרך אחרת, הם שכיחים יותר, מתוקף תפקידם הרגיש ההופך אותם חשופים יותר לביקורת.
בשל מאפייניה הייחודיים של משרת ההוראה, הדורשת אינטראקציה עם תלמידים והוריהם מחד גיסא, ועם ההנהלה והגורמים הממונים במשרד החינוך מאידך גיסא, מורים רבים בישראל מוצאים את עצמם נתונים לשיימינג, התבטאויות מבזות, הכפשות ופגיעה בשמם הטוב.
למרבה הצער, השמצת מורים מתבצעת במקרים מסוימים ממניעים אישיים ולא ענייניים, ועלולה לגרום לנזקים כבדים למורים ולפגוע בפרנסתם, במעמדם ובשמם הטוב, תוך גרימת עוגמת נפש עצומה.
נפגעתם בעקבות הוצאת דיבה על מורה? פנו עכשיו להתייעצות עם עורך דין שמעון האן – עורך דין לשון הרע שיסייע לכם בשיקום שמכם הטוב והגנה על זכויותיכם.
אילו התבטאויות עלולות להיחשב בתור הוצאת דיבה על מורה לפי החוק בישראל?
ביטויים משמיצים ומבזים שמופנים כלפי מורים ומתפרסמים ברבים, עשויים לפגוע קשות במורים הנפגעים, לגרור נגדם צעדים משמעתיים מצד מעסיקיהם ולעיתים אף לסכן את מקור פרנסתם ולהוביל לסיום העסקתם.
למרבה המזל, המחוקק הישראלי הכיר בחשיבות ההגנה על השם הטוב והמוניטין של אנשים, וחוקק את חוק איסור לשון הרע תשכ"ה 1965, שמטרתו למנוע פגיעה בשם הטוב של אדם בעקבות פרסום לשון הרע נגדו.
חוק איסור לשון הרע מגדיר כלשון הרע התבטאות, בין שנעשתה בנוכחות האדם ובין בהיעדרו, שיש בה השפלה או ביזוי כלפיו, התייחסות פוגענית למוצאו, נטיותיו, גילו, מוגבלויותיו או כל תכונה אישיותית אחרת, שמוצגת באופן שנועד לבזות או לפגוע.
חוק זה מאפשר למורים שנפגעו מהוצאת דיבה להגיש תביעת פיצויים נגד המפרסם ולתבוע פיצויים על הנזקים שנגרמו להם.
מתי ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין הוצאת דיבה על מורה?
תביעת פיצויים בגין הוצאת דיבה על מורה ניתנת להגשה בכל מצב שבו נאמרו דברים פוגעניים כנגד המורה, כאשר השופט יבחן את הדברים הן במבחן אובייקטיבי והן לאור נסיבות העניין הספציפיות.
עם זאת, תנאי הכרחי שהאמירה הפוגעת צריכה לעמוד בו כדי להיחשב כדיבה או לשון הרע, הוא שההתבטאות הפוגענית הושמעה באוזני אנשים נוספים או נחשפה לעיניהם של אנשים זולת נוספים מלבד האדם שכלפיו הופנו הדברים.
יחד עם זאת, לא כל אמירה פוגעת בהכרח תזכה בפיצוי. כך למשל כאשר מדובר בפרסום לגיטימי של עובדות נכונות.
לכן כדאי להתייעץ עם עורך דין הוצאת דיבה לפני שנוקטים כל צעד משפטי שהוא, על מנת להבין מה המשמעויות המשפטיות הנלוות לכך ומהם סיכויי ההצלחה בהליך.
הגנות אפשריות בתביעת הוצאת דיבה על מורה
לצד האפשרות להגיש תביעה בגין לשון הרע, החוק גם מעניק לנתבע מספר הגנות שבהן הוא יכול להשתמש כדי להתגונן מפני התביעה:
- אמת הפרסום – טענה שהדברים שפורסמו אמת והיה בפרסומם עניין ציבורי. הנטל להוכיח את אמיתות הדברים מוטל על הנתבע.
- תום לב – הנתבע יכול לטעון להגנת תום לב אם הפרסום היה בתום לב באחת הנסיבות המנויות בחוק, כגון אם הייתה חובה חוקית, מוסרית או חברתית לבצע את הפרסום.
- פרסומים מותרים – הגנה על פרסומים מסוימים המוגנים לפי החוק כמו דיווח נכון והוגן על דיון פומבי בבית משפט.
לסיכום
אמירות משמיצות ופוגעניות כלפי מורים, הנאמרות בפומבי ועולות כדי לשון הרע, עלולות לגרום נזק כבד לשמם הטוב, למעמדם ולפרנסתם. לפיכך החוק מקנה למורים שנפגעו מהוצאת דיבה, עילת תביעה נזיקית לפיצויים נגד מי שהשמיץ אותם ופגע בהם. עם זאת, לא כל התבטאות בוטה תהווה בהכרח לשון הרע, והדבר תלוי בנסיבות. לכן כדאי להתייעץ עם גורם משפטי מוסמך כדי להבין אם אכן קיימת עילת תביעה.
משרד עו"ד ונוטריון שמעון האן, המתמחה בתביעות לשון הרע והוצאת דיבה, ישמח לעמוד לרשותכם, לבחון את האפשרויות העומדות בפניכם להגנה על שמכם הטוב ולסייע לכם לזכות בפיצוי המגיע לכם על עוגמת הנפש והנזקים שנגרמו לכם.
לפרטים נוספים ותיאום ייעוץ דיסקרטי – פנו למשרד עו"ד שמעון האן כעת.
שאלות ותשובות:
לשון הרע מוגדרת בחוק ככל התבטאות, בין אן בע"פ ובין אם בכתב, שיש בה כדי להשפיל אדם, לבזותו או לפגוע בו בשל תכונותיו, מוצאו, נטייתו המינית, גילו, מוגבלותו או כל סיבה אחרת.
ניתן להגיש תביעת פיצויים על לשון הרע או הוצאת דיבה, בכל מקרה שבו נאמרו או פורסמו ביטויים פוגעניים בפומבי. בית המשפט יבחן את הדברים על פי אמות מידה אובייקטיביות ובהתאם לנסיבות הספציפיות. עם זאת, תנאי הכרחי להגדרת הדברים כלשון הרע הוא שהם נאמרו באוזני אנשים נוספים פרט לאדם שלגביו נאמרו הדברים.
לא בהכרח. הדבר תלוי בנסיבות שבהן הדברים נאמרו, בהקשרם, בזהות המפרסם ובזהות נשוא הפרסום. למשל כאשר מדובר בפרסום מותר ולגיטימי של עובדות אמיתיות, או כאשר עומדת לנתבע אחת מההגנות הקבועות בחוק כמו תום לב.
בין הקבוצות הפגיעות ללשון הרע ניתן למנות את ציבור המורים והעובדים במערכת החינוך. הסיבה לכך היא שמקצוע ההוראה כרוך בממשקים מול תלמידים, הורים, גורמי הנהלה וגורמים שונים במשרד החינוך. זוהי קרקע פוריה לחילוקי דעות רבים ולכן מורים רבים חשופים לאיומים, השמצות, הכפשות ופגיעה במוניטין שלהם תוך כדי עבודתם. מדובר לעיתים בהתבטאויות פןגעניות העולות כדי לשון הרע המצדיקה הגשת תביעת נזיקין.