הופעת האינטרנט שינתה את נוף הפצת המסרים בעולם, והובילה לעידן חדש של תקשורת מקוונת. אולם לצד היתרונות הרבים שמציע המרחב הדיגיטלי הזה על מגוון הפלטפורמות החברתיות שבו, נוצרו גם הזדמנויות וערוצים חדשים להפצת תוכן משמיץ ופוגעני. בין הפלטפורמות הללו, יוטיוב (Youtube) בולטת כדוגמה לערוץ מדיה חברתית שמאפשר הוצאת דיבה בקנה מידה נרחב. זאת בהיותו פלטפורמת-על בינלאומית בבעלות מנוע החיפוש הגדול בעולם, גוגל. יוטיוב פועלת כמערכת מתוחכמת וייחודית, המעניקה לאנשים את היכולת ליצור חשבונות ולהעלות סרטונים בקלות יחסית. ניתן לשתף ולהפיץ את הסרטונים הללו בהתאם להנחיות של יוטיוב, ולספק למשתמשים קהל עצום שיכול להגיע לתוכן שלהם. נשאלת אם כך השאלה המתבקשת: האם יש מה לעשות כנגד לשון הרע ביוטיוב? על שאלה מורכבת זאת, ננסה לענות בשורות הבאות.
איך ניתן להתמודד עם פרסום לשון הרע ביוטיוב? על דרכי הפעולה האפשריות
בתחום האינטרנט והרשתות החברתיות, יוטיוב, כמו פלטפורמות רבות אחרות, מציגה חבילה מעורבת של יתרונות וחסרונות משמעותיים. בצד החיובי, היא מציעה נגישות ללא תחרות לשפע של מידע בלחיצה אחת בלבד. עם זאת, בתוך אותו מרחב וירטואלי יש חיסרון מהותי – הפוטנציאל להפיץ תוכן שקרי ומשמיץ באמצעות סרטונים, ולהגיע עמו באופן מיידי למיליוני צופים בלחיצה אחת.
לא פחות מדאיגה היא היכולת לבצע פעולות אלה תחת מסך האנונימיות, תוך שימוש בזהויות פיקטיביות שכמעט ואינן ניתנות לאיתור.
השאלה המתבקשת בהקשר זה, היא איך ניתן להתמודד עם פרסום לשון הרע ביוטיוב? החדשות המעודדות בהקשר זה, הן כי חוקי לשון הרע במדינת ישראל, משתרעים כיום גם על תכנים המופצים ביוטיוב, ומאפשרים לנפגעים להגיש תביעות לשון הרע נגד מי שמפרסמים סרטונים משמיצים או מבזים בפלטפורמה.
למשל, בפרשת ת"א 23273-10-15 ימין נגד לוי, נפסק פיצוי כספי בסכום של 70,000 ₪ הוענק עבור פרסומים מבזים שהנתבע ביצע, לרבות אלה שהעלה ביוטיוב. אולם מה שמסקרן הוא שבנסיבות מסוימות, אפשר גם ליזום תביעת לשון הרע נגד יוטיוב עצמה, באופן ישיר.
לפי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 , הקריטריונים להוכחת קיומה של עילת תביעה נזיקית, הם די פשוטים. הנטל המוטל על התובע, הוא להוכיח כי פורסם תוכן בגנותו עם פוטנציאל לפגיעה בשמו הטוב, שהיה נגיש לאדם אחד או יותר (מבלי להתעמק בהגנות ובתחולתן, מטבע הדברים). כאמור בסעיף 2 בחוק איסור לשון הרע, פרסום יכול ללבוש צורות שונות, לרבות התבטאויות בעל פה, בדפוס, בכתב, בציור, באיור, בתנועה, בצליל ובכל אמצעי אפשרי נוסף.
החלת כלל זה על ההקשר של העלאת סרטון המכיל תוכן משמיץ ליוטיוב, אכן רלוונטית לקריטריונים שהחוק קובע, בין אם התוכן המפורסם מועבר בעל פה, באמצעות תנועה חזותית, קול או כל אמצעי אחר.
אילו סעדים החוק מציע למי שנפגע משיימינג אנונימי ביוטיוב?
בדיוק למקרים כאלו, קיים נוהל הודעה והסרה החל על בעלי אתרי אינטרנט. לפי נוהל זה, בעל פלטפורמה דיגיטלית, אחראי להסיר מיידית ולאלתר כל תוכן מזיק שפורסם בניגוד לדין באתרו (כגון לשון הרע או פגיעה בפרטיות) – מרגע שדבר פרסום התוכן האמור הובא לידיעתו. אי ביצוע ההסרה, בהתאם לנוהל זה, עלול להיחשב כרשלנות במניעת נזק לנשוא הפרסום. פירושו שאם המוניטין שלכם הוכתם באמצעות סרטון פוגעני ביוטיוב, אפילו במקרים של הפצה אנונימית לחלוטין, אתם עשויים להיות זכאים לפיצוי כספי. בסעיף 7-א בחוק איסור לשון הרע, נקבע כי מי שנפגע מלשון הרע זכאי לתבוע פיצוי סטטוטורי, ללא צורך בהוכחת נזק ספציפי, עד לסכום כולל של 50,000 ₪ (העומד כיום על 70,000 ₪ – בצמוד למדד). מכאן שאם הושפעתם לרעה מסרטון ב-YouTube, פנייה לייעוץ של עורך דין לשון הרע והוצאת דיבה, חשובה ביותר. יתרה מכך, מומלץ להתייעץ עם עו"ד לשון הרע בעל ניסיון ספציפי בייצוג נפגעי השמצות באינטרנט, הבקיא בדינמיקה ברשתות החברתיות ויוטיוב ביניהן, ובמסגרות המשפטיות החלות על הזירה המקוונת.
לסיכום – הדרך הנכונה להתמודד עם הוצאת לשון הרע ב-YouTube
בעולם שבו האינטרנט והמדיה החברתית הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, הבנת הזכויות והסעדים המשפטיים העומדים לרשותכם, נושאת חשיבות עליונה. אמנם אין להקל ראש במורכבותם של מקרי הוצאת לשון הרע ב- YouTube, אבל חשוב לדעת שעם ההדרכה המשפטית הנכונה, אתם בהחלט יכולים להגן על המוניטין שלכם ולקבל פיצוי הולם. אם נפלתם קורבן להשמצה מקוונת או לתוכן מזיק ב-YouTube, אל תהססו לנקוט בפעולה. הצוות המנוסה במשרד עורך דין שמעון האן – משרד עורכי דין לענייני לשון הרע והוצאת דיבה אונליין, כאן כדי לסייע לכם בשיקום המוניטין שלכם והתמודדות יעילה עם המצב. פנו למשרדנו עוד היום כדי לדון במצבכם ולבחון את האפשרויות העומדות לרשותכם. השקט הנפשי והמוניטין שלכם שווים את המאמץ, ואנחנו כאן כדי לתמוך בכם בכל צעד.
חוקי לשון הרע חלים על סרטוני יוטיוב בדיוק כפי שהם חלים על צורות אחרות של תקשורת. כדי להוכיח את קיומה של עילה להגשת תביעת לשון הרע ביוטיוב, צריך להוכיח שתוכן שעלול לפגוע במוניטין שלכם הופץ לאדם אחד או יותר. זה יכול להיות בצורות שונות, לרבות בעל פה, בכתב, כתוכן מודפס, תוכן חזותי, או בכל אמצעי אחר, כמפורט בסעיף 2 לחוק איסור לשון הרע. לפיכך, סרטונים ביוטיוב המכילים תוכן מכפיש, עומדים בקריטריונים לפרסום לפי חוק זה. אם נפגעתם מפרסום אנונימי או מתוכן משמיץ ב-YouTube, ישנו נוהל התראה והסרה. נוהל זה קובע כי בעלי פלטפורמה מקוונת שמתוודעים לתוכן מזיק בפלטפורמה שלהם, חייבים להסיר אותו מיידית. אם לא יעשו זאת, הם עלולים להיחשב כמי שפעלו באופן רשלני, ובתוך כך, נפגעי לשון הרע זכאים לתבוע מהם פיצוי סטטוטורי ללא הוכחת נזק, לפי סעיף 7א לחוק איסור לשון הרע, עד גבול קצוב. בנסיבות מסוימות, אפשר לתבוע ישירות את YouTube על הוצאת דיבה. אם YouTube לא דואגת להסיר תוכן מזיק שפורסם בה משהדבר הובא לידיעתה, והתוכן הנדון עולה כדי הוצאת לשון הרע ו/או פגיעה בפרטיות כהגדרתם בחוק איסור לשון הרע ובחוק הגנת הפרטיות – ניתן להגיש תביעה נזיקית כנגדה על רשלנות במניעת נזק לנפגע. אם סרטון פוגעני שעלה ב-YouTube מכיל תוכן מבזה המתייחס אליכם, מומלץ לפנות אל עורך דין לשון הרע עם ניסיון רב בתיקי שיימינג והוצאת לשון הרע באינטרנט ולבחון את ערוצי הפעולה הזמינים עבורכם.
שאלות ותשובות: