במקרים רבים, חייב אשר אינו פורע את חובו או אינו עומד בצו התשלומים, עשוי לעמוד בפני הגבלות רבות ומגוונות אשר רשות האכיפה והגבייה הידועה בשם הוצאה לפועל רשאית להטיל עליו. לרוב, יהיה מדובר בעיקולים ובמקרים מסוימים, עשויה הרשות להטיל עיקולים על נכסי מקרקעין שבבעלות החייב. הגבלות בתיק הוצאה לפועל הן עניין רציני הדורש התייחסות מקצועית. לכן, על מנת להתמודד עם עיקול מקרקעין ולנהל את תיקך בהוצאה לפועל בצורה מושכלת ואחראית, חשוב לפנות לעורך דין בתחום ההוצאה לפועל בעל ניסיון מקיף ולקבל סיוע מותאם.
אילו מקרקעין רשאים נציגי ההוצאה לפועל לעקל?
רשות האכיפה והגבייה והפועלים מטעמה רשאים לעקל כל נכס מקרקעין הרשום על שמו של החייב. בנוסף, ניתן להטיל עיקולים על כל זכות במקרקעין הרשומה על שם החייב או כאלה הנובעות מרישומה של הערת אזהרה על המקרקעין האמורים.
במידה ולאחר עיקול המקרקעין, לא יפרע החייב את החוב, רשאית רשות האכיפה והגבייה למכור את הנכס המעוקל ולהשתמש בסכום שיתקבל לפריעת חובו של החייב ולהעביר את הסכום לזוכה.
באילו מקרים רשאי הזוכה להגיש בקשה לעיקול מקרקעין?
עיקול מקרקעין אינו עניין של מה בכך. מדובר בצעד דרסטי המופעל נגד חייבים אשר אינם משתפים כל פעולה עם הליך ההוצאה לפועל. על מנת שתוגש בקשה זו על ידי הזוכה, חייבת להימסר אזהרה לחייב אודות פתיחת התיק בהוצאה לפועל ויש ליידע אותו על ההליכים שעשויים להתממש נגדו במידה ולא ייפרע החוב. במידה והחוב לא נפרע במלואו תוך התקופה המצוינת באזהרה, רשאי הזוכה להגיש בקשה לעיקול.
חשוב לציין, הדבר נכון גם במידה ונפרע חלק מהחוב ואפילו במידה והחייב עומד בתנאי צו התשלומים שלו. כל עוד החוב לא נפרע במלואו, עומדת לזוכה הזכות לדרוש עיקולים, אם כי לרוב עמידתו של החייב בצו התשלומים תעמוד לזכותו.
באילו מקרים יימכר נכס המקרקעין המעוקל?
עם תום 30 ימים ממועד רישום הנכס כמעוקל, בהם לא פרע עדיין החייב את חובו, עומדת לזוכה הזכות להגיש בקשה למכירת המקרקעין. במידה ורשם ההוצאה לפועל יאשר בקשה זו, יימכר הנכס המעוקל. חשוב לציין כי מכירת הנכס מותנית בבקשתו של הזוכה ולרשם ההוצאה לפועל אין סמכות להורות על מכירת המקרקעין. נכסי מקרקעין מעוקלים עשויים לא להימכר לאורך כל תקופת העיקול ומשמעות העיקול תהיה רק כי החייב יהיה מוגבל בשימוש בהם ולא יוכל למכור את הנכס, להשכירו, לשעבדו וכיו"ב. היה ולא הוגשה כל בקשה למכירת הנכס המעוקל בחלוף 3 שנים ממועד העיקול, יוכל רשם ההוצאה לפועל לבטל את עיקול הנכס. לפני ביטול העיקול, ייתן הרשם הזדמנות לכל אחד מן הצדדים לטעון בעד או נגד הצעד.
במידה וחלפו עשר שנים בהם לא נעשה דבר במקרקעין המעוקל, יוכל רשם המקרקעין למחוק את העיקול ללא צורך באישורו של רשם ההוצאה לפועל. במידה וכך אכן נעשה, מחויב רשם המקרקעין ליידע בכך את הזוכה ובמידה ואינו מצליח ליצור עמו קשר, לפרסם על כך הודעה בכלי התקשורת.
עיקול מקרקעין אינו גזירה משמיים
עיקול נכסים עשוי להיות צעד מבהיל מאוד, אך חשוב לדעת כי עומדות לרשותך זכויות רבות. במידה והוגשה בקשה לעיקול נכסיך, יש לפעול במהירות וליצור קשר עם עורך דין המתמחה בתחום. תגובה מהירה המגובה בניסיון מקצועי תאפשר לך להתמודד עם העיקול בצורה הטובה ביותר וליישם את כל האפשרויות העומדות לרשותך במסגרת החוק על מנת למנוע את העיקול, לערער עליו או לבטלו ככל שהדבר מתאפשר.
לעורך דין שמעון האן ולצוות משרדו ניסיון רב בביטול עיקולים והסדרי חובות.
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון
אין לראות את האמור כייעוץ משפטי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה.