פירוק שיתוף בירושה – פירוק בין יורשים מהווה הליך שנועד לחלק בצורה הוגנת ומוסכמת ליורשים השונים את חלקם בעיזבון. המטרה של תהליך זה הינה ששותפות כפויה ומלאכותית שנבנתה ונוצרה בין היורשים בנוגע לנכסי עיזבון של ירושה תגיע לסיומה. על פי סעיף 121 בחוק הירושה נקבע שתהליך פירוק שיתוף בין יורשים יבוצע על ידי היורשים עצמם ובמידה והם לא מצליחים להגיע להסכמה ולחלק את הירושה בכוחות עצמם, הרי שימונה מנהל עיזבון שיבצע את ההליך ויעשה זאת. בכל מקרה שבו יש צורך ורצון לבצע פירוק שיתוף בין יורשים, רצוי לפנות לקבלת ליווי וסיוע משפטי מעורך דין שמתמחה בדיני מקרקעין, ירושות ופירוק שותפויות וזאת על מנת לבצע את ההליך בצורה נכונה ומהירה, ללא מחלוקות ועיכובים מיותרים.
באילו מקרים נדרש לבצע תהליך של פירוק שיתוף בין יורשים?
במקרים שבהם היורשים אינם מצליחים להגיע להסכמה לגבי פירוק השותפות ואופן חלוקת הרכוש, ניתן לערוך פירוק שיתוף במקרקעין או בדירה בין היורשים באמצעות הסכם משפטי וכן באמצעות פנייה לבית המשפט והגשת תביעה לפירוק. דוגמא שכיחה למצבים של שותפות בין יורשים שהינה כפויה הינה רישום של היורשים כבעלי זכויות במקרקעין ששייך להוריהם שנפטרו בחלוקה שווה. במידה וכל הדרכים הללו אינן מובילות להסכמה בין כל היורשים, הרי שלא יהיה מנוס מלפנות לבית המשפט. בכל פנייה לבית המשפט בנושא של פירוק שיתוף בין יורשים וחלוקת עיזבון, מומלץ לקבל ייעוץ וייצוג משפטי מידי עורך דין מנוסה שמתמחה בתחום של חלוקת ירושות, דיני מקרקעין ופירוק שותפויות. במקרה של הגשת תביעה לבית המשפט, הסמכות לדון בתביעות מסוג של פירוק שיתוף בין יורשים נתונה אך ורק בידי בית המשפט לענייני משפחה.
שותפות בנכסי עיזבון
לאחר פטירתו של המנוח, כל נכסיו הופכים להיות חלק מעיזבונו, אולם העיזבון לא נחשב ומוגדר כישות משפטית ולכן נדרש לרשום את הנכסים שכלולים עיזבון על שם היורשים. הזכויות והחלק שהמנוח השאיר אחריו לכל אחד מהיורשים בעיזבון נקבעים בצו קיום צוואה או צו ירושה וזאת בהתאם להוראות שמופיעות בצו. בצו הירושה או קיום הצוואה יופיע חלקו של כל יורש בנכסים הנכללים בירושה. הליך ופעולת הרישום עלולה לעורר וליצור בעיות וקשיים שונים במקרים שבהם היורשים מסרבים או שאינם מעוניינים להימצא בקשר שותפות בנכס או בנכסים שירשו. מחלוקת שכזו בפעולת הרישום עשויה אף להשליך על נושא חבויות המס בעת שהיורש יבקש למכור בעתיד את החלק שירש במקרקעין. ברוב המקרים, הקושי מתעורר כאשר היורשים מקבלים בירושה זכויות שונות במקרקעין דוגמת דירה למגורים או מגרש. נוכח ההוראות שמופיעות בחוק המקרקעין שקובעות שלא ניתן לדרוש ולחייב אדם כלשהו להיות שותף של אדם אחר, ליורשים קמה ועומדת הזכות לבקש ולדרוש פירוק שיתוף בירושה.
הדרכים לחלוקת עיזבון בין יורשים
בכל הנוגע לחלוקת ירושה ועיזבון בין יורשים יש לעשות הפרדה בין חלוקת העיזבון בהליך פירוק שיתוף במקרקעין לבין פירוק שיתוף בירושה כאשר מדובר במיטלטלין, שהינו הליך פשוט וקצר יותר, ברוב המקרים וזאת משום שמיטלטלין דוגמת סכום של כסף ניתן לחלק בין כל היורשים בצורה פשוטה ולעומת זאת, מורכב וקשה יותר לחלק בין היורשים זכויות במקרקעין ופעמים רבות הקושי הזה עלול ליצור מחלוקות וסכסוכים בין היורשים.
התנאים לביצוע הליך פירוק שיתוף בין יורשים
טרם חלוקת העיזבון ליורשים, חוק הירושה מחייב וקובע שנדרש לפנות לנושים של המנוח על מנת לשלם את החובות שלו במידה וקיימים כאלה. פירוק שיתוף בנכסי ירושה יבוצע אך ורק לאחר החזר ותשלום כל החובות. חשוב לציין שהיורשים יהיו אחראים על חובות העיזבון עד לגובה החלק שלהם, כלומר אם העיזבון כבר חולק ומאוחר יותר התברר שעוד נותר חוב כלשהו למנוח שטרם שולם, היורשים יהיו חייבים לשלם ולהחזיר את החוב מתוך החלק שלהם לנושים.
פירוק על פי הסכם חלוקת עיזבון או הסכם בין יורשים
בהתאם לסעיף 122 בחוק הירושה נקבע שניהול העיזבון ואופן חלוקתו, על ידי היורשים, חייב להתנהל ולהתבצע מתוך הסכמה. הסכמה של היורשים לגבי אופן החלוקה של הירושה תהיה מגובה בהסכם שנערך ונחתם בין היורשים או בהסכם חלוקת עיזבון. הליך פירוק בדרך זו יאפשר ליורשים לבחור ולהחליט כיצד הזכויות במקרקעין ירשמו בירושה וזאת גם במידה וצו קיום הצוואה או צו הירושה מציינים וקובעים הסדר חלוקה שונה. ללא כל ספק, פירוק זכויות בירושה ושיתוף יורשים בדרך של הסכם הינה הדרך הטובה והזולה ביותר ברובם של המצבים והמקרים וזאת נוכח החיסכון בעלויות הייצוג המשפטי, בזמן וכן משום שבדרך הזו ניתן יהיה לבצע תכנון מס נכון וכך לחסוך ליורשים, תשלומי מס גבוהים לרשויות השונות בעתיד במידה והם יחליטו למכור את חלקם במקרקעין שניתן להם בירושה.
חלוקה בעין של ירושה
הליך של פירוק שיתוף בין יורשים באמצעות חלוקה בעין הינו שכיח ומקובל במיוחד כאשר מדובר בחלוקת מיטלטלין דוגמת חפצים או סכומי כסף של המנוח. מיטלטלין אפשר לחלק בעין כאשר ניתן להפרידם למשל כאשר מדובר בסכומי כסף. לדוגמא, ארבעה יורשים זוכים במיליון שקלים ואין כל קושי לחלק סכום זה לארבעה חלקים שווים כך שכל יורש יקבל רבע מיליון ₪. חלוקת מיטלטלין דוגמת פרטי ריהוט או חפצי אחרים בעלי ערך פשוטה אף היא באופן יחסי, כאשר, ברוב המקרים, כל יורש יקבל חפצים שקרובים לליבו ושהוא מעדיף. במידה וקיים הבדל משמעותי ומהותי בערך ושווי של החפצים שקיבל אחד היורשים בהשוואה ליורשים האחרים, הרי שניתן לאזן את ההפרש ולגשר על הפער בדרך של תשלומי איזון.
חלוקת העיזבון על פי גורל
כאשר מדובר על נכסים וחפצים שאי אפשר לחלק או למכור אותם בעין, הם יחולקו על פי הגורל.
הגשת תביעה לפירוק שיתוף בין יורשים
במידה והיורשים אינם מצליחים להגיע להבנות והסכמות בינם לבין עצמם וכן במקרים בהם אחד היורשים פועל על דעת עצמו ובאופן חד צדדי, צעד שאסור על פי סעיף 122 בחוק הירושה או כאשר החלוקה של נכס העיזבון פוגעת באופן ניכר ומשמעותי בערכך שלו וכן כאשר נושים לעיזבון הגישו תביעה לגביית חובם מהעיזבון לבית המשפט, הרי שלא תהיה ברירה ואין מנוס מלפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה לפירוק שיתוף בין יורשים. המטרה והתכלית בהגשת תביעה לבית המשפט בהליך פירוק שיתוף בין יורשים הינה להגיע לחלוקה של העיזבון על פי הוראות שניתנות על ידי בית המשפט. בית המשפט, יורה במסגרת הזו יורה ליורשים כיצד השיתוף יפורק ובדרך כלל, ימנה כמנהלי עיזבון את באי כוחם של כל הצדדים וזאת לצורך יישום פירוק השיתוף. מנהלי העיזבון שמונו יהיו אחראים על מכירת נכסי העיזבון וכן על פירוק השיתוף שהתקיים בין היורשים וזאת באמצעות הסכם והסדר שנחתם בין היורשים שיוגש לבית המשפט לצורך אישורו.
תשלומי איזון בהליך פירוק שיתוף בירושה
תשלומי איזון בהליך פירוק שיתוף בין יורשים, מהווים אחת מהדרכים ליישום וביצוע נכון והוגן של חלוקת הנכס בין היורשים. במקרה שהחלק בנכס של אחד מהיורשים הינו גדול מהחלק של יורש אחר, בית המשפט יהיה רשאי לדרוש מהיורש שזכה בחלק גדול יותר ולחייבו להעביר תשלומי איזון ליורשים האחרים במטרה שהחלוקה תהיה הוגנת ושוויונית.
פירוק שיתוף בדירה
ברוב המקרים, אי אפשר לבצע תהליך שלפירוק שיתוף בדירה בין מספר יורשים, אלא אם הוסכם ביניהם כי אחד היורשים יקבל את הדירה ויפצה את האחרים באמצעות תשלומי איזון ליורשים, ולכן אין מנוס ממכירת כלל הזכויות בדירה. בית המשפט יכול להורות ליורשים כי פירוק השיתוף יהיה בדרך של מכירה למרבה במחיר.
פירוק שיתוף במשק חקלאי
סעיף 114 לחוק הירושה קובע שבמקרה של שיתוף במשק חקלאי, בהיעדר הוראה שניתנה על ידי המוריש, יימסר המשק ליורש שמסוגל ומוכן לקיים אותו והוא יעביר פיצוי הולם עבור החלק העודף שקיבל, ליורשים האחרים. במידה והיורשים לא מגיעים בנוגע לזהות של היורש שאמור לקבל את המשק, צורת הפיצוי עבור המשק או מה שוויו של המשק, בית המשפט לענייני משפחה יחליט ויכריע במחלוקת.
פירוק שיתוף במקרקעין
פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים מתבצע באותה הדרך שבה נמכרים מעוקלים כחלק מתהליך הוצאה לפועל. הליך של מכירת מקרקעין דומה למדי במהות שלו להליך מכירת דירה שהועברה בירושה.
פירוק שיתוף במקרה שבו יורש פושט רגל
פירוק שיתוף בירושה במקרה שבו יורש מגיע למצב של פשיטת רגל לא ישפיע על הזכות של יתר היורשים לגבי הנכסים, אולם החלק של אותו יורש שהינו פושט רגל יהיה שייך לנושים שלו במקום ליורש ובמיוחד במידה ובוצע הליך הסתלקות אסורה בירושה. נוכח שווים, ברוב המקרים, של נכסי הירושה שעומדים לחלוקה, פירוק השיתוף בין היורשים מצריך ומחייב ליווי וייצוג מקצועי הניתן על ידי עורך דין מקרקעין וירושה מנוסה ומומלץ שמתמחה ובקיא בתחום ונושא חלוקת זכויות ליורשים וזאת על מנת שהתהליך יתבצע באופן יעיל, מהיר וזול ככל שניתן.
פירוק שותפות ירושה
הליך פירוק שותפות ירושה נדרש במקרים בהם היורשים מבקשים לחלק את נכסי העיזבון ביניהם באמצעות פירוק השותפות בנכסים שהם ירשו. את תהליך פירוק השיתוף בירושה ניתן לבצע בהסכמה באמצעות עריכה של הסכם בין היורשים ובמידה והיורשים לא מגיעים להסכמה, הרי שיש צורך להגיש תביעה לבית הדין לענייני משפחה וזאת בליווי של עורך דין ירושות המתמחה בתחום המקרקעין ופירוק שותפויות בירושה. את התביעה לפירוק השיתוף במקרקעין בין היורשים, רשאי ויכול להגיש כל אחד מהיורשים גם ללא קבלת הסכמה של היורשים האחרים. הליך של פירוק שיתוף מהווה זכות בסיסית שמוקנית לפי הדין לכל יורש. החוק במדינת ישראל מעודד פירוק שיתוף במקרקעין וזאת בשל ההכבדה והעומס שיוצר השיתוף בכל הנוגע לניצול נכון וראוי של המקרקעין.
הליך פירוק שיתוף בין אחים
כאשר מדובר בהליך של פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים ששותפים בבעלות על דירת מגורים, שניתנה והועברה להם בירושה, הרי שמוענקת ליורשים זכות קדימה ואפשרות לרכוש את הדירה. בהתאם לחוק הירושה, אמורה להתבצע התמחרות פנימית בין היורשים בנוגע לדירה בעת פירוק השיתוף בירושה והדירה תימכר ליורש שמציע את המחיר הגבוה יותר בתנאי שהמחיר שהוצע אינו נמוך ממחיר הדירה בשוק. בקרה שבו אף אחד מהיורשים אינו מעוניין או מסכים לרכוש את הנכס, יש אפשרות למכור את הדירה לגורם שלישי – צד ג' שמציע את המחיר הגבוה ביותר ולאחר מכן התמורה שהתקבלה מהמכירה תחולק בין היורשים.
פירוק שיתוף בהסכמה
במידה ויש שיתוף פעולה וקיימת הסכמה בין היורשים השותפים בנכס, הרי שתהליך הפירוק צפוי להיות פשוט וקל ויתבצע לאחר עריכת הסכם כתוב וחתום בין הצדדים וזאת בליווי וייעוץ של עורך דין מקרקעין וירושה מומחה או לחילופין ע"י שותף שיוצא מהשותפות באמצעות מכירת חלקו בנכס.
הגשת תביעה לפירוק שיתוף בין יורשים
החוק במדינת ישראל קובע שכל שותף בנכסי מקרקעין שהינם משותפים יהיה רשאי, בכל זמן, לבקש ולדרוש פירוק השיתוף וזאת על הבסיס ומתוך התפיסה המשפטית שמתייחסת ורואה שיתוף במקרקעין כסוג של מצב ארעי שאינו אופטימלי שנועד למימוש נכסים. משום כך, תביעות רבות לפירוק שיתוף בין יורשים במקרקעין מתקבלות במקרים בהם אחד מהשותפים מסכל ומונע את הפירוק של השותפות. במידה והתביעה לפירוק השותפות תתקבל על ידי בית המשפט הרי שהוא יוציא צו לפירוק.
הגבלות על הליך פירוק שיתוף
- תביעה שהוגשה שלא בתום לב – במידה ובית המשפט נוכח ומגיע למסקנה שהבקשה והתביעה לפירוק שותפות הוגשה במטרה להפעיל לחץ על השותפים האחרים, כלומר בחוסר תום לב או במטרה ומתוך כוונה לייצר למגיש התביעה רווח לא הוגן, הרי שהשותפים האחרים שמתנגדים להליך הפירוק, יהיו יכולים ורשאים לטעון שהנסיבות שאופפות את התביעה או את הבקשה, מהוות ונחשבות כשימוש לרעה בזכות ויהיה עליהם להגיש לבית המשפט ולהציג ראיות שמעידות על כך.
- הסכם שמגביל את השיתוף – ישנם מקרים בהם קיים הסכם שנערך ונחתם בעבר ע"י השותפים שמגביל את הפירוק של השיתוף בנכס. במקרה שכזב בית המשפט נוטה לכבד את הכוונה של הצדדים ולא יתערב בהסכם. עם זאת, לבית המשפט עומד שיקול דעת כך שבמידה והוא יראה שפירוק השיתוף מוצדק מהמשך הקיום שלו, הוא יורה על ביטולו ויפנה לפירוק. חשוב לציין שהתערבות של בית המשפט בהסכם שותפות יכולה להתבצע לאחר 3 שנים ממועד חתימתו.
- פירוק שיתוף בין היורשים במקרים שבהם המוריש הותיר בת זוג אחריו יעשה בהתאם ובכפוף לזכויות של בת הזוג כפי שקבועות בחוק הירושה. בת זוגו של המנוח תיחשב כקודמת ליורשים בכל הנוגע לזכות ולאפשרות לרכישת הדירה המשותפת של המנוח ובת זוגו. היורשים יהיו מחויבים לתת זכות קדימה לרכישת הדירה לבת הזוג של המנוח וזאת בטרם הדירה תוצע ליורשים האחרים. יש לציין שקיימת דעת מיעוט של בתי המשפט בפסיקה בנושא זה שלא מכירה בזכות הזו.
- בפירוק שיתוף בין יורשים של נכס מקרקעין שהתקבל בירושה, מכיר חוק הירושה בזכותם של התלויים במנוח: הורים, בן זוג וילדים שגרו בדירה עימו ערב פטירתו, להמשיך להתגורר בדירה הזו כשוכרים. האפשרות והזכות להמשיך להתגורר בדירה של המנוח מותנית בשני תנאים מצטברים שחייבים להתקיים: הראשון הינו שהדירה הייתה בבעלותו של המוריש והתנאי השני הוא שהזכאות להמשיך להתגורר בנכס ניתנת אך ורק למי שהתגורר עם המוריש ערב מותו. יתכנו מקרים ומצבים בהם לא יהיה אפשרי לבצע פירוק של שיתוף בדירת הירושה משום שלבת הזוג של המנוח שנותרה בחיים עומדת הזכות לשימוש בדירת המגורים בהתאם לנסיבות.
תהליך פירוק באמצעות הפיכה לבית משותף
לעיתים כאשר ניתן להפוך את המקרקעין המשותפים לבית משותף בית המשפט יוכל לאחר שמיעת המפקח על המקרקעין באזור הנכס להורות על פירוק השיתוף באמצעות רישום הנכס כבית משותף בפנקס הבתים המשותפים. לאחר מכן תיעשה חלוקה של הדירות לשותפים לפי החלק היחסי של כל אחד. במקרים כאלו יהיה צורך לקבוע תשלומי איזון בין השותפים.
אופיו של הדיון בהליך פירוק שיתוף בין יורשים
במידה ומדובר בנכס מקרקעין הרי שיש צורך לרשום את זכויות השותפים על הנכס. לאחר שהזכויות ירשמו במרשם המקרקעין – בטאבו ניתן להגיש תביעה לבית המשפט השלום לפירוק. אם המקרקעין לא רשומים במרשם המקרקעין – טאבו אלא במנהל מקרקעי ישראל או בחברה קבלנית, את התביעה יש להגיש לבית המשפט המחוזי או השלום וזאת בהתאם לשווי של הנכסים, כאשר ההוראות שיחולו עליהם הינם על פי חוק המיטלטלין. במידה שמדובר בסכסוך משפחתי, הרי שהתביעה תוגש לבית דין לענייני משפחה.
ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי בתחום מקרקעין וירושה
משרד עורך דין ונוטריון האן נחשב לאחד המשרדים המובילים והגדולים בתחום המקרקעין, ירושות והדין האזרחי – מסחרי. צוות המשרד כולל משפטנים ועורכי דין בכירים, מיומנים ומנוסים שילוו אתכם ביחס אישי, צעד אחר צעד לאורך כל השלבים של עסקת המקרקעין, מימוש צוואה וירושה או פירוק שיתוף בין יורשים עד להשלמת המשימה בצורה החלקה, המהירה, והטובה ביותר. הליווי, הייצוג והייעוץ המשפטי שאנו מעניקים ללקוחותינו מהווה את ההבדל שבין כישלון ועוגמת נפש לבין ניהול מיטבי של ההליך ללא נטילת סיכונים מיותרים והיווצרות מחלוקות. אנו מזמינים אתכם להיעזר בצוות המומחים המשפטיים המנוסים שלנו שעומדים לשירותכם, כך שתוכלו להיות סמוכים ובטוחים שאתם מקבלים את המענה המשפטי האיכותי והמקצועי ביותר.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון