הסכם חיים משותפים נועד להסדיר סוגיות שונות בין בני זוג. הסכם זה שונה מהסכם ממון וזאת משום שהוא אינו מתאים ומיועד לזוגות נשואים, אלא לידועים בציבור. ישנם יתרונות רבים לעריכה של הסכם חיים משותפים: ההסכם מעניק הכרה רשמית לזוגיות ועל ידי כך הוא יוצר ומאפשר הטבות מסוגים שונים. כמו כן, ההסכם מסדיר מגוון רחב של סוגיות משמעותיות וחשובות בכל הנוגע לילדים משותפים, רכוש, ועוד, סוגיות אלה עלולות לצוץ ולהתעורר במקרים של פרידה. אמנם לא נוח ונעים לחשוב על פרידה וסיומה של הזוגיות כאשר למעשה הכל מתנהל והולך בצורה טובה, אולם ליתר ביטחון מומלץ לערוך הסכם שכזה שיכלול את כל הנושאים והסעיפים החשובים.
מהו הסכם חיים משותפים?
הסכם חיים משותפים הינו מסמך משפטי שמיועד להסדיר מגוון רחב של נושאים ועניינים בין בני זוג שחיים יחדיו ומנהלים משק בית משותף. ההסכם מכוון ומיועד לזוגות שאינם נשואים, לעומת הסכם ממון שמיועד זוגות נשואים ובמהות שלו דומה למדי להסכם חיים משותפים. ברוב המקרים, ההסכם מגדיר ומסדיר מערכת של חובות וזכויות בין בני זוג, סוגיות רכוש ומספק מענה למגוון סוגיות שעשויות להופיע ולעלות בחיי היומיום וכאלה שעלולות לצוץ ולהתעורר במקרה של פרידה.
למי ומתי מומלץ וכדאי לערוך הסכם חיים משותפים?
הסכם חיים משותפים נועד ומתאים לזוגות שחיים יחד, אולם הם אינם מעוניינים להינשא באופן רשמי או שאינם יכולים להינשא. הסכם זה מתאים באופן מדויק ובמיוחד לזוגות חד מיניים, זוגות שהינם ידועים בציבור ולפסולי חיתון נוספים דוגמת גרושה וכהן החיים יחד. בנוגע לזוגות הללו, הוראות החוק שנוגעות להסדרי רכוש ולכמה הסדרים נוספים הקיימים בין בני זוג, אינן חלות באופן מלא ומכאן החשיבות בעריכת הסכם זה.
אילו סוגיות ונושאים מסדיר ההסכם?
הסכם חיים משותפים שנערך ונחתם בין זוגות ידועים בציבור מסדיר את כל ההיבטים והעניינים הקשורים לחלוקת רכוש וזאת במקרה של פרידה ובנוסף הוא כולל, במקרים רבים, עוד מספר סעיפים סטנדרטיים חשובים ומשמעותיים, שעשויים בהמשך הדרך, לחסוך זמן, עוגמת נפש וכסף:
- הכרה בזוגיות – הסעיף הראשון שמופיע ברובם של הסכמי חיים משותפים מעניק הכרה לזוגיות של בני הזוג. בנוסף ישנה הצהרה שבני הזוג מנהלים יחדיו משק בית משותף והצהרה שנוגעת למועד שבו בני זוג התחילו לחיות יחד או שהחל ממועד זה בני הזוג חולקים רכוש משותף. הצהרה זו אמורה ללמד ולהעיד על הרצון המשותף והאמיתי של בני הזוג להקים יחד ובמשותף תא משפחתי.
- הגדרת רכוש נפרד– כל אחד משני בני הזוג מגיע לתחילת החיים המשותפים עם הרכוש הפרטי שהוא צבר עד לשלב הזה. במסגרת ההסכם חשוב להגדיר בצורה ברורה את הזכויות בנוגע לרכוש הזה, החלק ופירוט הרכוש שייחשב ויעבור להיות משותף, החלק מהרכוש שייחשב כרכוש נפרד, הבנה והסכמה בנוגע למה קורה ומה עושים בעסקאות הנוגעות לרכוש זה שמבוצעות ע"י אחד מבני הזוג ומה עושים עם הרכוש במקרה של פרידה. חלק מההתייחסות בהסכם לרכוש נפרד כוללת גם התייחסות לתוצאות ולפירות שרכוש זה מניב, לדוגמא אם לאחד מבני הזוג יש דירה בבעלותו, יש להחליט מהו הדין בנוגע לרווח המתקבל מדמי השכירות. כחלק מהתייחסות לנושא הרכוש המשותף, חשוב לתת את הדעת ולהסדיר בהסכם מה עושים עם הרכוש המשותף וכיצד מחלקים אותו במקרה של פרידה. רכוש משותף מוגדר כרכוש הנצבר לאורך החיים המשותפים וקשר הזוגיות ויש לציין כיצד לחלק אותו בכל מקרה בו יוחלט בין בני הזוג על פרידה. לדוגמא, כאשר ישנה דירה משותפת הרשומה על שמם של שני בני הזוג, בהסכם יוחלט וייקבע כיצד יחולק הערך והשווי שלה וכו'.
- ירושות ומתנות – בהסכם יש לציין גם מהו היחס כלפי ירושות ומתנות שכל אחד מהצדדים מביא עימו לפני הזוגיות או שקיבל לאחר שנהיו כבר בני זוג. ברוב המקרים, בני הזוג יסכמו מה ייעשה עם הרכוש הזה במקרה של פרידה.
- ניהול משק בית- סעיף זה יכלול הסכמה לגבי הדרך שבה בני הזוג שואפים ורוצים לארגן ולנהל את משק הבית המשותף, לדוגמא: האם חלוקת החשבונות והתשלומים השונים תהיה שווה, האם בני הזוג מעוניינים לפתוח יחד חשבון בנק משותף וכו'.
היתרונות בעריכה של הסכם חיים משותפים
כאמור, ישנם נושאים רבים ומגוון סוגיות שהסכם חיים משותפים מעגן ומסדיר וללא ספק ישנם יתרונות רבים בעריכה שלו. משום כך, בהחלט מומלץ, לזוגות שעונים על ההגדרות והתנאים המתאימים, לחתום על הסכם זה ולא לוותר עליו. היתרונות שהסכם חיים משותפים מספק כוללים, בין היתר:
- תוקף משפטי אוטומטי – הסכם חיים משותפים הינו מסמך בעל תוקף משפטי מלא שניתן ומתקבל מיד לאחר החתימה של הצדדים עליו. לא נדרש הליך נוסף או גורם שלישי לאישורו של ההסכם על מנת שהוא יהפוך למחייב ויהיה בעל תוקף מבחינה משפטית. הסכם חיים משותפים שונה מהסכם ממון המחייב אישור נוטריון, אישור מרב, בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה כדי שיקבל תוקף. בנושא הזה יש לציין שהמעוניינים בכך, רשאים ויכולים לאשר את הסכם החיים המשותפים מול נוטריון או בבית המשפט לענייני משפחה במטרה למנוע מחלוקות ואי הבנות בהמשך הדרך.
- הכרה רשמית בזוגיות – בהסכם לחיים משותפים יש סעיף המכיר בזוגיות שבין בני הזוג וללא ספק מדובר בסעיף ויתרון חשוב ומשמעותי לבני זוג שהינם ידועים בציבור ולבני זוג חד מיניים, משום שכך לא תיווצר מחלוקת בכל הנוגע לזוגיות שלהם. הוכחה זו תקפה מול גופים ורשויות שונות והיא מקנה לבני הזוג הטבות שונות המגיעות לבני הזוג דוגמת הטבות והקלות מטעם המוסד לביטוח הלאומי וכן בכל הנוגע לסוגיית הרכוש. אמנם, חוק יחסי ממון תקף וחל על ידועים בציבור, אולם במקרים רבים נוצר קושי להוכיח בוודאות שבני הזוג אכן היו ידועים בציבור או שלא. במידה וקיים הסכם חיים משותפים, הרי שהדילמה הזו נחסכת.
- וודאות בכל הנוגע לסוגיית הרכוש – במקרים רבים, ידועים בציבור מגיעים לסכסוכים ומחלוקות הקשורות לנושא הרכוש, למשל: מתי התחיל בדיוק השיתוף הרכושי, איזה רכוש נחשב כמשותף ומה ייחשב כרכוש נפרד ועוד. עריכת הסכם חיים משותפים תסדיר את ההיבטים והנושאים הללו, ימנע מחלוקות בעניין וכך יחסוך סכסוכים ומאבקים חמורים וקשים העלולים להגיע אפילו לבית המשפט ולהימשך לאורך זמן רב.
- תחושת ביטחון– הסכם חיים משותפים מעניק לשני הצדדים שחתומים עליו תחושת ביטחון, משום שכך בני הזוג יודעים מראש מה יקרה במקרה של פרידה, הנכסים שיישארו בחזקה של כל אחד מהצדדים וכו'.
עריכת הסכם חיים משותפים באמצעות עורך דין
בהחלט מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון ומוניטין וזאת במטרה לקבל ייעוץ משפטי מקצועי בכל הנוגע לניסוח מותאם אישית ונכון. אמנם ניתן לנסח הסכם חיים משותפים גם לבד, אולם חשוב לדעת שמעורבות של עין מקצועית הינה מועילה ותסייע לביצוע המלאכה בצורה המקצועית והטובה ביותר. כדי שהסכם חיים משותפים יהיה הוגן ומכבד ויעניק חלוקת זכויות שהינה ראויה והוגנת לשני הצדדים, מומלץ וחשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי הניתן על ידי עורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון שבקיא בעריכה של הסכמי זוגיות.
עורך דין שמתמחה בהסכמי חיים משותפים הינו בעל הידע והכלים שיסייעו לבני הזוג להיערך מבחינה משפטית למחלוקות שונות העלולות להתעורר ולהתגלות לאורך מערכת היחסים שלהם וזאת באמצעות הגעה להסכמה לגבי דרכי הפתרון שישרתו בצורה הטובה והראויה ביותר את שני הצדדים. המטרה העיקרית בעריכת הסכם חיים משותפים, הינה למנוע ולחסוך מזוגות את ההכרח והצורך בניהול הליכים משפטיים מסורבלים, סבוכים, כואבים ויקרים וזאת באמצעות הסדרה מראש של כל הסוגיות והנושאים הרגישים, כולל כאלה שבני הזוג לא מעלים על דעתם מראש כאשר מערכת היחסים ביניהם מוצלחת ומשגשגת. ליווי וסיוע מעורך דין שמתמחה בנושא זה, מהווה דרך יעילה ונכונה לבסס חיים משותפים וליהנות מביטחון ושקט נפשי לגבי העתיד.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון