במקרים רבים, בשל התנהלות כלכלית לא נכונה, היקלעות לקשיים או אי אילו נסיבות בלתי צפויות, עשויה למצוא את עצמה חברה במצב של חדלות פירעון. עם מצב עגום זה, ניתן להתמודד בשתי דרכים: האחת – להתחיל תהליכים לפירוק החברה, כלומר, למכור את כלל נכסיה ולהשתמש בסכומי המכירה על מנת להסדיר את חובותיה המתנהלים בהוצאה לפועל מול הנושים. האפשרות השנייה, הידועה והמדוברת פחות, היא ליישם בחברה תהליכי שיקום והבראה כלכלית. לרוב, אפשרות הפירוק הינה המתבקשת והידועה יותר, והנושים בוחרים לנצל אפשרות זו עד תום ולפרוע את חובם מהנכסים הנמכרים על חשבון התרסקותה של החברה, ירידה משמעותית בערכה ופגיעה אנושה בבעלי המניות. הנושים והחייבים גם יחד עשויים לגלות, אמנם, כי לאחר הבראת החברה ושיקומה הכלכלי, ייצא הפסדם בשכרם.
הבראת החברה – כל היתרונות
מאחורי ההעדפה לפירוק החברה עומד ההיגיון המצוי בבסיס הבדיחה על אותו אדם שבוחר שיוציאו לו עין על מנת שיוציאו לשכנו שתיים. עם זאת, לארגונה מחדש של החברה והניסיון להבריא אותה עשויים להיות יתרונות רבים גם בעבור הנושים. על ידי שיקום המוניטין של החברה, העלאת הרווחים והעשרת ערכה, יוכלו הנושים לפרוע את מלוא חובותיהם ולאפשר לחברה להמשיך את פעילותה. בכל מקרה, גם במידה והניסיון לא יצלח, ניתן יהיה למכור את החברה כעסק "חי" ופעיל מבלי לפרק את נכסיה – פעולה אשר תאפשר להפיק רווחים גבוהים בהרבה מאשר במסגרת פירוקה.
מתי נעדיף תהליך שיקום והבראה כלכלית על פירוק?
בסופו של דבר, השיקול שאמור להנחות אותנו הוא שיקול עסקי-כלכלי. עלינו לשאול את עצמנו האם החברה עשויה להשתקם ולשפר את רווחיה לאחר תהליך של הבראה. במידה והתשובה הינה שלילית באופן מוחלט, ניאלץ להודות בכישלון ולהתחיל בתהליכי פירוק. עם זאת, ניסוח של תוכנית עסקית מפורטת ומושכלת עשויה להתגלות כצעד שיאפשר לשקם את החברה ולהפיק רווחים שיאפשרו לכל הצדדים לצאת מורווחים ומבלי לפגוע בבעלי המניות. חשוב לזכור כי ככל שמדובר בפירוק חברה, הדבר אינו פוגע רק בחייבים בהוצאה לפועל, אלא גם במשק כולו. המרוויחים העיקריים במקרה זה, יהיו בעיקר הבנקים המעורבים בפירוק הנכסים.
כיצד מבוצעת הבראה?
על מנת להשיב את החברה אל התלם ולהעלות אותה אל מסלול להצלחה, נדרש סיוע מקצועי מושכל. בעלי מקצוע בתחום הכלכלה ועורך דין שמעון האן המתמחה בדיני חברות ובהבראת חברות בפרט, יוכלו לסייע לחברה שלך להתייעל ולבנות עמך תכנית כלכלית מפורטת שתכיל יעדים ברורים וברי השגה. מומחים כלכליים יוכלו לסייע לך לבצע ארגון מחדש של החברה ולבצע ניהול תזרים מזומנים חדש ומדויק יותר שיאפשר לך להפיק רווח משמעותי. באמצעות כלים אלו ומציאת האפיקים הנכונים למימון ולהפקת רווחים, ניתן יהיה להשיב את החברה אל ימי ההצלחה שלה ולספק גם לחברה, גם לנושיה וגם לבעלי המניות ולבעלי עניין נוספים במשק הזדמנות שתספק לכולם יתרונות רבים יותר.
במידה והחלטנו ללכת על שיקום והבראה כלכלית, נזדקק לאישורם של הנושים. במסגרת אספת הנושים, יהיו רשאים הנושים לסרב לתוכנית או לקבלה. במידה ורוב הנושים (כאשר אלו מחזיקים בלפחות 75% מסכום החוב הכולל) יאשרו את תוכנית ההבראה, תוכל התוכנית לצאת לדרך. בית המשפט עשוי במקרים מסוימים למנות נאמן מטעמו לפקח על תוכנית ההבראה ולהבטיח כי היא מתנהלת על פי המתוכנן.
אין לוותר על הסיוע המקצועי
ככל שבחרנו לגבש תוכנית לשיקום והבראה כלכלית, חשוב שיעמדו לרשותך משפטנים המתמחים בתחום שיוכלו ללוות אותך ולספק לך את כל המידע הנדרש על מנת להבטיח כי הבקשה מנוסחת היטב וכי כל ההיבטים נלקחו בחשבון. בעזרת הסיוע המתאים, יהיה באפשרותך לקחת את החברה שלך לדרך חדשה ומלאת תקווה.
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון
אין לראות את האמור כייעוץ משפטי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה.