לשון הרע היא פגיעה חמורה בשם הטוב ובמוניטין של אדם, העלולה לגרום לו נזקים כבדים. השאלה "כיצד לפעול אם נפגעתי מלשון הרע?" מעסיקה למרבה הצער, אנשים רבים בארץ ובעולם, בעידן המדיה החברתית ו"היד הקלה על המקלדת". אם גם אתם סבורים כי נפגעתם מלשון הרע, חשוב לדעת מהן האפשרויות העומדות בפניכם ואילו צעדים משפטיים כדאי לנקוט. במאמר זה נסביר כיצד לפעול אם נפגעתם מלשון הרע, החל מהגשת תביעה אזרחית לדרישת פיצויים ועד נקיטת הליכים פליליים, תוך מתן דגש על חשיבות הייעוץ המשפטי המקצועי בהליך.
כיצד לפעול אם נפגעתי מלשון הרע? הבסיס המשפטי להגנה על השם הטוב
לשון הרע היא עוולה אזרחית ועבירה פלילית בישראל, המוגדרת בחוק איסור לשון הרע, התשכ"ה 1965. החוק נועד להגן על שמו הטוב של אדם ועל כבודו מפני פרסומים פוגעניים ושקריים.
על בסיס זה, כאשר אדם נפגע מלשון הרע, עומדות בפניו מספר אפשרויות לפעולה, הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי, כפי שנפרט להלן.
האפשרות של הגשת תביעה אזרחית לצורך קבלת פיצויים בגין לשון הרע
הגשת תביעה אזרחית היא הדרך הנפוצה ביותר לתבוע פיצויים בגין לשון הרע. ניתן להגיש תביעה לבית המשפט השלום או לבית המשפט המחוזי, בהתאם לסכום התביעה ולנסיבות.
אולם על מנת להוכיח עוולה של לשון הרע, יש להראות כי:
- הופץ פרסום (בכתב, בעל פה או בכל דרך אחרת), כהגדרתו בחוק איסור לשון הרע.
- הפרסום מכיל לשון הרע (פוגע בשם הטוב, גורם לבוז או ללעג, פוגע במשרה או במקצוע של נשוא הפרסום וכיוצא באלה).
- הפרסום מתייחס לתובע (במפורש או באופן המזהה אותו).
- הפרסום נעשה ברבים (היה בעל פוטנציאל להגיע לאדם אחד לפחות מלבד הנפגע).
אם בית המשפט משתכנע כי אכן מדובר בלשון הרע, הוא יכול לפסוק פיצויים לטובת הנפגע, גם ללא הוכחת נזק. סכום הפיצויים ללא הוכחת נזק מוגבל ל- 50,000 ש"ח בתוספת הפרשי הצמדה – כך שכיום תקרת התביעה במסלול ללא הוכחת נזק, למעשה עומדת על סכום של כ- 80,000 ש"ח. בהוכחת כוונת זדון מצד המפרסם ניתן להגיע בתביעת לשון הרע במסלול ללא הוכחת נזק, גם עד לסכום של כ- 160,000 ש"ח. אך ניתן לתבוע פיצויים גבוהים אף יותר, במידה וניתן להוכיח את קיומו של נזק בפועל בעקבות פרסום הדברים האמורים.
הוצאת צו מניעה דחוף בעקבות הוצאת דיבה
במקרים דחופים, ניתן לבקש מבית המשפט צו מניעה נגד המשך הפצת לשון הרע. צו מניעה מסוג זה יכול למנוע את הנזק או להפחית אותו עד לבירור התביעה העיקרית. לשם כך, יש להראות לבית המשפט כי:
- קיימת עילת תביעה טובה לכאורה.
- מאזן הנוחות נוטה לטובת מתן הצו.
- מתן הצו לא יגרום נזק בלתי הפיך למפרסם.
ככלל, צווי מניעה ניתנים לעיתים במעמד צד אחד, במיוחד כאשר נדרשת פעולה מיידית. לאחר מכן יתקיים דיון במעמד שני הצדדים בשאלת הצו הזמני.
דרישה לפרסום התנצלות / תיקון פומביים לפרסום הפוגעני
בנסיבות המתאימות, ניתן לדרוש מהמפרסם לפרסם התנצלות פומבית, תיקון או הכחשה לדברי לשון הרע שפורסמו. חוק איסור לשון הרע מאפשר למפרסם להימנע מתשלום פיצויים, אם יפרסם תיקון מהיר ומתאים. לצורך זה, על הנפגע לשלוח דרישת תיקון בכתב למפרסם, ובה יש לציין:
- את דברי לשון הרע שפורסמו
- את מקום הפרסום ומועדו
- את הפרטים שעל המפרסם לתקן לבקשתו
אם המפרסם לא נענה לדרישה או שהתיקון אינו מספק, ניתן לפנות לערכאות משפטיות ולתבוע פיצויים או צו עשה המורה על פרסום התיקון המבוקש.
תלונה במשטרה
במקרים של לשון הרע חמורה, ניתן להגיש תלונה במשטרה. הדבר אפשרי משום שלשון הרע היא גם עבירה פלילית על פי החוק בארץ, שדינה עד שנת מאסר. אף על פי כן, רוב התלונות על לשון הרע אינן מגיעות לכדי כתב אישום, אלא אם כן מדובר במקרים חריגים של פרסומים נרחבים או פוגעניים במיוחד. מערכת אכיפת החוק נוטה להתמקד בעבירות חמורות יותר. יחד עם זאת, הגשת תלונה כאמור לעיל, מאפשרת לפתוח בחקירה פלילית ועשויה להרתיע את המפרסם.
על הקשיים הכרוכים בנקיטת פעולות בגין פרסום לשון הרע ברשתות החברתיות
בשנים האחרונות, עם העלייה בשימוש ברשתות החברתיות, גוברת התופעה של לשון הרע בפלטפורמות אלו. אמנם, פרסום לשון הרע ברשתות חברתיות כפוף לאותם כללים חוקיים, אולם יש מספר אתגרים ייחודיים באכיפתם, הנובעים מהמאפיינים הייחודים של פרסומי לשון הרע באינטרנט ובהם:
התפוצה הרחבה והמהירה במיוחד של הפרסומים ברשת
פרסום יכול להתפשט במהירות ולהגיע לקהל רחב מאוד.
הקושי בהסרת הפרסום מהמדיה המקוונת באופן מוחלט
גם אם הפרסום המקורי הוסר, הוא עשוי להמשיך להופיע במקומות אחרים כמו תוצאות החיפוש במנועי חיפוש גדולים.
האנונימיות של המפרסמים במרחב הדיגיטלי
לעיתים קשה לאתר את זהות המפרסם, אם הוא פועל תחת שם בדוי ו/או ממדינה זרה.
השיפוט המקל
בתי המשפט נוטים לאזן בין הזכות לשם טוב לבין חופש הביטוי ברשת. חרף האתגרים שמגמה פסיקתית זו מולידה, מן הראוי לציין כי יש גם יתרונות בהליכי תביעה בגין לשון הרע מקוונת, כגון קיומו של תיעוד טוב יותר של הראיות. במקרים רבים ישנן דרכים טכנולוגיות לאיתור המפרסם, ופסיקה מצטברת המכירה בצורך להתמודד עם תופעת השיימינג באינטרנט.
כיצד לפעול אם נפגעתי מלשון הרע על מנת לקבל פיצויים?
אם נפגעתם מלשון הרע וברצונכם לפעול לקבלת פיצויים, הדרך המומלצת היא באמצעות הגשת תביעה אזרחית. כדי לתבוע בהצלחה פיצויים בגין לשון הרע, עליכם להוכיח כי הופץ פרסום המכיל דברים הפוגעים בשמכם הטוב, וכי הפרסום מתייחס אליכם ואכן נעשה ברבים או עשוי היה להגיע לרבים.
כאמור, בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים גם ללא הוכחת נזק בפועל, עד לסכום של 80,000 ₪.
עם זאת, על מנת לקבל פיצויים משמעותיים יותר, מומלץ להוכיח את הנזקים שנגרמו לכם כתוצאה מלשון הרע, כגון פגיעה ממשית במוניטין, אובדן הזדמנויות עסקיות, נזקים כספיים ועוד. זאת ניתן לעשות באמצעות חוות דעת מומחים, תצהירים, מסמכים ועדויות.
בהליך זה, חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום לשון הרע, אשר ינחה אתכם כיצד לפעול אם נפגעתם מלשון הרע על מנת לקבל פיצויים הולמים.
כיצד לפעול אם נפגעתי מלשון הרע? הצד השני של המטבע
בקרב קהל האנשים שנפגעים מפרסום לשון הרע, גדלה והולכת גם כמות האנשים שנופלים קורבן לתביעות סרק המוגשות בטענה בלתי מוצדקת להוצאת לשון הרע. אם נפגעתם מהגשת תביעת סרק כזו, חשוב שתדעו כי חוק איסור לשון הרע כולל רשימה של הגנות מפני תביעה, המאפשרות לנתבע להתגונן בטענה שהפרסום אינו מהווה לשון הרע. עם הגנות אלו נכללות, בין היתר:
- הגנת "אמת דיברתי" – אם הנתבע מוכיח שהדברים שפרסם היו אמת והיה בפרסום עניין ציבורי.
- הגנת תום הלב – תתאפשר אם הפרסום נעשה בתום לב, מתוך אמונה באמיתותו, ללא כוונה לפגוע ובנסיבות מסוימות.
- הגנה לפרסומים מותרים – ישנם סוגים מסוימים של פרסומים המותרים בחוק ומאפשרים למי שאחראי להם להימנע מצעדים משפטיים בגין הוצאת לשון הרע. כך למשל במקרה של פרסום המהווה דיווח על דיון פומבי, פרסום הוגן על דיון בבית משפט, בכנסת, ציטוט בעיתונות וכו'.
- חסינות – לחברי כנסת, לעדים בבית משפט ולבעלי תפקידים מסוימים יש הגנה מפני תביעות. נתבעים רבים מנסים להסתמך על הגנות אלו כדי להימנע מחבות משפטית, וכל מקרה נבחן לגופו.
לסיכום
לשון הרע היא עוולה חמורה הפוגעת בשמו הטוב של אדם או ארגון. לפיכך, מי שנפגע מלשון הרע יכול לנקוט בצעדים משפטיים, כגון הגשת תביעה אזרחית, בקשה לצו מניעה, דרישה לפרסום תיקון ו/או תלונה במשטרה. אמנם החוק מעניק הגנות מסוימות מפני תביעות לשון הרע, אך כל מקרה נבחן לגופו. לכן מומלץ להיוועץ בעורך דין העוסק בתיקי לשון הרע כדי לקבל הכוונה ספציפית למקרה שלכם.
בקצרה, אם נפגעתם מלשון הרע, חשוב לפעול במהירות ובנחישות כדי למזער את הנזק ולמנוע את הישנותו. בין אם תבחרו בהגשת תביעה כספית אזרחית, בהגשת בקשה לצו מניעה, בדרישה לפרסום תיקון או התנצלות פומבית, או בתלונה במשטרה, מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה בתחום לשון הרע. משרד עו"ד שמעון האן, מתמחה בדיני לשון הרע, מציע ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי ויסודי לנפגעי לשון הרע. אל תהססו לפנות אלינו לקבלת הכוונה במיצוי זכויותיכם והגנה על שמכם הטוב.