אחת הסיבות המרכזיות לעריכת הסכם ממון הינה להגן על רכושם – קניינם של בני הזוג שעומדים להינשא או שכבר נישאו. הסכם ממון על דירה נועד להגן על דירה שנמצאת בבעלות של אחד מהצדדים ושאיתה הוא הגיע ונכנס לקשר. המטרה בחתימה על הסכם ממון על דירה הינה שבמקרה של פרידה – גירושין, הצד השני עשוי לטעון ולדרוש זכויות בנכס, למרות שהנכס נרכש עוד לפני הנישואין. ניתן למנוע מצב שכזה, באמצעות עריכה וחתימה על הסכם ממון שמחריג את הנכס הספציפי – הדירה מחלוקת הרכוש המתוכננת בין בני הזוג. על מנת לערוך הסכם ממון על דירה בצורה נכונה ומקצועית מומלץ וחיוני לפנות לעורך דין לענייני משפחה שיבנה ויערוך עבור בני הזוג הסכם ממון שמותאם באופן מדויק ואישי לצרכיהם ומטרותיהם ויעניק להם הגנה המשפטית איכותית וטובה, שקט נפשי וביטחון לקיים מערכת יחסים יציבה, בריאה ורגועה.
חלוקת רכוש בגירושין
בעת גירושין, רכושם של בני הזוג יחולק ביניהם בצורה שווה וזאת על סמך הסדר איזון המשאבים שמופיע בחוק יחסי ממון. באופן כללי, החלוקה הזו אמורה לכלול אך ורק את הרכוש המשותף כזה שנצבר לאחר שנישאו בני הזוג. אולם, ישנה אפשרות נוספת לכלול גם נכסים אישיים שנקנו ע"י מי מהצדדים או כאלה שהתקבלו בירושה טרם הנישואין וזאת על בסיס הלכת השיתוף שקובעת שכאשר אפשר להוכיח כוונה לשיתוף בנכס, הרי שהוא ייחשב כנכס משותף , כלומר כזה שלשני הצדדים יהיו בו זכויות. במצבים שבהם מי מהצדדים מגיע לקשר כשבבעלות שלו נכס משמעותי דוגמת דירה, המצב המשפטי עבורו הינו בעייתי משום שבעת גירושין – פרידה, בעל הנכס עלול למצוא עצמו נאלץ לחלוק את הזכויות בדירתו עם בן או בת הזוג, למרות שהדירה הזו נרכשה עוד לפני הנישואין ולעיתים גם לפני שהקשר התחיל. בנקודה הזן בדיוק נכנס לתמונה הסכם ממון על דירה שמספק מענה משפטי לבעיה.
מהו הסכם ממון על דירה?
בעבר, רובה של האוכלוסייה נישאה בגיל צעיר יחסית ובני הזוג התחילו את החיים שלהם יחד מאותה הנקודה ובדרך כלל כמעט ללא רכוש. כיום, זוגות רבים נישאים בגיל יותר מאוחר ולא אחת, מגיע אחד מבני הזוג לזוגיות כאשר ברשותו דירה או שקיבל בירושה דירה מהורה שנפטר. כאמור, לאור הלכת השיתוף, במידה וקשר נישואין מגיע לסיום, הצד השני יכול לדרוש לקבל זכויות על אותה הדירה. על מנת למנוע מצב שכזה, ישנה אפשרות לערוך הסכם ממון על דירה שיקבע בצורה ברורה ומפורשת שהבעלות בנכס הינה אך ורק של הצד שקנה אותו ואילו לצד השני לא יהיו דרישות כלשהן לגביו אם בני הזוג יחליטו להיפרד.
רבים נוטים לחשוב שעריכת הסכם ממון הינה דבר שלילי ואם אנחנו מעלים אפשרות או דרישה לערוך הסכם שכזה, המשמעות הינה שאנחנו צופים פרידה וגירושין ומניחים שאם ניפרד, ייצא בן הזוג שלנו במסע ובניסיון נקמה על מנת לקבל את רכושנו. בפועל, אלו לא פני הדברים וההיפך הוא הנכון. הסכם ממון על דירה מאפשר לספק אחד לשנייה שקט וביטחון שהזוגיות והקשר הם העיקר ושאנחנו נטולי כל אינטרס כלכלי – כספי, כך שבמידה ויבוא היום שבוא נחליט על פרידה, לא נדרוש זכויות כלשהן ברכושו של הצד השני.
כיצד מוכיחים כוונת שיתוף?
כאמור, ללא הסכם ממון מסודר שנערך על ידי עורך דין מומחה לענייני משפחה שמיומן בעריכת הסכמי ממון, בני הזוג יהיו חשופים לטענת כוונת שיתוף. כחלק מהטענה הזו, כל אחד מהצדדים רשאי לדרוש לקבל זכויות ונתח מהרכוש והנכסים האישיים של הצד האחר וזאת בטענה שלאורך מערכת היחסים והחיים המשותפים, הנכס המדובר הפך מאישי למשותף. חובת ונטל ההוכחה שאכן הייתה כוונת שיתוף מונחת על כתפיו של הצד שטוען לה והדרך להוכיח כוונת שיתוף משתנה בהתאם לסוג של הנכס.
כוונת שיתוף עשויה להתבטא גם במעשים אופרטיביים וגם באמירות שונות. בסופו של דבר, ייבדקו מכלול ההתנהגויות וההתנהלות של בן הזוג שהוא בעל הדירה והאם ההתנהלות שלו יצרה אצל הצד השני רושם ברור שהדירה הינה בגדר נכס משותף ששייך לשניהם. בנושא הזה יש להדגיש שצורת ודרך רישום הדירה בלבד אינה מהווה ראיה מספקת לכאן או לכאן. המשמעות של הדברים היא שאם בן הזוג שהינו בעל הנכס, השאיר את הדירה כרשומה על השם שלו בלבד, אולם התנהגותו בפועל, דווקא מעידה על כוונת שיתוף והעובדה שלא הוסיף את השם של הצד השני ברישום הדירה בטאבו, תתקבל ותיחשב אך ורק כעניין טכני ולא כדבר מהותי של היעדר כוונת שיתוף.
מתי ומדוע כדאי לערוך הסכם ממון על דירה?
עצם קיומו של נכס שנמצא בבעלות אחד מבני הזוג שעומדים להינשא או שכבר נישאו והסיכון שבפרידה, הדירה הזו, העלייה בערכה או נכס – דירה שיירכשו במקום הדירה הזו ועלולים להיתבע ע"י בן או בת זוגכם, מכבידים ועשויים להדיר שינה מעינכם ולגרום לצד שהינו בעל הדירה לחוסר שקט ומתח מתמשכים שיפגעו בחיי הזוגיות. לכך, תוסיפו את העובדה שייתכן שההורים סייעו ברכישה למי שהינו הבעלים של הדירה כיום והם ללא ספק ירצו למנוע מצב מסוכן לפי שיטתם ויבקשו מכם לחתום על הסכם ממון על דירה בליווי וייעוץ של עורך דין מומחה ומנוסה בתחום של דיני משפחה ועריכת הסמים וחוזים משפטיים.
דגשים לעריכת הסכם ממון על דירה
אלו הסעיפים והנקודות שחשוב לכלול ולהסדיר בהסכם ממון על דירה:
- שיפוץ ואחזקה – יש לקבוע בהסכם הממון, שהצד שאינו בעל הדירה, לא יוכל לעולם לקבל זכויות עליה או זכויות קניין בחלק ממנה ללא קשר לנסיבות יהיו אשר יהיו. סעיף זה יכלול מצב שבו הצד השני סייע , תכנן והשקיע מכספו בשיפוץ הדירה, עזר להשכיר הדירה וכו'.
- משכנתא – חשוב להסדיר שגם במידה והחזרי המשכנתא יועברו מחשבון בנק משותף של בני הזוג וגם במידה והצד השני לא השתתף בהחזרי המשכנתא בפועל, הרי שבכל מצב שכזה ולמרות העברת התשלום האמור, הצד שאינו בעל הדירה אינו רוכש כל זכות קניין על הדירה. לחילופין, אפשר לקבוע החזר כספי שיועבר אליו, אך לא זכויות קניין כלשהן בנכס.
- מגורים– במידה ואתם מתכוונים להתגורר בדירה, יש לקבוע ולוודא מראש שעצם המגורים בדירה, לא יעניקו לבן או בת הזוג זכויות בדירה ושהמעמד של הצד השני בדירה יוגדר כבר רשות. נוסף על כך, חשוב לקבוע מראש, האם בן הזוג יהיה מחויב לשלם לכם שכר דירה וזאת בהתאם להסדרי ממון ומחייה שוטפים שיש לכם או שהוא ישתתף בעלויות החזקת הדירה: חשמל, מים, גז, ארנונה וכו' וישתתף בעלויות תיקונים. הסעיף והקביעה בהסכם ממון על דירה שבן זוגכם יהיה פטור מתשלום של שכר דירה, נועדו להגן עליו מפני תביעה במקרה של פרידה וחובה לשלם שכר דירה רטרואקטיבית.
- פינוי הדירה במקרה של פרידה –לא אחת קורה, שהצד שאינו הבעלים של הדירה ובמקרה של גירושין או פרידה, הוא אמור לפנותה, מסרב לצאת ממנה ולפנותה. מצב שכזה יאלץ וידרוש מכם להגיש תביעה לפינוי שתהיה ארוכה, יקרה ומיותרת, גם במידה ובסופן של דבר תזכו בה. ניתן לשקול לכלול, בהסכם ממון לדירה, הטלת חובת פיצוי יומי, בכל מקרה ומצב של סירוב מצד בן או בת הזוג לפנות את הדירה.
חוק יחסי ממון
סעיף 5 לחוק יחסי ממון תשל"ג-1973, מתייחס לחלוקת רכוש בין בני זוג נשואים, או מי שנישואיהם פקעו וקובע כי יש לעשות הסדר איזון משאבים. אולם עולה מן החוק כי הסדר זה אינו חל על נכסים שהיו למי מבני הזוג טרם הנישואין, או התקבלו בירושה או במתנה במהלך הנישואין. עפ"י החוק רכוש פרטי שמקורו בטרם הנישואין, לרבות כספים, מתנות וירושות, דירת מגורים, מיטלטלין, קצבאות, זכויות סוציאליות, אינו כלול ברכוש שיחולק עם פקיעת הנישואין בין בני הזוג במסגרת הסדר איזון המשאבים. בשנים האחרונות בפסיקה של בית המשפט העליון בפני כבוד השופט אליקים רובינשטיין, נדרש בית המשפט לסוגיה זו ונתן החלטה תקדימית הסותרת את חוק יחסי ממון, תוך גישה רחבה מדיני החוזים והעקרונות המשפטיים של צדק ויושרה. לאור על האמור לעיל יש חשיבות רבה לעריכת הסכם ממון על דירה.
החשיבות של הסכם ממון על דירה
כיום, בני זוג רבים בחורים לערוך הסכם ממון על דירת המגורים או על דירה שנקנתה ע"י אחד מהצדדים למטרת השקעה וכן ועל שאר הנכסים והרכוש של הצדדים. מדובר במסמך משפטי חשוב למדי ומומלץ לכל בעל דירת מגורים או נכסים אחרים שהינם בעלי ערך. על מנת לערוך הסכם ממון על דירה בצורה מקצועית, חלקה והוגנת, כדאי לפנות לעורך דין לענייני משפחה שמתמחה בעריכה של הסכמי ממון ולבנות בתיאום ובשיתוף פעולה הסכם מקיף ומקצועי שיגן בצורה טובה על האינטרסים של שני בני הזוג. ההסכם הזה הינו חשוב וחיוני במיוחד למי שבבעלותו דירה ולמי שיודע שהוא צפוי לקבל בעתיד בירושה או כמתנה דירת מגורים, כאשר ייתכן שזה יתרחש כאשר בני הזוג כבר יהיו נשואים. כאשר מדובר בידועים בציבור יישנה חשיבות גדולה אף יותר לעריכת הסכם ממון על דירה.
ישנם מצבים שבהם בני הזוג רוכשים יחד דירת מגורים, אולם כל אחד משקיע ברכישה סכום שונה באופן משמעותי למשל, האישה משקיעה 50% משווי הדירה והגבר משקיע 20% בלבד ויחד הם נוטלים הלוואת משכנתא בשיעור 30% על היתרה. כדי שיישמר ויהיה איזון בין הצדדים כדאי לחתום על הסכם ממון על דירה וזאת במטרה להגדיר בצורה ברורה מהן הזכויות הקנייניות של כל אחד מהצדדים בדירה במקרה שיחליטו על פירוק החבילה. עריכה של הסכם ממון על דירה ימנע מחלוקות וויכוחים בעתיד בנוגע לחלוקה של הזכויות בדירה ויחסוך הוצאות גבוהות ומיותרות בניהול של הליך משפטי ארוך, סבוך ומתיש.
עריכת הסכם ממון בליווי עורך דין ונוטריון מנוסה בתחום דיני משפחה
משרד עורכי דין ונוטריון שמעון האן, מעניק שירותים משפטיים מקיפים ומקצועיים בתחום המשפט האזרחי – מסחרי, עריכת הסכמי ממון וחוזים, מקרקעין, ירושות וצוואות, הליכי הוצאה לפועל ועוד. צוות עורכי הדין במשרד הינו בעל ניסיון רב ומומחיות בליווי וייצוג לקוחות במגוון רחב של מקרים ותיקים, בהליכים שונים ובעריכת הסכמים וחוזים משפטיים. עריכת הסכם ממון על דירה מהווה צעד נבון וחשוב שיתרום רבות לניהול מערכת יחסים וחיי זוגיות יציבים ובריאים ולכן חשוב להקפיד שההליך ועריכת ההסכם יבוצעו בליווי של עורך דין מומחה בתחום שישמור על האינטרסים של שני הצדדים ויבטיח חלוקת רכוש הוגנת ומאוזנת במקרה של פרידה. בכל שאלה, פנייה ובקשה, אנו עומדים לשירותכם ונשמח להעניק לכם ייעוץ, ליווי, ייצוג ומענה מקצועיים לכל צורך עד להשלמת המשימה על הצד הטוב ביותר.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון