בעידן הדיגיטלי, תופעת הבריונות ברשת הולכת וגוברת. המוני ישראלים סובלים בכל יום מפגיעה בפרטיותם, הוצאת לשון הרע והטרדות אגרסיביות בפלטפורמות השונות. הבשורה המעודדת היא כי החוק והרשויות בישראל לא עומדים מנגד, ומספקים כלים מגוונים להגנה מפני מטרידים ברשת. על הסעדים המשפטיים המגינים מפני בריונות רשת לסוגיה, נפרט בשורות הבאות של מדריך זה, שיעסוק בנושא ניווט בנוף המשפטי: חוקי בריונות ברשת והשמצה.
ניווט בנוף המשפטי: חוקי בריונות ברשת והשמצה בישראל
בשנים האחרונות, עם התרחבות השימוש ברשתות החברתיות ובמדיה החברתית, חל גידול משמעותי בתופעת הבריונות ברשת. בריונות ברשת והשמצה מתבטאות לרוב בעשיית שימוש במדיה החברתית כדי להטריד, לעלוב או לפגוע באדם אחר. היות ובריונות ברשת והשמצה הן תופעות חמורות שיכולות לגרום לנזקים משמעותיים לקורבנותיהן, חשוב שנפגעי המעשים הללו, יכירו את הזכויות שלהם ויקפידו לפעול במהירות על מנת להגן על עצמם.
כלים ראשוניים להתמודדות עם בריונות ברשת והשמצה
אם נפגעתם מבריונות ברשת או השמצה, חשוב לפעול במהירות על מנת להגן על עצמכם. להלן מספר טיפים להתמודדות עם תופעות אלו:
לשמור על תיעוד
שמרו על תיעוד של כל הפרסומים המציקים או המעליבים. תיעוד זה יהיה שימושי מאוד במקרה שתצטרכו להגיש תביעה משפטית.
לדווח לגורמים הרלוונטיים
יש לדווח למשטרה או לגופים המפעילים את הפלטפורמות ברשת על מקרי הבריונות. הגופים מחויבים לפעול להסרת תכנים פוגעניים ואף לחסום משתמשים תוקפניים.
לבקש תמיכה מהסביבה הקרובה
כדאי לשתף חברים ובני משפחה קרובים שיוכלו לתת לכם גב ולסייע במציאת דרכי התמודדות נכונות. במקרים קשים ניתן וכדאי לפנות גם לייעוץ נפשי מגורם מוסמך בתחום בריאות הנפש.
לנקוט באמצעי זהירות ברשת
באופן כללי, תמיד כדאי להקפיד על הגדרות פרטיות מחמירות ברשתות החברתיות, להימנע משיתוף מידע אישי כשהדבר לא הכרחי ולדאוג לא להגיב לבריונים כדי לא לתת להם במה נוספת.
להכיר את זכויותיכם
למדו מהן האפשרויות המשפטיות העומדות לרשותכם, בין אם מדובר בתביעה אזרחית או בהליכים פליליים. ידע משפטי יכול לתת הרבה כוח וביטחון.
לפנות לעזרה משפטית
אם אתם מרגישים מאוימים או מושפלים כתוצאה מפעולות של בריוני רשת שהופנו כנגדכם, פנו לעזרה משפטית. עורך דין לשון הרע והגנת הפרטיות יכול לסייע לכם להגן על זכויותיכם ולקבל את הפיצויים המגיעים לכם.
איזו אחריות משפטית ניתן להטיל על בריוני רשת?
על פי חוק איסור לשון הרע ודיני הגנת הפרטיות בישראל, מעשי בריונות, הטרדה, איומים או השפלה ברשת, הם בגדר עבירה פלילית. לכן ישנה אפשרות להגיש תלונה במשטרה כנגד הצדדים המטרידים – אשר יכולה להוביל לפתיחת הליך פלילי כנגדם. במקרים מסוימים הפוגעים עלולים אף למצוא עצמם מאחורי סורג ובריח עקב מעשיהם, אם כי מדובר לרוב בתהליך משפטי ארוך ולא פשוט.
מנגד, ניתן לפעול גם בערוץ האזרחי ולהגיש תביעה נזיקית נגד הגורמים האחראים לפגיעה. זאת בגין עוולות של פגיעה בפרטיות, הוצאת לשון הרע ופגיעה בשם הטוב, וכיוצא באלו. חשוב לדעת כל הגשת תביעה אזרחית מאפשרת לנפגעי בריונות ברשת לדרוש פיצוי כספי ללא הוכחת נזק (עד תקרה מסוימת) מהצד הפוגע, כמו גם לבקש מבית המשפט שיחייב את בריוני הרשת להסיר לאלתר את התכנים הפוגעניים שפרסמו ולחדול מפעולותיהם הפוגעניות.
אולם כאן המקום לציין כי אישומי שווא בבריונות רשת הם תופעה חמורה כשלעצמם, שיכולה לגרום לנזקים משמעותיים לקורבן ולהקים לו גם עילה לתביעה נגדית כלפי המאשים. לכן חיוני להיוועץ בעורך דין לשון הרע לפני שמחליטים לנקוט בצעדים משפטיים כאלה או אחרים כנגד אדם מסוים. על אותו המשקל – אם אתם מואשמים במעשי בריונות ברשת שלא אתם ביצעתם, חשוב לפנות לעזרה משפטית. עורך דין הוצאת דיבה מנוסה יוכל לסייע לכם להבין את ההליך המשפטי ולהגן על זכויותיכם.
האם ניתן לקבל פיצויים בעקבות פגיעה מבריוני רשת בישראל?
כן, בהחלט ניתן לקבל פיצויים בישראל על פגיעה מבריוני רשת. נפגעי בריונות או הטרדות ברשת יכולים להגיש תביעה אזרחית לבית המשפט נגד הפוגעים ולתבוע פיצוי כספי בסך עשרות אלפי שקלים, ללא הוכחת נזק. זאת כאמור, עד לתקרה המוגדרת בחוק, המתעדכנת מעת לעת.
העילות המקובלות לתביעות כאלה הן תביעת לשון הרע על הוצאת דיבה, או תביעה על פגיעה בפרטיות, לפי הפרת חוק הגנת הפרטיות.
על פי תקדימים בבתי המשפט בישראל, נפסקו זה מכבר, סכומי פיצוי לא מבוטלים לקורבנות בריונות ברשת שסבלו מפגיעה בשמם הטוב, בפרטיותם וברווחתם האישית.
לכן, במקרים רבים, מומלץ מאוד לנפגעי בריונות ברשת לפנות להתייעצות מול עורך דין נזיקין שיבחן את הערוצים האפשריים להגנה על זכויותיהם במסגרת תביעה אזרחית, ואת האפשרויות לקבלת פיצוי הולם על העוול שנגרם להם.
מהו חוק איסור לשון הרע וכיצד הוא מסייע בהתמודדות עם בריונות ברשת והשמצה?
חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה 1965, הוא אחד החוקים המרכזיים בישראל, שנועד להילחם בתופעת לשון הרע והוצאת דיבה. החוק אוסר פרסום דברי לשון הרע – כלומר, פרסום דבר מה שיש בו כדי לבזות אדם, לפגוע בפרנסתו, או להעמידו במצב מביך. האיסור חל גם על פרסום בעל פה וגם בכתב, לרבות באינטרנט וברשתות החברתיות. חוק זה מכיר בהוצאת דיבה כעוולה אזרחית, שבגינה ניתן להגיש תביעה לפיצוי כספי של הנפגע מהפרסומים המבזים.
מנגד, ישנן הגנות שונות בחוק כמו אמת בפרסום או תום לב, שיכולות לפטור את המפרסמים מאחריות משפטית, בתנאים מסוימים. גם את אלו חשוב להכיר ולהביא בחשבון כאשר שוקלים להגיש תביעה כספית בגין בריונות ברשתות החברתיות או באינטרנט בכלל.
בקצרה, החוק נועד לאזן בין חופש הביטוי לבין הזכות לשם טוב ולפרטיות, ולמנוע פגיעה באנשים כתוצאה מהפצת דיבה ולשון הרע.
הפרת חוק הגנת הפרטיות – עילה נוספת להגשת תביעה אזרחית נגד בריוני רשת
בנוסף לחוק איסור לשון הרע, ניתן להגיש תביעה בגין בריונות ברשת או השמצה, גם על בסיס חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א 1981. חוק הגנת הפרטיות קובע כי לא יפרסם אדם פרטים אישיים של אדם אחר ללא הסכמתו. במקרה של בריונות ברשת או השמצה שהתבצעו באמצעות הפצת תכנים פרטיים או אינטימיים של הזולת או חדירה לפרטיותו בדרכים אחרות, ניתן לתבוע פיצויים בגין הפרת הזכות לפרטיות. כמובן, מומלץ לבדוק באופן פרטני את קיומה של עילה מבוססת להגשת תביעות מכוחו של חוק זה, בעזרת עורך דין הגנת הפרטיות.
הצד השני של המטבע: כיצד ניתן להתגונן מפני אישומי שווא בבריונות רשת?
בישראל, קיימות מספר הגנות משפטיות הזמינות למי שנתבע בגין בריונות רשת, לפי חוק איסור לשון הרע. ההגנות המשפטיות העיקריות הן הגנת אמת בפרסום והגנת תום הלב. עם זאת, חשוב לציין כי ההגנות המשפטיות הללו אינן חד משמעיות, ויש לבחון כל מקרה לגופו. לכן אם אתם מואשמים בבריונות רשת, חשוב לפנות לעזרה משפטית כדי להבין את זכויותיכם ולקבל את הייעוץ המשפטי הטוב ביותר.
לסיכום
במדריך זה ראינו כי בריונות ברשת והשמצה הן תופעות חמורות שיכולות לגרום לנזקים משמעותיים לקורבנותיהן. לפיכך, חשוב לדעת את הזכויות שלכם ולפעול במהירות על מנת להגן על עצמכם.
כפי שציינו, בישראל חלה חקיקה מקיפה המספקת סל אמצעים משפטיים כנגד בריונים ברשת, ביניהם: הגשת תלונה במשטרה, צווי מניעה מבית המשפט והגשת תביעה אזרחית על הוצאת לשון הרע ופגיעה בפרטיות.
כאמור, במסגרת תביעות פיצויים אזרחיות, נפגעי הטרדה ברשת יכולים לקבל פיצוי כספי משמעותי על נזקיהם. יחד עם זאת, לא כל פרסום במרחב המקוון הוא בהכרח עילה קבילה להגשת תביעה כספית על בריונות רשת. לכן חשוב להיוועץ בעורך דין נזיקין מנוסה בתיקי בריונות ברשת כדי לבחון את פרטי המקרה ולקבל החלטה מושכלת באשר לערוצי הפעולה המתאימים בכל מקרה לגופו.
אם אתם חשים כי נפגעתם מבריונות ברשת או השמצה, או שמאשימים אתכם בביצוע מעשים כאלו, זה הזמן לפנות לעזרה משפטית מקצועית של עורך דין לשון הרע. למשרד עו"ד שמעון האן, ניסיון רב בתיקים אלו ויכולת לסייע לכם להגן על זכויותיכם, ולקבל את הפיצויים המגיעים לכם.
פנו אלינו כבר עכשיו ונתאם עבורכם שיחת ייעוץ ללא התחייבות.