שיימינג ברשת הוא תופעה חמורה ולמרבה הצער, גם נפוצה מאוד בעולם האינטרנט של השנים האחרונות. מדובר בתופעה העלולה לגרום לנזקים משמעותיים, כגון נזק נפשי, פגיעה במוניטין ופגיעה תעסוקתית, מקצועית וכלכלית, באדם או בעסק שנגדם הדברים מופנים. לאור חומרת ההשלכות ששיימינג טומן בחובו, חשוב להיות מודעים למשמעות הנגזרת מפרסום והפצת תכנים פוגעניים באינטרנט ולדעת לנקוט בצעדים הנכונים כדי להגן על עצמכם.
כיצד שיימינג ברשת מתרחש?
שיימינג ברשת הוא מושג לועזי שמשמעו בעברית הוא "ביוש" – כלומר, גרימת בושה. הדבר מתרחש כאשר אדם או קבוצת אנשים מפרסמים מידע מזיק או משמיץ על אדם אחר ברשתות החברתיות או בפורומים מקוונים אחרים – מידע שיש בו פוטנציאל להשפיל, להביך, לבזות ולהפוך את מושא הדברים מטרה לבוז ולעג ובתוך כך – להלבין את פניו ברבים. הדבר עשוי להתבצע במגוון רחב של ערוצים אינטרנטיים ובשלל אופנים. אולם הדוגמאות הקלאסיות כוללות בדרך כלל אלמנטים כמו:
- פרסום תמונות או סרטונים אינטימיים, משפילים או משמיצים הנוגעים לאדם אחר או מתעדים אותו.
- הפצת עלבונות או איומים על אדם אחר
- הוצאת דברי הזולת מהקשרם או שימוש בדבריו באופן שקרי
- פרסום שמועות על אדם המכפישות אותו או פוגעות במוניטין שלו
- פרסום דברי נאצה או הסתה נגד אדם
כך או כך, תוצאות השיימינג הן תמיד עגומות ומצערות עבור מושא הפרסום ולעיתים גובות ממנו מחיר כבד מנשוא.
על ההשלכות הטרגיות של שיימינג באינטרנט
להלן כמה דוגמאות לאופן שבו שיימינג לסוגיו, יכול להשפיע על הנפגע:
- פגיעה נפשית: שיימינג יכול לגרום לנפגע לחוות רגשות של בושה, אשמה, עצב ופחד. הוא עלול גם לגרום לאדם לסבול מחרדות, דיכאון ופגיעה בדימוי העצמי, עד כדי הגעה למצב אובדני.
- פגיעה במוניטין: שיימינג מקוון ובכלל, יכול לגרום לאדם להיתפס בעיני הציבור בצורה שלילית. זה עלול להוביל לקשיים ביצירת קשרים חברתיים, בקריירה ובחיים האישיים.
- נזק תעסוקתי: השיימינג עלול להוביל לפגיעה במעמדו המקצועי של הנפגע ואף להקשות עליו כלכלית. כאשר השיימינג מכוון כלפי עסקים ובעליהם, הדבר יכול לגרום לפגיעה משמעותית בתדמית העסקית של המותג, שעל טיפוחו עמלו רבות בעלי העסק וכפועל יוצא – לפגוע הכנסות העסק ורווחיותו.
אלו הן רק חלק מההשלכות ששיימינג במרחב המקוון עלול לגרום להן, אך הן מייצגות את הסכנות הרבות הגלומות בתופעה ההרסנית הזו. למותר לציין כי חשוב להיות מודעים לסכנות של לשון הרע ברשת ולנקוט בצעדים כדי להגן על זכויותיכם אם אתם סבורים שנפגעתם ממעשים אלו. החוק עומד לצדכם.
כיצד מתייחס החוק בישראל לתופעת השיימינג ברשת?
שיימינג אונליין יכול להיחשב כהוצאת לשון הרע, שהיא גם עבירה פלילית וגם עוולה אזרחית, שבכוחה לזכות את הנפגע בפיצוי כספי ללא הוכחת נזק, על פי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה 1965. פירוש הדבר הוא שנפגעי שיימינג אינטרנטי בארץ, יכולים לנקוט בצעדים משפטיים שונים להגנה על עצמם, כגון הגשת תביעה אזרחית לפיצויים או הגשת תלונה במשטרה, כנגד המפרסם או המפרסמים של התכנים הפוגעניים נגדם.
באילו נסיבות שיימינג ברשת ייחשב כעילה להגשת תביעת לשון הרע בישראל?
על פי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה 1965, שיימינג אינטרנטי, ייחשב כעילה להגשת תביעת לשון הרע בישראל, אם הוא עומד בכל התנאים הבאים:
- פרסום: התוכן המבייש צריך להיות מפורסם, כלומר, הוא צריך להיות מוצג לפחות לאדם נוסף מלבד הנפגע עצמו, באופן כלשהו. פרסום ברשתות החברתיות או בפורומים מקוונים, למשל, עונה על תנאי זה.
- לשון הרע: השיימינג צריך להיות לשון הרע כהגדרתה בחוק איסור לשון הרע, בשפה פשוטה זה אומר, שהתוכן המפורסם צריך להיות בעל פוטנציאל לפגוע בשם הטוב של האדם או הארגון שבהם הפרסום עוסק. השם הטוב הוא מושג רחב הכולל את המוניטין, הכבוד וההערכה העצמית של האדם. לכן כל מקרה נבחן לגופו בהקשר זה, בבית המשפט.
אם השיימינג עומד בתנאים הללו במצטבר, הנפגע יכול להגיש תביעה אזרחית לפיצויים עד 70,000 ש"ח ללא צורך בהוכחת נזק או 140,000 ש"ח – במידה ויוכל להוכיח כוונת פגיעה מצד המפרסם.
לא רק לשון הרע – שיימינג ברשת יכול להוות עילה לתביעה על הפרת פרטיות
בנוסף לחוק איסור לשון הרע, ישנם חוקים נוספים בישראל שיכולים להגן על נפגעי שיימינג, כגון חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א 1981. חוק זה מגן על פרטיותם של אנשים, והפרתו יכולה להיחשב לעילה העומדת בפני עצמה, להגשת תביעה כספית כנגד המפרסם, אם השיימינג נעשה תוך פגיעה בפרטיות. כך למשל, במקרה בו התבצע פרסום מידע אישי או פרטי על אדם ללא רשותו, אגב ניסיון לפגיעה פומבית בשמו הטוב ובכבודו.
אילו הגנות קיימות בחוק איסור לשון הרע בישראל לנתבע בתביעת שיימינג ברשת?
על פי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה 1965, לנתבע בתביעת שיימינג באינטרנט יש מספר הגנות אפשריות:
- הגנת אמת הפרסום: הגנה זו מאפשרת לנתבע לטעון שהפרסום היה אמת, ולכן לא מהווה לשון הרע. על הנתבע להוכיח שהוא האמין שהפרסום היה אמת, או שהוא לא היה יכול לדעת שהפרסום היה שקרי.
- הגנת תום לב: הגנה זו מאפשרת לנתבע לטעון שהפרסום נעשה בתום לב, ולכן לא מהווה לשון הרע.
- הגנת עניין ציבורי: הגנה זו מאפשרת לנתבע לטעון שהפרסום נעשה בשם אינטרס ציבורי, ולכן לא מהווה לשון הרע. כלומר, על הנתבע להוכיח שהפרסום היה רלוונטי לציבור הרחב ומכאן שהייתה הצדקה מאחוריו.
חרף האמור לעיל, חשוב לציין כי לא כל הגנה תתקבל על ידי בית המשפט. בית המשפט יבחן את כל הנסיבות של המקרה כדי לקבוע אם הגנה מסוימת רלוונטית בהתחשב בנסיבותיו הספציפיות.
כיצד עורך דין לשון הרע יכול לסייע לנפגעי שיימינג ברשת?
עורך דין לשון הרע יכול לסייע לנפגעי שיימינג ברשת במספר דרכים:
- ייעוץ משפטי: עורך הדין יכול לספק ייעוץ משפטי לנפגעים בנושאי חוק איסור לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות ואפשרויות תביעה רלוונטיות.
- הגשת תביעה: עורך הדין יכול לסייע בניסוח מכתב אזהרה לפני הגשת תביעה לפי חוק לשון הרע וכן להגיש תביעה בשם הנפגע, כמו גם לייצג את מרשו בבית המשפט.
- ניהול משא ומתן: עורך הדין יכול לנהל משא ומתן עם הנתבע, על מנת להגיע להסכם פשרה.
בקצרה, אם אתם חשים שנפגעתם משיימינג בפייסבוק, שיימינג בוואטסאפ או שיימינג בכל פלטפורמה דיגיטלית אחרת – חשוב להתייעץ עם עורך דין לשון הרע מנוסה. עורך הדין יוכל לבחון את המקרה שלכם ולסייע לכם לקבל את ההגנה המשפטית המתאימה ביותר למצבכם.
לסיכום
במאמר זה נחשפנו לחומרתה הרבה של תופעת השיימינג ברשת ולהיקף הנזק שהיא עשויה לייצר. אם אתם חשים שנפגעתם משיימינג באינטרנט, חשוב לפנות לגורמים מקצועיים כדי לקבל סיוע. עורך דין המתמחה בדיני לשון הרע, יכול לספק לכם ייעוץ משפטי אישי ולסייע לכם להגן על עצמכם מפני הפרסום הפוגע והגורמים העומדים מאחוריו. אל תהססו לצור קשר להתייעצות בהקדם ולעמוד על זכויותיכם.
משרד עורך דין לשון הרע שמעון האן, מספק ייעוץ משפטי לנפגעי שיימינג. צרו קשר עוד היום כדי לקבל פרטים נוספים על הצעדים המשפטיים שבאפשרותכם לנקוט כנגד מי שפוגע בכם.