פרסום לשון הרע עלול להוביל לפגיעה קשה בשמם הטוב של אדם פרטי או ישות ארגונית, ולגרום להם לנזק משמעותי. לנוכח הסיכונים הגלומים בכך, נחקק בישראל חוק איסור לשון הרע במטרה להגן על כבודו של הזולת ולפצות אותו במקרים בהם פורסמו עליו דברי לשון הרע. מאמר זה ידון בנושא "פיצויים בהתאם להגנות בחוק איסור לשון הרע" ובו נסביר מהם הפיצויים שניתן לתבוע עבור לשון הרע, כיצד נקבע סכום הפיצויים, ומהן ההגנות הקבועות בחוק שעשויות להגן על המפרסם מפני תשלום פיצויים מלאים.
על הזכות להגיש תביעת פיצויים בהתאם להגנות בחוק איסור לשון הרע בישראל
חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה 1965, נועד להגן על כבודו ושמו הטוב של האדם. חוק זה חל גם ארגונים כמו עסקים, חברות ועמותות בישראל, והוא קובע, בין היתר, כי אדם שפרסם לשון הרע, יהא חייב לפצות את הנפגע בפיצויים, במידה והוגשה כנגדו תביעת לשון הרע. זאת אף אם לא הוכח נזק בעקבות הפרסום.
פיצויים בתביעות לשון הרע: כמה ניתן לתבוע וכיצד סכום הפיצוי נקבע בפועל?
כאמור לעיל, חוק איסור לשון הרע מאפשר לנפגע הוצאת דיבה, לתבוע פיצויים ממפרסם הדברים הפוגעניים, גם ללא חובה להוכחת נזק. תקרת הפיצוי בתביעות אלו, מוגבלת בחוק, ועומדת כיום על כ-80,000 ש"ח ללא צורך בהוכחת נזק.
במקרים בהם ניתן להוכיח שהפרסום נעשה מתוך כוונה לפגוע, ניתן לתבוע פיצוי כפול, כ-160,000 ש"ח. סכומים אלו צמודים משנת 1998 אל מדד המחירים לצרכן ועל כן מתעדכנים מעת לעת.
בכל מקרה, סכום הפיצויים נקבע הלכה למעשה, על ידי בית המשפט הדן בתיק, בהתחשב בשורה של גורמים, ביניהם:
- חומרת הדברים שפורסמו
- היקף הפרסום
- הנזק שנגרם לנפגע
- כוונת המפרסם
- התנהגות הצד הנפגע
- התנהגות הצד הפוגע
כאמור לעיל, סכום הפיצוי על לשון הרע אינו קבוע מראש, ונקבע על ידי בית המשפט בהתאם לנסיבות המקרה. זאת ועוד – לנפגע יש זכות לתבוע פיצויים גם מעבר לסכום המקסימלי הקבוע בחוק, אם הוא יכול להוכיח נזק שנגרם לו כתוצאה מהפרסום.
נזק זה יכול להיות ממוני (כגון אובדן הכנסה) או לא ממוני (כגון כאב וסבל). בית המשפט רשאי להעריך את שווי הנזק הלא ממוני ולפסוק פיצויים גם בהתאם לו.
יחד עם זאת, הוכחת נזק אינה משימה פשוטה, ועל כן מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין לשון הרע.
האם גם הנתבע עשוי לקבל פיצויים בהתאם להגנות בחוק איסור לשון הרע?
כן. הזכות לקבלת פיצוי אינה שמורה לתובעים בתביעות לשון הרע בלבד, אם כי גם לנתבעים. היינו, גם הנתבע בתביעת לשון הרע, עשוי להיות זכאי לפיצויים במקרים מסוימים, כמו במקרה בו הוכח בבית המשפט כי התביעה הוגשה בחוסר תום לב מצד התובע.
ההגנות הקבועות בחוק איסור לשון הרע למפרסמים והשפעתן על היקף הפיצויים בתביעה
חוק לשון הרע בישראל, קובע גם מספר הגנות, שעשויות להגן על המפרסם הנתבע בתביעת לשון הרע, מפני הצורך בתשלום פיצויים לתובע. הגנות אלו נועדו לאזן בין זכותו של אדם לשם טוב לבין זכויות יסודיות אחרות, כמו חופש הביטוי.
להלן סקירה של ההגנות העיקריות הקבועות בחוק לשון הרע, והשפעתן על פסיקת הפיצויים בתביעה:
- הגנת אמת דיברתי: הגנה זו קובעת כי אדם לא יהיה חייב בפיצויים בגין פרסום לשון הרע, אם הוכיח שהדברים שפורסמו היו אמת. אולם הגנה זו אינה מוחלטת, ובית המשפט עשוי לקבוע שלא להחיל אותה במקרים בהם הפרסום נעשה שלא בתום לב, או כאשר הפרסום גרם נזק מיותר לנפגע.
- הגנת תום הלב: הגנה זו קובעת כי אדם לא יהיה חייב בפיצויים בגין פרסום לשון הרע, אם הוכיח שפרסם את הדברים בתום לב, מתוך כוונה להגן על עניין ציבורי או אישי ראוי. הגנה זו נבחנת על פי נסיבותיו הספציפיות של כל מקרה, ובית המשפט יתחשב בשורה של גורמים, ביניהם מידת הסבירות של הפרסום, כוונת המפרסם, הדרך בה פורסם לשון הרע והנזק שנגרם לנפגע.
- פרסום מותר: החוק קובע מספר מקרים בהם פרסום לשון הרע לא יהווה עוולה בראי החוק, גם אם הדברים שפורסמו אינם אמת לאמיתה. מקרים אלו כוללים, בין היתר:
- פרסום שנעשה במסגרת דיון משפטי
- פרסום שנעשה בתום לב לשם הגנה על עניין ציבורי
- פרסום שנעשה בתום לב על ידי עובד ציבור
- פרסום שנעשה בתום לב במסגרת ביקורת ספרותית, אמנותית או מדעית
- זוטי דברים: הגנה זו קובעת כי אדם לא יהיה חייב בפיצויים בגין פרסום לשון הרע, אם בית המשפט קבע שהדברים שפורסמו הם "זוטי דברים". הגנה זו נבחנת על פי נסיבותיו הספציפיות של כל מקרה, ובית המשפט יתחשב בשורה של גורמים, ביניהם חומרת הדברים שפורסמו, היקף הפרסום, הנזק שנגרם לנפגע וכוונת המפרסם.
כאו המקום לציין כי אמנם קיומה של הגנה בחוק לשון הרע, פוטרת את המפרסם מתשלום פיצויים לנפגע, אך עם זאת, בית המשפט עשוי עדיין לחייב את המפרסם לשלם הוצאות משפט לנפגע. בנוסף, במקרים בהם קיימת הגנה חלקית, בית המשפט עשוי להפחית את סכום הפיצויים שייפסקו לנפגע, גם אם לא לבטל אותם כליל.
בסיכומו של דבר, החוק לאיסור לשון הרע קובע מנגנון לאיזון עדין בין זכותו של אדם לשם טוב לבין זכויות יסודיות אחרות, כמו חופש הביטוי. ההגנות הקבועות בחוק נועדו להגן על זכויות אלו, אך הן אינן מוחלטות ובית המשפט יבחן את נסיבותיו הספציפיות של כל מקרה לפני שיקבע האם להחילן.
על מגמת מערכת המשפט בארץ בקביעת פיצויים בתיקי לשון הרע
בעשור הראשון לאחר תיקון מס' 8 לחוק לשון הרע (בין סוף שנות התשעים וראשית שנות האלפיים), בתי המשפט נטו להגן יותר על חופש הביטוי ופסקו פיצויים נמוכים בתביעות לשון הרע.
אולם, עם התפתחות האינטרנט, הרשתות החברתיות והסמארטפונים, המגמה הפסיקתית בתיקי לשון הרע, החלה להשתנות. כיום, בתי המשפט נותנים משקל רב יותר לזכות לשם טוב, ופוסקים פיצויים משמעותיים יותר בגין פגיעה בה. שינוי זה אינו מעיד על פגיעה בחופש הביטוי, אלא על הבנת הצורך באיזון מחדש בין זכויות אלו. ככל שהתרחבו ערוצי הביטוי (פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, וואטסאפ וכדומה), כך מערכת המשפט מייחסת חשיבות רבה יותר לצורך בהגנה על שם הטוב.
אין זה מקרי, כמובן. בית המשפט מודעים לכך שפרסום דברי לשון הרע ברשתות חברתיות עלול להגיע לקהל רחב במהירות עצומה ולגרום נזק משמעותי, ולכן הם נוטים לפסוק פיצויים גבוהים יותר במקרים אלו, מכפי שהיה נהוג בעבר.
מה חשיבות הסיוע המשפטי של עורך דין לשון הרע לעניין הפיצויים בהתאם להגנות בחוק לשון הרע?
בהתחשב בכל הנושאים בהם דנו עד כה, קל להבין עד כמה ההליך בתביעות לשון הרע עשוי להיות מורכב ואת היותו דורש ידע משפטי נרחב. כפי שראיתם, חוק איסור לשון הרע כולל הגנות רבות שעשויות להשפיע על פסיקת הפיצויים, אם כי קשה להבין את ההגנות הללו ואת השלכותיהן ללא סיוע משפטי מקצועי. לכן סיוע משפטי של עורך דין מומחה בתחום לשון הרע עשוי להגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם בתביעה ולהביא למימוש טוב יותר של זכויותיכם – בין אם אתם בצד התובע או בצד הנתבע.
פיצויים בהתאם להגנות בחוק לאיסור לשון הרע – סיכום
חוק איסור לשון הרע נועד להגן על שמם הטוב של אנשים וארגונים בישראל. בתוך כך, החוק קובע כי אדם שפרסם לשון הרע, יהא חייב לפצות את הנפגע בפיצויים, גם אם לא הוכח נזק.
בתביעות לשון הרע, סכום הפיצויים נקבע על ידי בית המשפט, בהתחשב בשורה של גורמים, ביניהם לשון הפרסום, היקף הפרסום, הנזק שנגרם לנפגע, כוונת המפרסם, התנהגות הצד הנפגע, התנהגות הצד הפוגע ועוד. בנוסף, קיימות מספר הגנות בחוק שעשויות להגן על המפרסם מפני תשלום פיצויים מלאים.
לאור מורכבותם של תיקים אלו, אם נפגעתם מלשון הרע או שהוגשה נגדכם תביעה בגינה, חשוב לפנות לעורך דין לשון הרע בהקדם. עורך הדין יוכל לבחון את המקרה שלכם ולייעץ לכם כיצד לפעול על פי נסיבותיכם הפרטניות.
למשרד עו"ד שמעון האן ניסיון רב בתביעות לשון הרע. משרדנו ייצג בהצלחה תובעים ונתבעים רבים בתביעות לשון הרע, וסייע להם לממש את זכויותיהם המלאות בהצלחה.
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות, צרו קשר עם משרדנו כעת.