תחום של חדלות פירעון כולל הליכים של פשיטת רגל ושיקום כלכלי עבור יחידים ותאגידים, הסדרי נושים, הליכי פירוק והבראה והליכי חדלות פירעון. כל ההליכים הללו מתנהלים ומנוהלים בהתאם לחוקים ותקנות שנכללים תחת פקודת פשיטת הרגל, חוק ופקודת החברות וחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. הממונה על חדלות פירעון הינו גורם מנהלי מטעם המדינה, שאחראי על הניהול של הליכי חדלות פירעון – פשיטת רגל עבור חייבים: אנשים פרטיים, עוסק מורשה או עוסק פטור שנקלעו ונמצאים או עלולים להיקלע למצב של חדלות פירעון. הממונה על הליכי חדלות פירעון מהווה למעשה יחידה במשרד המשפטים שפועלת מכוחו של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף ב – 15.09.2019. הוצאת צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון מהווה את השלב הראשון בהליך של חדלות פירעון – פשיטת רגל. עם קבלה של הצו, למעשה מתחילה תקופת ביניים שבסופה תתקבל החלטה האם להוציא לחייב צו לשיקום כלכלי שהינו השלב האחרון של ההליכים ולאחר מכן יינתן צו הפטר.
תפקידיו של הממונה על חדלות פירעון
הממונה על חדלות פירעון או בשמו המוכר יותר: כונס הנכסים הרשמי הינו גורם מקצועי בעל תפקידים וסמכויות רבים שניתנים לו מטעם החוק:
- שמירה על יעילות, תקינות והגינות בהליכי פשיטת רגל – חדלות פירעון ושיקום כלכלי וכן שמירת האינטרס הציבורי.
- מינוי נאמנים ופיקוח על העבודה שלהם, תוך מתן הוראות והנחיות.
- ניהול הליכי חדלות פירעון של חייבים: אדם פרטי, עוסק מורשה או פטור.
- איסוף מידע בנוגע להליכי חדלות פירעון במטרה לערוך מחקרים וניתוחים.
- לכל אזרח עומדת הזכות והאפשרות לפנות לממונה על חדלות פירעון ולקבל מידע לגבי תיקים שמתנהלים אצלו.
- הסרה של הגבלות שונות שהוטלו על יחיד באופן חלקי או מלא.
מהו חוק חדלות פירעון?
במידה ואתם חייבים כספים לאנשים או גופים אחרים או במקרה שבו אחרים חייבים כספים לכם, חשוב להכיר את הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. במדינת ישראל, החוק מאפשר הן לחייבים והן לנושים להגיש בקשה לפתוח בהליכים שבמהלכם יוחזר חלק מוסכם מהחובות ולאחר סיום ההליכים, יוכל החייב לקבל פטור מיתרת החובות ולהתחיל פרק ודף חדש בהתנהלותו ובחייו הכלכליים. בשנת 2019, רפורמה חדשה נכנסה לתוקף שהמטרה שלה הינה לקצר ולייעל את ההליכים, ליצור איזון בין האינטרסים של החייב לאלה של הנושים ולתחום את ההליכים בזמן. על פי החוק המעודכן החדש, הניהול של ההליכים ייקבע בהתאם לסכום של החובות וישנה הבחנה בין חובות שעולים על סכום של 150,000 ₪ לבין חובות בסכום שהינו נמוך מכך.
מהו הליך חדלות פירעון – פשיטת רגל ולמה הוא נועד?
חדלות פירעון הינה מצב פיננסי בו חייב אינו מסוגל להחזיר ולשלם את חובותיו בזמן. בנוסף, חדלות פירעון הינה מצב בו סכום החובות של חייב הינו גבוה מהשווי של כל הנכסים שלו – כספים ורכוש. חייב שנקלע למצב של חדלות פירעון או שהוא עלול בעתיד להימצא במצב כזה, יכול ורשאי לבקש קבלת צו לפתיחה בהליכי חדלות פירעון שהינו הצעד והשלב הראשון בתהליך. גם למי שחייבים לו כספים – הנושה, יש אפשרות וזכות לבקש שייפתחו כנגד החייב הליכי חדלות פירעון.
המטרות של הליך חדלות פירעון
- שהנושה יקבל חזרה את חובו, עד כמה שניתן, מתוך כל הכספים שיצטברו בקופת הנשייה.
- לאפשר לחייב להתחיל פרק ודף חדש בחיים ולהשתלב בצורה טובה ונכונה במרקם החיים הכלכלי.
- הנושה רשאי להגיש בקשה לבית המשפט לפתיחה בהליכי חדלות פירעון כנגד החייב.
חשוב לדעת שהגשת בקשה בחוסר תום לב, כלומר כזו שאינה הוגנת או לא ישרה שעלולה לפגוע באחר, עלולה להוביל לביטולם של ההליכים, חיוב בהוצאות ולהוות עבירה פלילית.
חדלות פירעון יכולה להתבטא בשני מצבים:
- לחדל הפירעון יש חובות והתחייבויות גבוהים יותר משווי נכסיו.
- חדל הפירעון לא יכול להחזיר ולפרוע את החובות שלו בטווח הקצר.
חובות כספיים עשויים להקשות ולהכביד על ההתנהלות האישית והעסקית כאחד והם משפיעים גם על יחסים בתוך המשפחה, זוגיות והשקט הנפשי של החייב וסביבתו. אולם, במידה ופועלים בצורה הנכונה, אפשר להגיע להבנות ולחתום על הסדר חובות מול הנושה או הנושים. הסדר נושים יצמצם את הסכום שישולם לקרן החוב ואת הריבית שנלווית לו.
ליווי וייעוץ משפטי מידי עורך דין חדלות פירעון מומחה
לאחרונה ישנם מקרים רבים שבהם לשכת ההוצאה לפועל מעניקה לחייבים, שעומדים בתנאי החוק, הפטר מכל החובות שקיימים ולמעשה מדובר במחיקת החוב כולו. כדי שתוכלו להשיג הפטר מלא, עליכם להיות מוגדרים ומוכרזים כמוגבלים באמצעים. למעשה מדובר בהתנהלות פיננסית שגויה שהובילה להיווצרות חובות גדולים של החייב שמהם הוא אינו מצליח לצאת. במקרים שבהם חייב עומד בכל התנאים שהחוק קבע, הוא יוכל לקבל וליהנות מזכאות ואפשרות למחיקת כל חובותיו מול לשכת ההוצאה לפועל ומכאן שקבלת ליווי וייעוץ משפטי מידי עורך דין חדלות פירעון מומחה הינה חשובה ועשויה להועיל רבות לגבי האפשרות והסיכוי לקבל הפטר חלקי או מלא וממחיקת החוב תוך התחשבות בסטטוס של החייב, בנסיבות של המקרה ובתנאי החוק.
מחיקת חובות וקבלת הפטר
כחלק מתהליך מחיקת חובות בהוצאה לפועל, תוגש ותימסר הודעה רשמית לבקשה לקבלת הפטר, כלומר הנושים יהיו רשאים לבחור האם לקבל את האפשרות הזו או לבחור להתנגד לה וזאת בתוך תשעים ימים מהמועד שבו הם קיבלו את ההודעה מהחייב ועורך דינו. ברגע שחייב מקבל הפטר, כל חובותיו נמחקים, כך שהוא יכול להתחיל בחייו מחדש. מצב של פשיטת רגל שבמסגרתו הוצא צו כינוס נכסים, יכול בית המשפט לפסוק ולהורות על עיכוב התהליכים שמתנהלים נגד החייב. מדובר במקרים מסוגים שונים כגון: הגשת תביעה, הוצאה לפועל ועוד.
עיכוב הליכים
עיכוב הליכים נועד לאפשר לחייב לנהל את המשפט שלו כאשר הוא חף ונקי מדאגות וחובותיו לא יעמדו כחרב שמונפת מעל לראשו. אפשר להגיש את הבקשה לעיכוב הליכי הוצאה לפועל החל מרגע ההגשה של התיק לבית המשפט. אפשר לפעול באופן ישיר מול ההוצאה לפועל ולהגיש מולה את הבקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון, כאשר הגשת הבקשה לפתיחה בהליכים מהווה תחנה ראשונה שהחייב אמור לעבור בה בהליכי חדלות פירעון במידה וברצונו להתחיל פרק חדש בחייו ולהשתחרר מכל חובותיו. אפשר להגיש בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון גם במקרה שבו לחייב קיימים חובות שלא נפתחו בלשכת ההוצאה לפועל.
ההסמכה והסמכויות של הממונה על חדלות פירעון
לא כל משפטן יכול להיבחר לתפקיד ממונה על חדלות פירעון, שכן מדובר בתפקיד ומשרה שדורשים ניסיון רב וידע מקצועי נרחב בתחום של הליכי אכיפה וגבייה וכן בקיאות בחקיקה הרלוונטית. טווח הסמכויות של הממונה הינו נרחב ודורש היכרות מעמיקה עם כמה תחומי ידע משום שהוא אמון הן על סיוע בשיקומם הכלכלי של יחידים והן על הבראת תאגידים וחברות. ממונה על חדלות פירעון חייב להיות בקיא באופן הפעולה של עסקים קטנים ותאגידים, להכיר את המדיניות המקובלת והרווחת בשירות התעסוקה ובמוסד לביטוח לאומי וכן לצבור ניסיון רב בתיקים רבים של חייבים. לאחר הגשת הבקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, הממונה הינו בעל הסמכות להגיש חוות דעת לבית המשפט שלה יהיה משקל רב ובמקרים רבים על פיה הבקשה תקום או תיפול. משום כך, שיתוף פעולה וכנות במהלך החקירה של הממונה הינה קריטית לניהול ההליך בצורה תקינה.
עורך דין ונוטריון מנוסה ומוביל בתחום חדלות פירעון
משרד עורך דין ונוטריון שמעון האן מתמחה במשפט האזרחי – מסחרי ומעניק מעטפת שירותים משפטית מקיפה בדיני מקרקעין, ירושות וצוואות, חדלות פירעון והוצאה לפועל, מיסוי מקרקעין, תביעות ביטוח ועוד. צוות עורכי הדין המנוסה והמיומן שלנו ישמח להעניק לכם ייעוץ, ליווי וייצוג לאורך כל שלבי התהליך עד להשלמת המשימה על הצד הטוב ביותר, תוך שמירה על האינטרסים החיוניים לכם ומיצוי כל הזכויות המגיעות לכם על פי החוק.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון