לשון הרע היא פגיעה בשמו הטוב או במוניטין של אדם או ארגון. כאשר אדם או עסק סובלים מהוצאת דיבה או לשון הרע, הם רשאים להגיש תביעה משפטית נגד הגורם הפוגע. בכדי להכין כתב תביעה לשון הרע באופן מקצועי ויעיל, חשוב להכיר את הנושא לעומק ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום. בשורות הבאות נסביר מתי ניתן להגיש תביעת לשון הרע, על מה ניתן לתבוע, מהם השלבים בהחלטת בית המשפט, ומה חשוב לדעת לפני הגשת תביעה.
מה צריך לדעת לקראת ניסוח כתב תביעה לשון הרע?
לשון הרע מהווה פגיעה קשה בשמו הטוב ובמוניטין של הזולת. החוק בארץ מאפשר למי שסבל מכך להגיש תביעה אזרחית כנגד הגורם הפוגע ולדרוש פיצוי כספי. אולם הכנת כתב תביעה לשון הרע אשר יניב את התוצאות הרצויות לתובע בתיק, דורשת ידע מקצועי וליווי משפטי הולם.
לפני הגשת תביעה יש לבחון היטב את מהות הפרסום ולוודא שהוא עונה על הגדרות החוק ושלנתבע אין הגנות. כדאי להבין גם את אורך התהליך המשפטי ואת האפשרויות העומדות בפני בית המשפט.
כמו כן, חשוב לזכור שיש תקופת התיישנות של 7 שנים להגשת תביעה מרגע הפרסום.
לצד ההליך האזרחי (תביעה כספית), אפשר לנקוט גם בהליך פלילי נגד מפרסם לשון הרע אך זה פחות נפוץ ועלול להיות מורכב יותר.
בקצרה, ההחלטה להתקדם עם תביעה משפטית בעניין זה אינה פשוטה ומומלץ להיוועץ עם עורך דין לתביעות לשון הרע, כדי לקבל ייעוץ והכוונה לאורך התהליך כולו.
כתב תביעה לשון הרע – על מה אפשר לתבוע ועל מה לא?
ניתן להגיש תביעה משפטית במקרים בהם קיימת הוכחה לקיומו של פרסום שבכוחו לבזות אדם או ארגון אחר, לגרום לו להיות מטרה לשנאה וזלזול, לבזות אדם בשל מעשיו או תכונותיו, לפגוע בעיסוקיו ובמקצועו, או לבזות אדם בשל מוצאו, דתו, נטייתו המינית, גילו או מוגבלותו. בחינת טענות אלו נעשית על ידי בית המשפט בהתאם לנסיבות הספציפיות.
עם זאת, לא כל ביקורת או אמירה פוגענית מהווים לשון הרע על פי החוק. הקביעה האם מדובר בהבעת דעה לגיטימית ומידתית שנעשתה בתום לב, או בפרסום לשון הרע המקימה עילת תביעה – תלויה בנסיבות ונעשית ע"י בית המשפט.
כאן המקום לציין שישנם גם פרסומים שהחוק מתיר במפורש כמו פרסומים רשמיים ופרסומי אנשי ציבור.
האם צריך להוכיח נזק כדי להגיש כתב תביעה לשון הרע?
המונח "לשון הרע", מתייחס לכל פרסום בעל פוטנציאל לפגוע בשמם הטוב של אדם או ארגון.
חוק איסור לשון הרע במדינת ישראל מאפשר לאדם או עסק שפרסום פוגעני הופץ לגביהם, להגיש תביעה אזרחית כספית כנגד המפרסם, ללא הוכחת נזק.
צעדים להגשת כתב תביעה לשון הרע
התהליך מתחיל בניסוח כתב התביעה בסיוע עורך דין לשון הרע, והגשתו לבית המשפט. לאחר מכן, הנתבע מגיש כתב הגנה ונקבע מועד לדיון מקדמי. בשלב זה ייתכן גם ניסיון להגיע להסכמה או פשרה. אם הוחלט להמשיך בהליך, מוגשים תצהירים, מתקיימים דיונים להצגת ראיות וחקירת עדים, ולבסוף מוגשים סיכומים. בית המשפט ייתן פסק דין שיקבע אם התביעה התקבלה או נדחתה.
4 השלבים המרכזיים בקבלת החלטת בית המשפט בתביעת לשון הרע
הכרעת בית המשפט בפסק הדין כוללת ארבעה שלבים מרכזיים:
- קביעה האם מדובר בלשון הרע – האם התוכן עונה להגדרות לשון הרע על פי החוק ומבחן ה"אדם הסביר".
- בחינה האם מדובר בפרסום – יש להוכיח שהתוכן הגיע בפועל לאדם נוסף מלבד הנפגע.
- זכאות הנתבע להגנות בחוק – אם נקבע שהיה פרסום לשון הרע, בודקים אם לנתבע יש הגנה חוקית.
- פסיקת פיצוי וסעדים – אם התביעה התקבלה, נפסק פיצוי כספי עד 80,000 ש"ח ללא הוכחת נזק או כפול מזה אם הפרסום נועד לפגוע. חשוב לדעת כי ניתן לתבוע סכומים גבוהים מכך, אך בכפוף להוכחת נזק ממשי לתובע בעקבות פרסום הדברים האמורים.
כיצד מכינים כתב תביעה לשון הרע שיניב את התוצאות הרצויות?
את כתב התביעה מומלץ לנסח בעזרת עורך דין המתמחה בדיני לשון הרע, על מנת שיועלו בו הטיעונים הנכונים שיגדילו הסיכויים של התובע לנצח בתביעה. מאותה הסיבה, יש חשיבות רבה גם לליווי התהליך באופן צמוד בידי משרד עורכי דין בעל ניסיון בניהול תביעות לשון הרע. הם ידעו לכוון לאסטרטגיה נכונה ולהכין את התובע לדיונים ולהתנהלות אסטרטגית בבית המשפט.
מתי מומלץ לפנות אל עורך דין לצורך הכנת כתב תביעה לשון הרע?
במקרים בהם נפגע אדם מפרסום משמיץ ופוגעני, חשוב להתייעץ עם עורך דין בהקדם האפשרי. עורך דין המתמחה בדיני לשון הרע יוכל לבחון האם מדובר בפרסום העונה על הגדרות לשון הרע בחוק, ואם יש בסיס מוצק להגשת תביעה. הוא ידע לנסח את כתב התביעה באופן מקצועי ואפקטיבי, תוך התייחסות לכל הפרטים והראיות הרלוונטיים. כמו כן, הוא יעריך את סיכויי הצלחת התביעה ויכין את התובע לתהליך המשפטי הצפוי. ככל שפונים לעורך דין מוקדם יותר, גדלים הסיכויים לתביעה מוצלחת ולקבלת פיצוי הולם על הנזק שנגרם מהפרסום.
לסיכום
כתב תביעה לשון הרע הוא כלי משפטי חשוב המאפשר לנפגעים מפרסומים פוגעניים לתבוע את הגורם המשמיץ ולדרוש פיצוי על הנזקים שנגרמו להם. הכנת כתב תביעה מקצועי ואפקטיבי דורשת הבנה מעמיקה של דיני לשון הרע וניסיון בהתנהלות בבתי המשפט. בשל מורכבות הנושא וההשלכות המשמעותיות של הגשת תביעה, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום בטרם נקיטת צעדים משפטיים.
אם נפגעתם מפרסום לשון הרע ואתם שוקלים הגשת תביעה, אתם מוזמנים לפנות למשרד עו"ד לשון הרע שמעון האן, לקבלת ייעוץ מקצועי וליווי אישי לאורך כל שלבי ההליך המשפטי.
שאלות ותשובות:
ההליך מתחיל בהגשת כתב תביעה לבית המשפט, אותו מנסח עורך דין המתמחה בתחום. לאחר מכן, הנתבע מגיש כתב הגנה ונקבע מועד לדיון מקדמי או ישיבת גישור. אם הצדדים מחליטים להמשיך בהליך, הם מגישים תצהירים, מתקיימים דיונים להצגת ראיות וחקירת עדים, ולבסוף ניתנים סיכומים בכתב או בעל פה. השופט מכריע בפסק דין אם התביעה מתקבלת או נדחית.
לא בהכרח. החוק מבחין בין הבעת דעה לגיטימית, גם אם היא נוקבת, לבין פרסום משמיץ ובלתי מידתי המהווה לשון הרע. בנוסף, לא כל קללה או גידוף ייחשבו אוטומטית כלשון הרע – הקביעה תלויה בנסיבות ותיעשה בסופו של דבר על ידי בית המשפט. חשוב להבין שיש גם פרסומים מותרים, כמו למשל פרסומים רשמיים או כאלו של אנשי ציבור.
כאשר בית המשפט מכריע לטובת התובע, הוא יכול לפסוק פיצוי כספי של עד 80,000 ש"ח ללא הוכחת נזק, או עד 160,000 ש"ח אם הוכח כי הפרסום נעשה בכוונה לפגוע. בנוסף, השופט רשאי להורות על פרסום תיקון, הכחשה או התנצלות, להטיל איסור על המשך הפצת הפרסום, או אף לפרסם את פסק הדין עצמו. גובה הפיצוי ייקבע בהתאם לשיקולים שונים כמו היקף הפרסום, חומרתו ומצבו של הנפגע.
ברוב המקרים, תקופת ההתיישנות להגשת כתב תביעה לשון הרע, היא עד 7 שנים ממועד הפרסום. יחד עם זאת, במצבים מסוימים בהם הנפגע לא היה מודע לפרסום מסיבות שאינן תלויות בו, ייתכן שתקופה זו תהיה ארוכה יותר. מכל מקום, מומלץ להגיש את התביעה בהקדם האפשרי בכדי למנוע טענות התיישנות מצד הנתבע ולהימנע מקשיים ראייתיים עם חלוף הזמן.