בעידן שבו מיטשטשים בהתמדה הקווים בין החיים שלנו במרחב הדיגיטלי לאלו שאנו מנהלים מחוץ לו, שמירה על המוניטין והכבוד שלנו והתמודדות עם הוצאת לשון הרע ברשת, הן בעלות חשיבות עליונה. הצעדים שיתוארו בשורות הבאות, יספקו לכם מפת דרכים לטיפול בתוכן משמיץ באינטרנט – בדגש על לשון הרע בטוויטר, תוך שימת דגש על הכוח הטמון בהגשת תביעה משפטית, כאשר הניסיונות להתמודד עם התופעה "בטוב", אינם נושאים פרי.
מאבק בהשמצות בטוויטר בישראל
טוויטר (Twitter) היא בין ערוצי המדיה החברתית הבולטים בעשור האחרון. פלטפורמה זו משמשת המוני משתמשי אינטרנט ברחבי העולם – וגם בישראל כמובן, לביטוי דעות, שיתוף רעיונות וניהול דיונים אינטלקטואליים פורים. למרבה הצער, גם טוויטר בדומה לרשתות חברתיות אחרות, ממחישה כמרחב לפרסום הגיגים אישיים והפצתם, את המתח התמידי הקיים בין חופש הביטוי ועקרונות יסוד אחרים, כמו הזכות לפרטיות וכבוד האדם כאדם.
הנוחות שאנו חשים כאשר אנו יושבים מול המחשבים או הסמארטפונים שלנו בחדרי חדרים, יכולה לפעמים להטעות אותנו להאמין שערוצי המדיה החברתית באינטרנט וטוויטר ביניהם, מהווים פלטפורמה שבה חוקי העולם האמיתי אינם חלים עלינו ומשכך, אנו יכולים לבטא את עצמנו בחופשיות ללא השלכות. כפועל יוצא, אין זה נדיר שאנשים משתמשים בשפה בוטה או יוצאים בהצהרות שערורייתיות כנגד זולתם בטוויטר, תוך אמירת דברים שהם לעולם לא היו אומרים לאיש מחוץ לרשת.
אין זה מקרי, אם כן, שהוצאת לשון הרע בטוויטר הפכה לתופעה רווחת. אף על פי שלא תמיד ניתן לפעול כנגד מפרסמי תכנים פוגעניים באינטרנט, בשל האנונימיות שהמרחב הקיברנטי מאפשר, במסגרת המאבק בהשמצות בטוויטר בישראל, ניתן להגיש תביעת לשון הרע כנגד בעל הפרופיל שממנו הדברים פורסמו.
לשון הרע בטוויטר – נקודות מבט משפטיות וטיפים מעשיים ליחידים ולעסקים
לשון הרע, כהגדרת החוק, מתייחסת לפרסומים שנועדו להעליב, להשפיל או לפגוע באדם או בשמו הטוב. פרסום תכנים אלו בטוויטר ובכלל, עלול להיחשב הן כעבירה פלילית והן כעוולה אזרחית, שבגינה ניתן לתבוע פיצוי מכוחם של דיני הנזיקין בישראל.
כדי לסווג פרסום כ"לשון הרע" או "הוצאת דיבה", התוכן המפורסם נדרש להיות מבזה במהותו. חוק איסור לשון הרע בישראל, מאפשר לתבוע פיצוי של עד שבעים אלף שקלים בגין פרסום לשון הרע בטוויטר ללא הוכחת כוונת זדון מצד המפרסם, ועד למאה וחמישים אלף שקלים כאשר הפרסום נעשה בזדון – והכל ללא צורך בהוכחת נזק ממשי לתובע.
מה צריכה להיות דרך הפעולה שלנו כאשר אנו מתמודדים עם אמירה מכפישה המופנית כלפינו בטוויטר?
כאשר מפורסם כנגד אדם או ארגון תוכן פוגעני באינטרנט, השלב הראשוני הוא פנייה לפלטפורמה המארחת את התוכן, תוך הצגת בקשה מתועדת היטב להסרת הפוסט הפוגע (לאחר שימור ראיות לפוסט עצמו אצל הפונה, כמובן). במידה והאתר אינו משתף פעולה בהסרת התוכן, ניתן לפנות גם להליכים משפטיים באמצעות פנייה לבית המשפט לקבלת צו להסרת החומר הפוגעני.
דוגמה עדכנית למקרה כזה, אירעה כאשר העיתונאית לינוי בר גפן, קראה לטוויטר להסיר פרסום פוגעני מינית שהופנה כלפיה. כשטוויטר סירבה להסיר את ה"ציוץ", יזמה בר גפן תביעה נגד טוויטר בארצות הברית, ובית המשפט פסק לטובתה פיצוי בסך עשרים אלף שקלים.
לאחר התקשרות עם טוויטר וללא קשר לשאלה אם הפרסום הוסר או לא, יש לשלוח מכתב אזהרה לפני הגשת תביעת לשון הרע. אם זהות המפרסם ידועה, ניתן לשלוח את המכתב ישירות אליו. לעומת זאת, אם זהותו לא ידועה (כמו במקרה של שימוש בחשבון טוויטר המסתתר מאחורי זהות בדויה), אפשר לבקש סיוע מטוויטר, כדי לקבל את כתובת ה-IP או מידע מזהה אחר של המפרסם. עם כתובת ה-IP, המשמשת כמזהה דיגיטלי, ניתן לאחר מכן לפנות לספקית האינטרנט של המפרסם כדי לקבל את פרטי הזהות האמיתיים שלו לצורך פתיחת הליך להגשת תביעה משפטית נגדו – בין אם במסגרת הליך פלילי ובין אם במסגרת תביעת כספית אזרחית לפי חוק איסור לשון הרע.
בהקשר זה נשאלת שאלה קריטית: האם בית המשפט יכול לחייב את הפלטפורמה המארחת את התוכן לחשוף את פרטי המפרסם? עניין זה תלוי בגורמים שונים. בעבר, עמדת בית המשפט, כפי שנראתה בפרשת רע"א 4447/07 רמי מור נגד ברק אי-טי-סי, הייתה כי אלא אם כן הדבר ייקבע מפורשות בחקיקה, אין באפשרותו לחייב אתר אינטרנט לחשוף כתובת IP של מי ממשתמשיו.
עם זאת, פסיקות בתי המשפט בישראל, מצביעות על כך ששמירה על האנונימיות של משתמשי האינטרנט מבוססת בעיקר על חופש הביטוי, ולא על זכות הפרטיות.
כתוצאה מכך, אם התוכן הנדון אינו מצדיק הגנה עליו כ"ביטוי", בית המשפט רשאי להתיר את הדרישה למסירת נתוני המפרסם מהאתר המארח. בנוסף, הלכת מור תקפה כאשר עוסקים במשתמש אנונימי, אך אם המשתמש אינו אנונימי או קיים חשד סביר לגבי זהותו, ייתכן שבית המשפט ייטה להורות לספקית האינטרנט לחשוף את פרטי המשתמש.
לסיכום
אם אתם מוצאים את עצמכם במצב שבו המוניטין שלכם מונח על כף המאזניים עקב השמצה בטוויטר, אל תהססו לנקוט בפעולה. הצוות המשפטי המסור במשרד עורך דין לשון הרע שמעון האן, כאן כדי להדריך אתכם בתהליך – החל משלב יצירת הקשר עורך דין מנוסה ועם הגורמים הרלוונטיים בטוויטר ועד לניהול תביעות פיצויים, לפי הצורך.