האם אי פעם מצאתם את עצמכם במוקד של הפצת מידע פוגעני, משמיץ או כוזב לגביכם? אם הדבר אכן קרה לכם, דעו כי החוק מאפשר לכם להגיש תביעת לשון הרע ללא הוכחת נזק, נגד האדם האחראי להפצת תוכן כזה, גם אם אינכם מסוגלים להציג הוכחה לנזקים ברורים שנגרמו לכם מהפרסום.
מדוע מערכת המשפט הישראלית מאפשרת להגיש תביעות לשון הרע ללא הוכחת נזק?
ההנמקה העומדת מאחורי האפשרות להגיש תביעת לשון הרע ללא הוכחת נזק, נעוצה בהכרה כי ההשלכות של הפצת לשון הרע על אדם חורגות מעבר למצוקה רגשית ועלבון בלבד. בסעיף 1 בפקודת הנזיקין המעודכנת, מצוין כי פגיעה במוניטין של אדם, כשלעצמה, מהווה סוג של נזק העלול להוביל להשלכות חברתיות, מקצועיות, תעסוקתיות וכלכליות עמוקות על הפרט. הכרה זו מדגישה את הערך העצום של שמו הטוב של אדם, כאשר כל פגיעה בו נחשבת כמזיקה מטבעה.
אף על פי כן, ביסוס מידת הפגיעה במוניטין של אדם כתוצאה מהשמצה, וכימות היקפו של הנזק, הם בגדר משימות מאתגרות ביותר. זאת בין היתר מפאת הטבע הבלתי מוחשי של המוניטין של האדם השזור עמוק בזהותו ובתפיסתו הציבורית, מה שיוצר קושי לספק ראיות קונקרטיות לנזק שנגרם בעקבות הוצאת דיבה.
משום שהערכת שווי המוניטין של הפרט כרוכה במאמץ מורכב ברמה המשפטית, והדבר לא ניתן למדידה פשוטה, החוק מאפשר לנפגעי לשון הרע בישראל לתבוע פיצויים ממי שעומדים מאחורי פרסומים מכפישים כנגדם, מבלי לחייב את הנפגע להוכחת נזקיו בצורה ראייתית בבית המשפט.
הבסיס המשפטי לקבלת פיצוי כספי על הוצאת לשון הרע ללא הוכחת נזק
את היסוד המשפטי לקבלת פיצויים בתביעת לשון הרע ללא דרישה להוכחת נזק בידי התובע, ניתן לייחס לתיקון רב השפעה שנעשה בחוק לשון הרע בשנת 1998, ובמסגרתו הוכנס סעיף 7-א לחוק. תיקון זה מעניק לאנשים שספגו לשון הרע את האפשרות לבקש פיצוי ללא צורך בהצגת ראיות קונקרטיות לנזקיהם.
סעיף 7-א(ב) לחוק איסור לשון הרע בישראל, מתיר לתובעים לבקש פיצויים ללא נטל הוכחת נזק עד לגבול של 50,000 ₪ (בשווי של כ- 70,000 ₪ נכון ל- 2023, בהתאם למדד). חיוני להבין כי מדובר אך ורק ברף העליון של פיצויים בתביעות המוגשות ללא דרישה להוכחת נזקים מפורשים או ביסוס היסוד הנפשי של "כוונה לפגוע" מצד הנתבע.
כמו כן, באם לתובע יש אפשרות להוכיח את קיומה של כוונת זדון מטעם מפרסם לשון הרע נגדו, באפשרותו לתבוע סכום של עד 140,000 ₪ ללא הוכחת נזק, בכפוף לכך שיוכל להוכיח בבית המשפט את כוונת הזדון מצד הנתבע.
עם זאת, עדיין קיימת האפשרות לתבוע סכומי פיצויים גבוהים יותר, אם כי הדבר מותנה במקרה זה בהוכחת נזקים ספציפיים לתובע, בין אם הם כספיים או לא כספיים באופיים.
בקצרה, התיקון לחוק איסור לשון הרע יצר אפיק נגיש יותר לבקשת פיצוי בגין לשון הרע ללא חובה למסור ראיה מפורשת לפגיעה בתובע, עד לסכום קצוב. כאמור, לגבי תביעות החורגות מרף זה או המערבות את האלמנט של "כוונה לפגוע", עשוי להיות צורך בראיות נוספות.
לסיכום
ברור שהנזק הנובע מהשמצה משתרע הרבה מעבר להשלכות על פני השטח, ומשפיע על המוניטין של האדם שהוצאת הדיבה או לשון הרע כוונו כנגדו. למותר לציין כי המוניטין של הפרט הוא אחד הנכסים היקרים ביותר שלו. נוכח אופיו הבלתי מוחשי של שמו הטוב של אדם והאתגרים הגלומים בכימות מדויק של נזקו בעקבות הוצאת דיבתו, הכניס המחוקק בחוכמה את התיקון הנדון בדיני לשון הרע, המאפשר הגשת תביעות לשון הרע ללא צורך בהוכחת נזק. עם זאת, הוראה זו אינה מוציאה מהכלל אנשים שסבלו מנזק כספי או לא-כספי שניתן למדידה עקב לשון הרע. יש להם עדיין את האפשרות להגיש תביעות לשון הרע החורגות מהמגבלה שצוינה לתביעות ללא הוכחת נזק, בתנאי שהם יכולים לבסס ולכמת את נזקיהם באמצעות ראיות תומכות. בשני התרחישים, בחירת עורך הדין המתאים יכולה להשפיע באופן משמעותי על תוצאות התיק. לכן, בין אם נפלתם קורבן ללשון הרע ובין אם הואשמתם בעצמכם בהוצאת לשון הרע, כדאי מאוד לצור קשר לייעוץ מעורך דין לשון הרע מיומן בעל רקורד מוכח בתחום זה, ובמקרים מסוימים, זה עשוי להיות חיוני מאוד לעתידכם, ביותר ממובן אחד. צוות עורכי הדין המנוסים שלנו במשרד שמעון האן עורך דין ונוטריון, זמין לספק לכם הכוונה משפטית מהשורה הראשונה וייצוג מקצועי המותאם לנסיבות הספציפיות שלכם. אל תיתנו ללשון הרע לשבש את חייכם או לפגוע בעסק שלכם – פנו עוד היום למשרד עורכי הדין שלנו לקבלת סיוע משפטי מקצועי, ותנו לנו לעזור לשמור על זכויותיכם תוך שיקום המוניטין שלכם ביעילות.