אין ספק שתלונת שווא היא אחת החוויות הקשות והטראומתיות ביותר שאדם יכול לחוות. ברגע אחד, החיים משתנים מקצה לקצה, וצל כבד של חשד מוטל על האדם, גם אם לא עשה דבר. ההשלכות של תלונת שווא יכולות להיות הרסניות בהיבטים רבים – נפשית, חברתית, תעסוקתית וכלכלית. במאמר זה נפרט עוד כיצד משפיעה תלונת שווא על חיי אדם ונסביר כיצד ניתן לפעול אם נפגעתם מתלונה כזו.
מהי בעצם תלונת שווא?
תלונת שווא מתרחשת כאשר אדם מגיש תלונה במשטרה נגד אדם אחר, כשהוא יודע שהתלונה אינה אמיתית. המניעים להגשת תלונת שווא יכולים להיות שונים, החל מסכסוכים אישיים וכלה בניסיון לסחוט או להשיג יתרון כלשהו. חשוב להבין שתלונת שווא היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין, והעונש עליה יכול להגיע עד 5 שנות מאסר. אך מעבר להיבט הפלילי, השלכותיה של תלונת שווא על חייו של אדם הן מרחיקות לכת.
על הנזקים הנפשיים שנגרמים בעקבות תלונות שווא
ההשפעה הקשה ביותר של תלונת שווא היא לרוב על מצבו הנפשי של האדם. עוגמת הנפש הכרוכה בכך שרשויות החוק חושדות בך, שמך הטוב הולך ומתכרסם, והצורך להתמודד עם הליכים משפטיים מורכבים – כל אלו מהווים מעמסה נפשית כבדה. רבים מהנפגעים סובלים מחרדות, דיכאון, ואף מחשבות אובדניות. הפגיעה הנפשית אינה מסתכמת באדם עצמו, אלא משליכה גם על בני משפחתו הקרובים, שנאלצים לחוות את הסערה יחד איתו.
פגיעה במוניטין ובקשרים חברתיים
הנזק שתלונת שווא גורמת לשמו הטוב של אדם הוא עצום. החשדות לפעילות פלילית, גם אם מופרכים, נוטים "להידבק" לאדם ולרדוף אותו שנים רבות אחרי שהתיק נסגר. אנשים עלולים להתרחק מהקשר איתו, והוא עלול למצוא את עצמו מבודד ומנותק חברתית. במקרים רבים, תלונת שווא ממשיכה להטיל צל כבד על חייו של האדם שנים ארוכות לאחר האירוע עצמו.
ההשלכות התעסוקתיות של תלונת שווא
תלונת שווא יכולה להשפיע באופן דרמטי על מסלול הקריירה של אדם. בעולם שבו כל מידע זמין ברשת, מעסיקים פוטנציאליים שמחפשים את שמו של אדם עלולים להיתקל בפרטי התלונה, ולהירתע ממנו. במקרים מסוימים אנשים אף מאבדים את מקום עבודתם הנוכחי בעקבות תלונת שווא. הפגיעה בפרנסה ובאפשרויות התעסוקה עלולה להיות ארוכת טווח ובלתי הפיכה.
הנזק הכלכלי של תלונת שווא
מעבר לפגיעה בפרנסה, תלונת שווא כרוכה בדרך כלל בהוצאות כספיות גבוהות. נפגעי תלונות שווא נאלצים להשקיע סכומי עתק בשכירת שירותיו של עורך דין לשון הרע כדי להתמודד עם ההליך הפלילי, ובהמשך – עם תביעת הדיבה שירצו להגיש נגד המתלונן. ההוצאות המשפטיות, לצד אובדן ההכנסה הפוטנציאלית והפגיעה בכושר ההשתכרות, מסבים נזק כספי רב שיכול להימשך שנים.
הדרכים להתמודד עם תלונת שווא
מי שנפגע מתלונת שווא לא חייב להישאר פאסיבי אל מול העוול שנעשה לו. ראשית, כדאי לפנות לייעוץ משפטי מוקדם ככל האפשר. עורך דין לשון הרע מנוסה יוכל להדריך אתכם איך לנהוג מול רשויות החוק כדי להביא לסגירה מהירה של התיק הפלילי. במקביל, ניתן יהיה לפעול לגיבוש תביעת הוצאת דיבה נגד המתלונן, על כל הנזקים שנגרמו לכם – נפשיים, מוניטיניים וממוניים. בית המשפט יכול לפסוק פיצויים משמעותיים, של עד מאות אלפי שקלים, כנגד מגיש תלונת השווא.
כיצד מוכיחים שמדובר בתלונת שווא?
ההגנה על חופש הביטוי מחייבת לאפשר לאנשים להגיש תלונות במשטרה בתום לב, גם אם בדיעבד התברר שהתלונה לא הייתה מבוססת. לכן, כדי להוכיח שמדובר בתלונת שווא, יש צורך להראות שהמתלונן פעל בזדון – כלומר, שהוא ידע שהוא משקר בעת שהגיש את התלונה. זו דרישה מחמירה שלא תמיד קל למלא אחריה. יחד עם זאת, ניתוח מעמיק של חומרי החקירה, תוך השוואתם למה שאירע במציאות, יכול לחשוף את חוסר תום הלב של המתלונן ולבסס עילת תביעה נגדו.
האם יש הבדל בין גברים לנשים בכל הנוגע לתלונות שווא?
למרות החומרה היתרה שיש להתייחס לכל תלונת שווא, הרי שבפועל, כשמדובר בתלונות שהוגשו על ידי נשים בגין אלימות במשפחה והטרדה מינית, יש איפוק רב יותר בנקיטת צעדים נגדן. זאת כדי לא להרתיע נשים שבאמת סבלו מעבירות אלו מלהתלונן. למרות זאת, תביעות הוצאת דיבה אזרחיות נגד נשים שהגישו תלונות סרק כן מתקבלות בבתי המשפט, אשר פוסקים פיצויים גבוהים לטובת הגברים הנפגעים.
נתונים מפתיעים על תופעת תלונות השווא
קשה מאוד להעריך את היקף תופעת תלונות השווא בארץ, בעיקר משום שרוב התיקים נסגרים בשלב המשטרתי מבלי שאנו יודעים בוודאות האם היו מבוססים או לא. יחד עם זאת, בעבודת מחקר שנעשתה לפני כעשור, נמצא כי מתוך כ-20,000 תיקים שנפתחו במשטרה בגין תקיפה ואיומים בתוך המשפחה, לא פחות מ-40% נסגרו בעילה של "חוסר עניין לציבור". זהו שיעור גבוה יחסית, שיכול להעיד על כך שהמשטרה העריכה כי התלונות היו חסרות בסיס. מובן שלא בהכרח מדובר בתלונות שווא, אך הדבר מלמד על כך שהתופעה ככל הנראה אינה שולית.
לסיכום
תלונת שווא היא טראומה קשה, שעלולה להפוך את חייו של אדם למסכת סבל ארוכה ומתמשכת. הנזקים – הנפשיים, החברתיים, התעסוקתיים והכלכליים – הם עצומים ובלתי הפיכים לעתים. לכן, חשוב מאוד להילחם בתופעה, הן על ידי הרתעת המתלוננים השקריים, והן על ידי תמיכה וסיוע משפטי לנפגעים עצמם. אם גם אתם סבלתם מתלונת שווא, אל תישארו לבד. פנו לקבלת ייעוץ ראשוני ממשרד עו"ד שמעון האן, משרד עו"ד ונוטריון בהובלת עורך דין שמעון האן, ותוכלו לפעול להשבת שמכם הטוב ולקבלת הפיצוי המגיע לכם.
שאלות ותשובות:
אחד המקרים החמורים ביותר של תלונות שווא הוא בנסיבות של גירושין. במצבים אלו, בן הזוג עלול להגיש תלונה כוזבת כדי להשיג יתרון בהליכים המשפטיים, למשל בנוגע למשמורת על הילדים. התלונה יכולה אף לגרום להרחקה של ההורה מילדיו לתקופה ממושכת, ולנזק כבד שייגרם הן לו והן להם. למרות זאת, הנטייה כיום היא להימנע מהעמדה לדין של נשים המתלוננות תלונות סרק במצבים אלו, כדי לא להרתיע מתלוננות אמת.
ההבדל העיקרי הוא שכדי להרשיע אדם בפלילים בגין תלונת שווא, יש צורך להוכיח מעבר לכל ספק סביר שהוא שיקר במודע. זה רף גבוה שלא תמיד אפשר לעמוד בו. לעומת זאת, בתביעת לשון הרע אזרחית הדרישה היא פחות מחמירה – די בכך שהמתלונן פעל בחוסר תום לב כדי שיחוייב בפיצויים, גם אם לא הוכח בוודאות שהוא שיקר. לכן, סיכויי ההצלחה בתביעות האזרחיות גבוהים יותר.
כדי לאמת או להפריך חשד לתלונת שווא, על המשטרה לבצע חקירה מעמיקה ויסודית. בין היתר, יש לגבות עדויות מהמתלונן עצמו, וכן ממקורות מידע אובייקטיביים נוספים. יש לבחון את ההתאמה של התלונה לעובדות שהתגלו בחקירה, ולנסות לעמוד על המניעים שעמדו מאחורי הגשתה. במידת הצורך, ניתן לבצע עימותים בין המעורבים בפרשה כדי לעמוד על אמיתות הדברים. הליך החקירה עשוי להימשך זמן רב, ולגרום סבל ממושך למי שהוגשה נגדו התלונה.
התשובה לכך תלויה בנסיבות הספציפיות של כל מקרה. יש לשקול את חוזק הראיות נגד המתלונן, את סיכויי הזכייה בתביעה, את גובה הנזק שנגרם ואת עלויות הניהול של ההליך המשפטי. במקרים רבים התביעה אינה כדאית, בעיקר כי קשה מאוד להוכיח את יסוד זדון הלב של המתלונן. עם זאת, כאשר מדובר בתלונות סרק חמורות במיוחד, שפגעו באופן אנוש במתלונן ובסביבתו הקרובה, ראוי בהחלט לשקול תביעה. זאת בעיקר לאור הפיצויים הגבוהים שנוהגים בתי המשפט לפסוק במקרים המתאימים.