בעידן שנשלט על ידי אינטראקציות דיגיטליות, עלייתה של תופעת בריונות הרשת הטילה צל על הנוף הווירטואלי, והותירה את נפגעיה להתמודד עם ההשלכות הרגשיות והפסיכולוגיות העמוקות. אולם ככל שהקווים בין העולם האמיתי והעולם המקוון מיטשטשים, הצורך בטיפול יעיל בבעיה הנפוצה הזו, הופך יותר ויותר אקוטי. במאמר זה נתעמק במאפייניה של תופעה זו והשלכותיה הכאובות, המסגרת המשפטית התומכת בהתמודדות עם בריונות ברשת, מערכות התמיכה הזמינות לנפגעיה והדרכים לצמצום התופעה.
"גיבורי מקלדת": על מאפייניהם של בריוני רשת והשלכותיה הטרגיות של בריונות ברשת
בריונות ברשת היא תופעה חברתית וטכנולוגית, שבמסגרתה אנשים נוהגים לנצל את מעטה האנונימיות שמציעה רשת האינטרנט, וההזדמנות שפלטפורמות מדיה חברתית שונות (כמו פייסבוק, גוגל, טוויטר, אינסטגרם, טיקטוק ועוד) מציעות, להפצה מהירה של תכנים פוגעניים, כדי לפגוע בזולתם.
אחד ההיבטים המדאיגים של תופעה זו, הוא שבעולם הקיברנטי, גילוי זהותו האמיתית של הביריון, היא במקרים רבים, עניין חמקמק מאוד. למרבה הצער, משנה לשנה אנו שומעים על כמות גדלה והולכת של מקרים שבהם נפגעי בריונות ברשת סובלים מהשלכותיה החמורות של התופעה, לא רק במישור האישי – בו הדבר מתבטא בפגיעה נפשית עמוקה, אלא גם במישור הבין אישי, כאשר מה שהחל כמקרה של שיימינג באינטרנט, זולג אל העולם האמיתי והופך לחרמות, בריונות והתעללות פיזית ובידוד חברתי של ממש. לאלו פגיעים במיוחד ילדים ובני נוער, מטבע הדברים. אין זה מקרי, אם כן, שלא מעט מקרי בריונות רשת, הסתיימו באופן טרגי והובילו במקרים של התאבדות.
בקצרה, אין עוררין על חומרתה של תופעה זו, הגוררת השלכות משמעותיות וחמורות עבור נפגעיה. זוהי תזכורת חדה לכך שכל אחד מאיתנו, ללא יוצא מן הכלל, עלול ליפול קורבן לבריונות או השפלה פומבית ברשת האינטרנט ולכן מן הראוי לחשוב היטב לפני כל פרסום היוצא את מקלדתנו.
המסגרת המשפטית התומכת בהתמודדות עם בריונות ברשת
אף שערוצי המדיה החברתית השונים מציעים לכאורה אפשרויות דיווח על בריונות רשת, למרבה הצער, כשמגיעה העת להשתמש באלו, משתמשים רבים מגלים כי כבר מאוחר מדי או שמדובר באמצעים בעלי אפקטיביות חלקית או נמוכה מאוד עבורם. על רקע זה, נפתחו זה מכבר הליכים משפטיים נגד רשתות חברתיות שונות, בגין טיפול רשלני לכאורה בעניינים כאלה.
לאור העדר האפקטיביות של הכלים המובנים ברשתות החברתיות, לבלימת אירועי בריונות רשת, חשוב להכיר את האמצעים המשפטיים המאפשרים להתמודד עם בריוני רשת ומקרי שיימינג באינטרנט, בדגש על דיני לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות ודיני הנזיקין הכלליים.
בהתאם לזאת, לאלו המתמודדים עם בריונות באינטרנט, המלצתנו הרצינית והחד-משמעית היא להעסיק מייד עורך דין לענייני שיימינג והגנת הפרטיות. לעורך דין כזה ישנם הכלים והידע המשפטי הנדרש כדי להתאים את הפתרונות המשפטיים למקרה, לנקוט באמצעים מהירים ויעילים לבקרת נזקים, וברבים מן המקרים – אף להשיג עבור נפגעי שיימינג ובריונות רשת פיצוי הולם ופתרון מתמשך, שמטרתו למנוע את הייסורים והמועקה שיכולים לנבוע מהמצב אליו נקלעו.
אילו מערכות תמיכה לנפגעי בריונות רשת קיימות במדינת ישראל?
עבור אנשים שסבלו מנזק עקב שיימינג באינטרנט, בריונות רשת, הוצאת דיבה ו/או הפצת התמונות או הסרטונים שלהם באינטרנט, יש אפשרויות שונות לבקש עזרה. ראשית, הם יכולים לפנות ישירות לאתרים הרלוונטיים ולבקש את הסרת התוכן.
הגשת תלונה במשטרה היא גם דרך פעולה ועבור ילדים או בני נוער הרשומים למערכת החינוך מאפשרת טיפול בנושא באמצעות מוסדות החינוך שלהם.
בנוסף, במקרים של פגיעה בקטינים באינטרנט, לרבות הפצת תמונות וסרטונים אישיים שלהם, מומלץ לפנות למוקד 105. מוקד זה פועל 24/7 ומציע פתרונות שונים לנפגעי בריונות רשת, כגון סיוע בהסרת התוכן הפוגעני (במידת האפשר), הדרכה ותמיכה בהתמודדות עם אירועים של פגיעה מקוונת, פעולה בערוצים משפטיים הכוללת אמצעים אזרחיים ופליליים כאחד, סיוע במצבי חירום ומתן מידע והכוונה לשירותי תמיכה בבתי ספר ובקהילה.
יתרה מזאת, במקרים כאלו, הגשת תביעת פיצויים נגד האחראים להפצת סרטונים, תמונות או הקלטות פוגעניות, היא גם אפשרות שכדאי לשקול.
על חינוך לעידן הדיגיטלי כאמצעי לצמצום התופעה של בריונות רשת
אף שבריונות רשת הפכה למכת מדינה, עדיין ישנן מספר פעולות חשובות שהורים יכולים וצריכים לנקוט עם ילדיהם, בשאיפה לצמצם את ממדי התופעה:
- הדגשת החשיבות של הפעלת שיקול דעת לפני תיעוד ושיתוף של תוכן.
- סקירת מדיניות השימוש של יישומים שונים, תוך החלטה אם מעוניינים שילדיכם ישתמשו בהם.
- הטיית אוזן קשבת לילדים והפגנת נכונות לסייע להם בכל משבר וגילוי מצוקה.
- טיפוח דיאלוג פתוח ומתמשך ביניכם לבין ילדיכם.
- הבהרת המשמעות וההשלכות של פעולות המתבצעת במרחב הוירטואלי, על העולם האמיתי.
- גיבוש הסכמות משותפות עם הילדים לגבי אופן התנהלותם במרחב המקוון, במיוחד כאשר הם מתמודדים עם פגיעה אפשרית.
- ניהול שיח עם הילדים על סוג התכנים שהם מעלים ומשתפים באינטרנט, בדגש על מדיה מצולמת ומוסרטת.
- מתן דוגמה אישית לילדיכם להתנהלות חיובית ומכבדת ברשת.
בנוסף לחינוך הילדים לעידן הדיגיטלי, חשובה גם העלאת המודעות בתוך הקהילה שלכם לגבי הסכנות וההשלכות המיידיות והמתמשכות הקשורות לאינטראקציות מקוונות.
התמודדות עם בריונות ברשת – סיכום
מגמה בולטת הניכרת בפסקי הדין שניתנו בבתי משפט שונים בארץ בתיקי בריונות רשת, היא הנטייה להעניק פיצויים ניכרים – בהיקף של עשרות אלפי שקלים – לנפגעי לשון הרע ברשת. משרד שמעון האן – עורך דין ונוטריון מתגאה בצוות עו"ד מנוסה המיומן בייצוג תובעים ונתבעים ברחבי הארץ בתיקי לשון הרע ובריונות רשת. אנו מציעים לקהל לקוחותינו ייעוץ משפטי מותאם אישית, תוך הקפדה על סודיות מירבית, ותכנון אסטרטגיה משפטית המותאמת לנסיבות בכל מקרה לגופו, לצורך מימוש מלא של זכויותיהם המשפטיות של לקוחותינו. אל תהססו להיוועץ ולהסתייע בשירותינו!
שאלות ותשובות:
בריונות ברשת היא תופעה חברתית וטכנולוגית, שכחלק ממנה אנשים מנצלים את האנונימיות האופיינית למרחב האינטרנטי, לצד מהירות ההפצה של תכנים במדיה החברתית, כדי להתעמר בזולתם.
נפגעי בריונות רשת בישראל, יכולים לבקש סעד ופיצוי באמצעות חוק איסור לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות וחוקי הנזיקין הכלליים. מומלץ להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחומים אלה, שכן מינוף הכלים המשפטיים הרלוונטיים, יכול להוביל לפיצוי משמעותי ופתרונות ארוכי טווח נגד ההשפעות המזיקות של בריונות ברשת.
עורכי דין לשון הרע ממלאים תפקיד מרכזי בשמירה על זכויותיהם של נפגעי בריונות רשת. הם מציעים תמיכה והכוונה מותאמת אישית לנפגע, מייצגים לקוחות בתביעות אזרחיות הקשורות לבריונות ברשת, ודואגים להשיג עבורם פיצוי ראוי בגין נזקי לשון הרע באינטרנט.
אדם שנפגע מבריונות רשת, מוטב שייפנה בהקדם האפשרי לסיוע משפטי מטעם עורך דין שיימינג באינטרנט ולא יתמהמה או ינסה לפתור את הבעיה המורכבת הזו בכוחות עצמו. ככל שמקדימים לפעול כנגד בריוני רשת, כך ניתן במקרים רבים להביא להסרת התכנים הפוגעניים בתוך פרק זמן קצר יותר ולבלום את החמרת המצב שלא לצורך.