אין בעל קרקע או נכס נדל"ן שאינו מעוניין לשפר את הנכס שברשותו, ותוך כדי כך, אף להעלות את ערכו. הדרכים העומדות לרשות אדם כזה הן שונות ומגוונות ויכולות לנוע מהוספת מרפסת, דרך בניית קומה נוספת לבית ועד להגדלת זכויות הבניה הקיימות על קרקע מסוימת. על כל אחת מפעולות שיפור נכס, מוטל על בעלי הנכסים (או על החוכרים אותם למעל ל-25 שנים) המס הקרוי היטל השבחה.
למרות, שלכאורה, בשל שכיחותן של פעולות שיפור הנכסים בישראל, אך הגיוני הדבר כי לא יהיה ולו אדם אחד שאינו מכיר את ההיטל הזה, עדיין, במהלך עבודתי, אני נתקל בכל יום בלקוחות שאינם מודעים לו. עבור לקוחות אלה, ואף עבור אלה המצויים כיום בהליכי שיפור, רכישה או מכירת נכס, החלטתי לשפוך מעט אור על הנושא.
מהו היטל השבחה ומהם המקרים בהם תצטרכו לשלם אותו?
היטל השבחה הוא תשלום חובה המעוגן בחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965, והוא מוטל על אדם המשביח נכס. לכן, כל אדם שמתכנן להגדיל את שטח ביתו / דירתו לרוחב או לגובה, יידרש לשלם היטל זה. היטל השבחה יכול להיות משולם בעת מכירת נכס, כמו גם בעת תחילת ניצולן בפועל של הזכויות להשבחת הנכס, או, לחילופין, בעת קבלתם של היתרי הבניה או היתרי השימוש החריג בנכס.
לעיתים קרובות, היטל השבחה יוחל בזמן מכירת הנכס, כשמוכר הנכס מוכר לקונה, בנוסף לנכס, אף את אופציית ההשבחה. מצב שבו, כצפוי, הרשויות, מצידן, לא תעמודנה בחיבוק ידיים, אלא תדרושנה, אף הן, לקבל את החלק המגיע להן. במצב כזה, הצורך לשלם את היטל ההשבחה נובע מכך כי במהלך בעלותו על הנכס, מוכר הנכס קיבל זכויות להשבחה, ובמועד קבלת הזכויות הללו נקבע, כי במקרה של מימושן או במקרה של מכירת הנכס (הנחשבת לסוג של מימוש זכויות אלה) ישולם, בפועל, ההיטל.
מה שיעור ההיטל?
מועד חישוב שוויה של ההשבחה הוא מועד אישורן של תוכנית ההשבחה, ההקלה המוענקת או השימוש החורג בנכס. ההיטל מוטל על הבעלים או על חוכר המקרקעין על ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבניה ושיעורו של ההיטל והוא מגיע לכדי מחצית משיעורה של ההשבחה שעתידה להיות מבוצעת. על פי חוק התכנון והבניה, לאחר אישור תוכנית ההשבחה, עורכת הוועדה את לוח השומה, המתייחס למקרקעין שיושבחו באישור התוכנית ומעריכה את שיעור השבחת הנכס. בהתאם ללוח שומה זה, מעדכנת הוועדה את בעלי הנכס בשיעורה של ההשבחה אשר בגינו חל ההיטל. במקביל לכך, מעודכנים בעלי הנכסים בזכותם לערעור על חיוב זה.
האם חייבים לשלם את ההיטל במלואו בעת עריכת לוח השומה?
כפי שציינתי קודם, קיימים מקרים רבים בהם נערכת שומה ונקבע היטל השבחה, אולם תשלום ההיטל, בפועל, נדחה (עד למימוש הזכויות או עד למכירת הנכס). זאת, מכיוון שאת הערעור על השומה שנקבעה ניתן להגיש לוועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה תוך פרק זמן של עד לשנה ממועד הצגתו של לוח השומה, ונישומים רבים, אכן מנצלים, בפרק זמן זה את זכותם להגשת הערעור.
ישנן דקויות רבות בחוק ובפסיקה, רצוי להיוועץ בעורך דין מיומן לפני הגשת ערעור.
אנחנו, במשרד עורכי הדין שמעון האן, מטפלים בשגרה בהגשת ערעורים כגון זה, ונשמח לעמוד לרשותכם בייעוץ, ליווי וייצוג בכל מקרה הנוגע לענייני מקרקעין!
גולשים נכבדים, המידע המפורסם באתרנו אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף לייעוץ משפטי.
מומלץ לפנות למשרדנו על מנת לקבל ייעוץ משפטי מקצועי ומסור.
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון
אין לראות את האמור כייעוץ משפטי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה.