הפצת תמונות, סרטונים או הקלטות בעלי אופי מיני של אדם ללא הסכמתו, היא עבירה חמורה של הטרדה מינית ופגיעה קשה בפרטיותו של הפרט. תופעה זו, שזכתה לכינוי "פורנוגרפיה ללא הסכמה", נתונה כיום לשיח ציבורי נרחב, בין היתר לאור הדיווחים התכופים על מקרים בהם חומרים מסוג זה הופצו ברשתות החברתיות וגרמו נזקים ממשיים למצולמים בהם. במאמר זה ננתח את המסגרת המשפטית שחלה על הפצת חומרים אינטימיים ללא הסכמת האדם המתועד בהם ונדון בערוצי הפעולה המשפטיים הנגישים לנפגעים.
פורנוגרפיה ללא הסכמה – הטרדה מינית המהווה גם עבירה על חוק הגנת הפרטיות וחוק איסור לשון הרע
פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם אחר ללא הסכמתו המפורשת לכך, אשר מתעדים סיטואציה אינטימית שלו ומתמקדים במיניותו, בנסיבות שיש בהן ביזוי או השפלה – מהווה הטרדה מינית על פי החוק למניעת הטרדה מינית.
בנוסף, פרסום חומרים מסוג זה עלול להוות גם עבירה על חוק הגנת הפרטיות וחוק איסור לשון הרע.
חשוב להדגיש כי האיסור חל לא רק על מי שצילם את החומרים, אלא גם על כל מי שקיבל אותם לידיו ומפיץ אותם הלאה, גם אם הוא עצמו לא צילם אותם.
מה ניתן לעשות אם גיליתם שהופץ תיעוד אינטימי שלכם ללא הסכמתכם?
אם סרטון אינטימי שלכם מופץ ברשת ללא הסכמתכם, מומלץ בראש ובראשונה לפנות למשטרה ולהגיש תלונה במחלקת עבירות הסייבר.
לצערנו, מחלקות אלה סובלות מתת תקצוב ומחסור במשאבים, מה שפוגע ביכולתן להתמודד עם תלונות מסוג זה. עם זאת, חשוב להגיש את התלונה ישירות למפקדת המחוז ולא לתחנת המשטרה המקומית.
חוקרי תחנות המשטרה אינם בהכרח בעלי הכשרה והכלים הנדרשים כדי לטפל בפשיעת סייבר. לעומת זאת, במחלקות ההונאה ועבירות המחשב המקצועיות יש יותר יכולות וניסיון בתחום, אם כי גם הן מוגבלות מאוד באמצעים.
בכל מקרה, נקיטת הליכים משפטיים היא צעד הכרחי להגנת הקורבנות וזכויותיהם.
הזכות לנקיטת צעדים משפטיים כנגד מפרסמי ומפיצי פורנוגרפיה ללא הסכמה
החוק בישראל שואף להגן על פרטיותו של כל אדם מפני חשיפה מינית כפויה, המתבצעת באמצעות פרסום תכנים אינטימיים או בעלי אופי מיני הקשורים בו. לכן, אם אדם מצא שחומר אישי ואינטימי אודותיו הופץ ברבים ללא אישורו, הוא זכאי לתבוע את המפרסם ו/או המפיץ בערכאות משפטיות.
ראשית, הוא רשאי להגיש תלונה במשטרה על הפרת פרטיותו. שנית, הוא יכול להגיש תביעת פיצויים אזרחית כנגד מי שהפיץ את החומרים, ולתבוע פיצוי כספי על הנזק שנגרם לו, מכוחם של חוק הגנת הפרטיות, החוק למניעת הטרדה מינית ובמקרים מסוימים גם – חוק איסור לשון הרע.
בנוסף על הגשת תלונה במשטרה או תביעת פיצויים, הנפגע יכול לנקוט בצעדים נוספים כדלקמן:
- לפנות לאתרי האינטרנט שבהם פורסמו החומרים ולדרוש את הסרתם ללא דיחוי.
- אם המעורבים הם תלמידי בתי ספר, אפשר לפנות למוסדות החינוך עצמם ולבקש טיפול בנושא במסגרת בית הספר.
- ליצור קשר עם המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת במוקד 105. המוקד נותן סיוע ראשוני באירועי פגיעה ברשת כמו פרסום חומרים ללא הסכמה.
ישנן אפשרויות פעולה נוספות שהנפגע יכול לממש כדי להסיר את הפרסומים הפוגעניים ולמזער נזקים, כפי שנסביר מיד.
האם יש דרך להסיר מהאינטרנט תיעוד של פורנוגרפיה ללא הסכמה לאחר שהפכה ויראלית?
גם אם תפוצתם של סרטונים ותמונות אינטימיים שלכם כבר הפכה לוויראלית, לא מדובר בקרב אבוד מבחינתכם.
קיימים כלים טכנולוגיים שונים שיכולים לסייע במאמץ להסיר את התכנים ולמזער נזקים. לדוגמה, בשנת 2015 שינתה גוגל את מדיניותה והחלה לאפשר הסרה מתוצאות החיפוש שלה של תכנים המהווים "פורנו נקמה". זהו ללא ספק צעד חשוב, שכן הסרה מתוצאות החיפוש מצמצמת במידה רבה את החשיפה וההפצה של התכנים הפוגעניים.
כלומר, גם כשמדובר בתופעה ויראלית כבר, עדיין אפשר לנקוט צעדים אפקטיביים נגד מפיצי התכנים ולהקטין משמעותית את הנזק לקורבנות.
דינם של מפיצי פורנוגרפיה ללא הסכמה בווצאפ
חשוב לדעת כי העברת סרטון אינטימי בוואטסאפ לאנשים אחרים מהווה אף היא הפצה אסורה מבחינת החוק.
על פי החוק בארץ, כל אדם שמעביר הלאה סרטון שכזה נחשב ל"מפיץ", וככזה הוא נחשב כמי שביצע עבירה פלילית. עם זאת, בבואו לגזור את הדין, בית המשפט צפוי לראות ב"מפיץ המשני" גורם בעל אחריות מופחתת למעשיו, בהשוואה למי שפרסם והפיץ את הסרטון במקור.
גם מבחינה אזרחית וחבות בפיצויים, המפיץ השני צפוי לשאת באחריות כספית מופחתת לעומת המפיץ המקורי. אולם גם עליו חל האיסור הפלילי על הפצת הסרטון הלאה.
מדוע אסור להתעכב בנקיטת צעדים משפטיים כשמתמודדים עם הפצת סרטונים ותמונות אינטימיים?
קצב ההפצה של תוכן באינטרנט יכול להיות מטאורי. למרבה הצער, הדבר נכון במיוחד עבור תכנים פרובוקטיביים או בעלי אופי מיני, אשר עלולים במהירות להפוך ל"ויראליים" ולהגיע לתפוצה עצומה בקצב אקספונציאלי.
לכן, הזמן הוא גורם מכריע כאשר מדובר בהפצה של פורנוגרפיה ללא הסכמה מצד המצולמים. למעשה, ככל שחולף הזמן מרגע תחילת ההפצה, כך גובר הקושי להפסיק אותה ולמגר את הנזק.
על כן, במצבים אלה יש חשיבות קריטית לפנות במהירות האפשרית לגורמים מקצועיים – משטרה ועורכי דין כאחד – שיוכלו לנקוט בצעדים דחופים על מנת למנוע הפיכת הפרסום לוויראלי ולהפחית עד כמה שניתן את פונטנציאל ההחמרה של הפגיעה בקורבן.
יחסם של בתי המשפט לנושא פורנוגרפיה ללא הסכמה
בתי המשפט בישראל ובעולם כבר הוציאו בעבר צווי צנזורה המורים לגוגל ולרשתות חברתיות לחסום גישה לתכנים פוגעניים. צווים אלה דורשים מפלטפורמות האינטרנט השונות ליישם צעדי צנזור ולמנוע את המשך הפצתם של סרטונים אינטימיים שהועלו ללא הסכמה מצד המצולם. בתי המשפט ערים לכך שיש ביכולתן של הפלטפורמות לעצור את התפשטות תופעה זו הפוגעת קשות בנפגעים.
על כן, אתרי אינטרנט אשר לא משתפים פעולה עם בקשות להסרת תכנים פוגעניים וממשיכים לאפשר את הפצתם באין מפריע, חשופים אף הם לתביעות משפטיות ולחבות כספית בגין כך. ישנם אפוא כלים משפטיים להילחם בתופעה, גם כנגד הפלטפורמות עצמן, בין אם מדובר במנועי חיפוש או רשתות חברתיות.
מה ניתן לעשות לאחר הסרת התכנים הפוגעניים?
לאחר נקיטת צעדים להפסקת הפצת הסרטונים הפוגעניים והסרתם מפלטפורמות האינטרנט, חשוב לא לעצור בנקודה זו.
השלב הבא הוא למצות את הדין עם מבצע העבירה – מי שפרסם ו/או הפיץ את התמונות או הסרטונים האישיים מלכתחילה ללא הסכמה. לשם כך, יש להגיש תלונה במשטרה ולשקול תביעה אזרחית נזיקית.
חשוב לדעת כי בתי המשפט בישראל רואים בחומרה רבה עבירות של הפצת סרטונים אינטימיים ללא רשות וללא הסכמה של המצולמים בהם. העונשים הפליליים הינם משמעותיים, וכך גם הפיצוי האזרחי לו זכאי הנפגע.
הסנקציות הפליליות על פרסום והפצה של פורנוגרפיה ללא הסכמה
הפצה או פרסום של חומר אינטימי ללא הסכמה היא עבירה פלילית, שהעונש עליה יכול להגיע ל- 5 שנות מאסר.
נפגעי הפצה שכזו עשויים להיות זכאים לאותן זכויות והגנות משפטיות המוקנות בחוק לנפגעי הטרדה מינית.
לכן, חשוב לדעת שמעשה של הפצת חומר פרטי ואינטימי ללא רשות הוא עבירה פלילית חמורה, ויש לו השלכות משפטיות כבדות משקל עבור המפיץ והגנות מיוחדות עבור הנפגעים.
האם קיימות הגנות מסוימות גם למפרסמים?
על פי החוק, הפצת חומר פורנוגרפי ללא הסכמה היא עבירה פלילית. עם זאת, במקרים מסוימים המפרסם יכול לנסות לטעון להגנתו:
- שפעל בתום לב ולמטרה כשרה
- שהיה עניין ציבורי לגיטימי בפרסום
- שהפרסום נעשה בנסיבות המוגנות לפי חוק איסור לשון הרע
- שלא היה מודע כלל לפגיעה אפשרית בפרטיות
על מנת שטענות כאלה תתקבלנה, על הנאשם לשכנע את בית המשפט שאכן התקיימו נסיבות מיוחדות כפי שפירט.
לסיכום
הפצת תמונות, סרטונים או הקלטות בעלי אופי מיני של אדם ללא הסכמתו מהווה עבירה פלילית של הטרדה מינית ופגיעה בפרטיות. העונש שנקבע בחוק על מעשים אלה הוא עד 5 שנות מאסר.
האיסור חל הן על מי שצילם או הקליט את החומרים והן על מי שקיבל אותם לידיו ומפיץ אותם הלאה. כל אדם שחומר אינטימי אודותיו הופץ שלא ברצונו, רשאי לנקוט בצעדים משפטיים, החל ממתן תלונה במשטרה וכלה בתביעת פיצויים אזרחית.
אם נפלתם קורבן להפצה שכזו, משרד עו"ד שמעון האן, המתמחה בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות, כאן כדי לסייע. פנו למשרדנו לקבלת הכוונה משפטית תוך התחייבות לשמירה מלאה על סודיותכם.
אנו נסייע לכם לבחון את הצעדים האפשריים למזעור הנזקים שנגרמו לכם, להסרת הפרסומים הפוגעניים ולנקיטת פעולות משפטיות למיצוי הדין עם הגורמים האחראיים לפגיעה בכם.