תביעה בסדר דין מהיר
כידוע לכולנו, במדינת ישראל, הליכים משפטיים רבים עלולים להיות מתמשכים ולארוך, לעתים, אף שנים רבות. על מנת לזרז ולקצר את ההליכים, קיימים כמה סוגי תביעות אותן ניתן להגיש בהליך מזורז ובאופן שמקצר את ההליכים. למעשה, מדובר בתביעות שנחשבות מיוחדות ואותן ניתן להגיש בהתאם לנהלים ולתקנות בסדרי דין המיועדים לזרז את אותם הליכים. כאמור, ניתן להגיש באופן הזה רק תביעות מסוימות. בפרק ט"ז1 בתקנות סדר הדין האזרחי מופיעות הוראות שדנות באופן הגשת התביעה בסדר דין מהיר ונקבע אילו תביעות אפשר להגיש בהליך ובאופן הזה וכן מהם סדרי הדין השונים בתביעות האלו.
סכום התביעה בסדר דין מהיר
התנאי הראשון להגשת תביעה בסדר דין מהיר לפי תקנות סד"א הינו שמדובר בתביעה בסכום מקסימלי של עד 75,000 ₪ וזאת בתוספת מדד. עם זאת, כאשר מדובר בהגשת תובענה על פי חוק פיצוי נפגעי תאונות דרכים, הרי שלא ניתן להגיש תביעה שכזו במסלול זה. בכל מקרה, בית המשפט רשאי ויכול להחליט להעביר תביעה לסדר דין רגיל או להיפך וזאת במידה שראה שמדובר בצעד שמביא תועלת לבירור התובענה.
צירוף תצהירים ואסמכתאות רלוונטיים לאימות של כתבי הטענות
כאשר אנו עוסקים בהליך הגשת תביעה בסדר דין מהיר ובניגוד להגשת תביעה כספית רגילה, התובע חייב להגיש תצהירים, אסמכתאות וחוות דעת של מומחים ביחד עם הגשת התביעה עצמה. גם הנתבע מחויב לצרף ולהגיש את התצהירים הרלוונטיים עם הגשת כתב הגנה. לתצהירים הללו יש לצרף אסמכתאות משפטיות, על מנת שכל המידע והנתונים יוצגו בפני הצדדים ובית המשפט כבר בתחילת ניהול התיק. בנוסף, יהיה על הצדדים לצרף לכתב הטענות גם רשימה של המסמכים הרלוונטיים שנמצאים ברשותם וקשורים לתיק וכן העתק לכל מסמך שנמצא ברשימה, בכך ימנע ההכרח והצורך בניהול של הליכי גילוי מסמכים.
השלבים בסדר דין מהיר
- מועד הגשת כתב הגנה בתביעה בסדר דין מהיר – כתב ההגנה חייב להיות מוגש על ידי הנתבע בתוך 45 יום ממועד קבלת התביעה. לכתב ההגנה יש לצרף אסמכתאות ותצהירים מתאימים. התובע יהיה רשאי להגיש את כתב התשובה שלו בתוך 15 יום ממועד קבלת כתב ההגנה.
- תצהיר העדות הראשית, דיון ומתן פסק דין – את תצהירי העדות הראשית, הצדדים אמורים להגיש בתוך 45 ימים מיום ההגשה של כתב ההגנה. בית המשפט יחליט לגבי מועד הדיון הראשון בתוך 6 חודשים ממועד ההגשה של כתב ההגנה. הדיון בנוגע לתובענה, יתקיים, במידת האפשר, ביום אחד שבו יופיעו כל המצהירים. במידת הצורך, יאריך בית המשפט את הדיון בכמה ימים נוספים לטובת חקירת העדים. פסק הדין יינתן על ידי המשפט בתוך 14 ימים מסיומו של הדיון. מדובר בהליך שהינו זריז ומהיר בהרבה בהשוואה לניהול של תובענה רגילה. בעת שאתם פונים לעורך דין ליטיגציהחשוב לשקול ולבחון מהו המסלול המתאים והנכון ביותר עבורכם לצורך ניהול התובענה.
המאפיינים והיתרונות של תביעה בסדר דין מהיר
תביעה בסדר דין מהיר נועדה לקצר את ההליך המשפטי ולזרז את מתן וקבלת פסק הדין. מאפייניו של ההליך נועדו להביא לפתרון מהיר, ככל הניתן, של המחלוקת. הגורם שמוסמך לדון בתביעה מסוג זה הינו בית משפט השלום וזאת באופן טבעי משום שכאשר מדובר בסכומים של עד 2.5 מיליון שקלים, התביעה מתנהלת בבית משפט השלום. כאמור, ניתן להגיש את התביעה בסדר דין מהיר עד סכום של 75,000 שקלים. תביעה בסדר דין מהיר לא יכולה להיות תובענה על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים או תובענה ייצוגית שלהן ישנה פרוצדורה נפרדת. כאשר מדובר בתובענה הנידונה בסדר דין מקוצר, במידה וניתנה במסגרתה הרשות להגן, היא תידון כתביעה בסדר דין מהיר אך ורק כאשר סכום התביעה לא עולה על 75,000 שקלים. גם בתביעה רגילה, ניתן בהסכמתם של הצדדים וככל שהיא מתאימה לכך, לדון בה בסדר דין מהיר.
צירוף מסמכים ואסמכתאות
לכתב הטענות בתביעה בסדר דין מהיר, נדרש לצרף מסמכים רלוונטיים ביניהם רשימה של מסמכים שנוגעים לעניין, תצהיר, חוות דעת של מומחים במידה ויש כאלה וכן אסמכתאות משפטיות. כתב התביעה, כאשר מדובר בתובענה בסדר דין מהיר, יומצא ויוגש לנתבע יחד עם ההזמנה לדין. את כתב ההגנה יש להגיש תוך 45 ימים מהמועד של המצאת והגשת כתב התביעה. התובע יהיה רשאי להגיש את כתב התשובה בתוך 15 ימים ממועד המצאת כתב ההגנה.
התנאים להגשת תביעה שכנגד בסדר דין מהיר
הגשת תביעה שכנגד בסדר דין מהיר, אפשרית במידה ומתקיימים התנאים הללו:
- התביעה שכנגד לא תכלול בעלי דין חדשים וזאת בשונה מההליך הרגיל שבו אפשר לצרף גם נתבעים חדשים.
- סכום התביעה אינו גבוה מ – 75,000 ₪.
- נושא התביעה שכנגד והנושא של התביעה העיקרית הינו אחד או לחילופין, שתי התביעות שמוגשות נובעות מאותן נסיבות. בתביעה בסדר דין מהיר, יהיה רשאי בית המשפט לקיים בתוך 30 ימים ממועד הגשה של כתב ההגנה האחרון, ישיבה מקדמית אחת. אם ניתן, השופט שניהל את הדיון בישיבה המקדמית לא יהיה זה שידון בתובענה. את הישיבה המקדמית יכול לנהל ולדון גם רשם ובמסגרתה, בית המשפט, יהיה רשאי לבדוק ולבחון את מידת ההתאמה של התובענה המסוימת לסדר דין מהיר.
- בשונה מסדר הדין הרגיל שבו התובע הוא זה שמגיש תחילה תצהיר עדות ראשית ולאחר מכן הנתבע, כאשר מדובר בתביעה בסדר דין מהיר, שני הצדדים יגישו יחדיו את תצהירי העדות הראשית בתוך 45 יום ממועד ההגשה של כתב ההגנה האחרון.
- לתצהירי העדות יש לצרף את כל המסמכים והאישורים שעליהם העדים מתבססים ומסתמכים בתצהירם. מועד לדיון בתובענה יקבע על ידי בית המשפט לא יאוחר משישה חודשים מהמועד שבו הוגש כתב ההגנה האחרון. בסדר דין מהיר יסתיים הדיון בתובענה בתוך יום אחד בלבד. סיכום כל הטענות של הצדדים יוצג בעל פה באותו דיון וזאת לאחר סיום ההבאה של הראיות. בית המשפט יכריע וייתן פסק דין בתוך 14 יום לכל המאוחר וזאת תוך נימוק ברור ותמציתי בנוגע לפסיקתו
- הליך תביעה בסדר דין מהיר מיועד ומתאים גם לתביעות כספיות שבהן מעורבים חוזים, הסכמי הלוואה, חשבוניות וכיו"ב. לעומת זאת, הליך זה אינו מתאים להגשת תביעות שנוגעות ועוסקות בנזקי גוף וכן תביעות שעוסקות או נוגעות בבעלות בנדל"ן ובקבלת חזקה. התובע נדרש לצרף לכתב התביעה את כל התימוכין והראיות שנמצאים ברשותו: חשבוניות, מסמכים, התכתבויות, תצהירים ועוד.
עורך דין מומחה ומוביל בתחום המשפט האזרחי – מסחרי
משרד עורך דין ונוטריון האן נחשב לאחד המובילים והאיכותיים ביותר בתחום המשפט האזרחי – מסחרי, תביעה בסדר דין מהיר, מקרקעין, הליכי הוצאה לפועל וחדלות פירעון, צוואות וירושות. צוות עורכי הדין של המשרד הינו מיומן, מנוסה ומסור וכולל עורכי דין מובילים ובכירים שיעניקו לכם ליווי, ייעוץ, וייצוג שעומדים בסטנדרטים המקצועיים הגבוהים. אנו נלווה ונייצג אתכם בשיתוף פעולה מלא וביחס אישי לאורך כל הדרך עד להשלמת המשימה על הצד הטוב ביותר והשגת התוצאה המשפטית הטובה ביותר עבורכם. אנו עומדים לשירותכם בזמינות מלאה ונשמח שתיצרו עמנו קשר ותיעזרו בצוות המומחים שלנו. כך תוכלו להיות רגועים, סמוכים ובטוחים שתקבלו מענה משפטי איכותי באחריות, מסירות ויחס אישי.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריו