מה עושים במקרה של סכסוך שכנים?
סכסוכי שכנים בבתים משותפים הינם שכיחים למדי במדינת ישראל וישנם מקרים שבהם הסכסוכים האלו מסתבכים ומגיעים לכדי מאבקים משפטיים והגשת תביעת סכסוכי שכנים לבית המשפט. תחת ההגדרה של סכסוכי שכנים בבית משותף, נכללים מגוון של מקרים ואירועים, דוגמת: סכסוך שנוגע להצבה של גדר או גבול מפריד, סכסוך שכנים שנובע מנושא של וועד הבית, סכסוך בשל תוספת בנייה או מרפסת שמפריעה, משפחתי, סכסוך בין שכנים שנוצר כתוצאה מנזילה ועוד.
הסיבות לסכסוכי שכנים הינן רבות ומגוונות, שכן כל דייר בטוח שהוא רשאי ויכול להתנהל כראות עיניו וכאוות נפשו בביתו ותחת קורת הגג עליה הוא משלם או ששילם עבורה.
אולם, פני הדברים אינם כאלה וההיפך הוא הנכון, שכן הבנה והתחשבות כאשר מדובר בחיים בבית משותף אינם ונוגעים רק לנו, אלא מדובר בתשתית ובבסיס שמאפשרים לנהל שגרת ואורח חיים תקינים ונורמליים ולהימנע מסכסוכים בין שכנים בבתים משותפים שעלולים להידרדר למאבקים משפטיים מתישים ומכוערים. אם המצב כבר הגיע לכדי סכסוך ומאבק, השאלה המרכזית שעולה הינה: מה לעשות במקרה של מחלוקת וסכסוך מול שכן בבית משותף? ראשית, יש להפעיל שיקול דעת, לשמור על קור רוח וחשוב לנהל את הסכסוך בחכמה, הן מבחינה ערכית והן מבחינה משפטית. הניסיון מלמד שברוב המקרים הסכסוך לא ייפתר בין השכנים לבין עצמם ויגיע לרשויות החוק. משום כך, רצוי וחשוב להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בנושא של סכסוכי שכנים שתפקידו לבדוק ולבחון את המחלוקת והבעיה ולייעץ לכם כיצד נכון לנהוג ולפעול. ישנם מקרים שבהם יוכל עורך הדין לייעץ ולהנחות כיצד ניתן להיחלץ מהסכסוך ובמקרים אחרים הוא ילווה את הלקוחות שלו באופן צמוד ואישי לאורך כל ההליך המשפטי עד למציאת פתרון ראוי לסכסוך.
מקרים שכיחים של סכסוכי שכנים בבית משותף
סכסוך על רעש
אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לסכסוך שכנים בבתים משותפים הינה כתוצאה ממטרדי רעש, ריחות לא נעימים ולכלוך. בבית משותף אנו חולקים את המרחב והשטח עם עוד אנשים שלעיתים הינם זרים ואינם מוכנים או יודעים להתחשב בסביבה. במקרים רבים, שכנים מטרידנים לא מגבילים את הפעולות שלהם ומפריעים לסביבה שלהם לאורך זמן בדרכים שונות: השמעתם מוסיקה בעוצמה רבה, טינוף של חדר המדרגות ועוד. על פי החוק חל איסור לעשות רעש או להשמיע רעשים חריגים באמצעות מכשירי קול כלשהם בין השעות: 14:00 -16:00 ובין 23:00 עד 7:00 בבוקר, למעט זמנים ומועדים חריגים ויוצאי דופן שבהם הדבר מתאפשר דוגמת: ערב יום העצמאות, ליל פורים וליל יום ירושלים. החוק קובע שחלה חובה לפעול בהתאם להגבלת הרעש מדירות של שכנים ואם והדבר לא מתבצע, הרי שישנה עילה משמעותית למדי להגשה של תלונה ופנייה לעורך דין שמתמחה בסכסוכי שכנים.
סכסוך על שטח או על חניה
העיקרון המהותי שאמור להנחות בנוגע להתנהלות וחיים בבניין משותף הינו ההפנמה שרוב השטח למעט דירת מגוריכם לא שייך לאדם אחד או למשפחה אחת בלבד. כאשר חיים ומתגוררים בבניין משותף, חשוב להבין ולקחת בחשבון שהשטח של הבניין שכולל במקרים רבים גם חנייה, שייך באופן שווה לכל הדיירים, אלא אם הוגדר והוסכם אחרת. סכסוך שכנים על שטח מוכר גם במונח הסגת גבול ומדובר בסכסוך שנובע ונגרם כתוצאה מהשתלטות של דייר או כמה דיירים על מרחב – שטח משותף בבניין. לא אחת קורה שדייר מסוים מחליט לאחסן ציוד שלו במחסן משותף או במקלט של הבניין ומצב שכזה ומצבים אחרים גורמים לאי נעימות ונוחות רבה ולא ניתן, בכל המקרים, לפתור אותם ע"י שיח בין השכנים. כאשר מדובר בחניות, קורה לא אחת שדיירים מחליטים ומנסים לגדר ולתחום חנייה מסוימת ועל ידי כך להפוך אותה לחנייה פרטית וזאת למרות שהיא לא שייכת להם באופן פרטי ואישי. במצבים האלו, רשאי כל אחד מהדיירים בבניין המשותף להגיש תביעה בדרישה לפינוי של הסגת הגבול שיצר השכן.
סכסוך או מחלוקת בנושא ועד בית
סעיף 58 בחוק קובע שעל כל אחד מהדיירים בבניין משותף חלה החובה לשלם תשלומים שוטפים הנדרשים לצרכי ניהול והחזקה תקינה של שטח ורכוש משותפים של הדיירים בבניין. במידה ומדובר בהוצאות שהינן גבוהות באופן משמעותי מהרגיל, דורש החוק קבלת הסכמה מכל הדיירים בבית המשותף. במקרה שבו אחד הדיירים מפר את החוק ולא משלם מיסי ועד בית, למעשה הוא עובר על החוק ובמצב שכזה יש לנציגות של הועד אפשרות ועילה להגשת תביעה למפקח על המקרקעין. מצב של אי העברת תשלום ועד בית, מצית ומעורר, לעתים קרובות, מחלוקות, כעסים וסכסוכים בין שכנים וזאת בשל התחושה של חוסר הוגנות שנוצרת כתוצאה מכך. לצד התחושה הלא נעימה, הרי שמדובר במעשה בלתי מתחשב וזאת משום שמיסי ועד הבית מיועדים לשמש הדיירים באופן שווה ודי בכך שדייר אחד מחליט שלא לשלם, הרי שהדבר עלול להוביל לסכסוך ולמאבק משמעותי.
כיצד לפעול במקרה של תביעה משכן בבניין משותף?
ההמלצה הראשונה בנוגע לשאלה כיצד נכון לפעול במקרה שבו הוגשה כנגדכם תביעה מצד שכן בבית משותף, הינה שלא לפעול בפזיזות ולא לקחת בעצמכם את החוק לידיים. במקרים כאלו מומלץ שלא לנסות לפתור את המצב הבעייתי והסכסוך באופן עצמאי. בהחלט ניתן ורצוי לנסות לשוחח עם השכן שעמו יש לכם מחלוקת במטרה לנסות להגיע להבנה, אולם אם הדבר לא צולח, מומלץ שלא לפעול באלימות או בכוחניות משום שבסופו של דבר אתם עלולים למצוא את עצמכם אשמים בהפעלת כוח או איום והסכסוך עלול להסלים.
החשיבות בקבלת ליווי וייצוג משפטי מידי עורך דין מומחה
במידה וקיבלתם מכתב תביעה משכן שלכם בבית המשותף כדאי לפנות בהקדם לעו"ד שמתמחה בפתרון סכסוכים בין שכנים ובעל ניסיון ומיומנות בהגשת תביעת סכסוכי שכנים. הליווי המשפטי הינו חיוני וחשוב על מנת שעורך הדין יבהיר בפניכם את החוק וינחה אתכם כיצד להתנהל ולהתמודד בצורה נכונה מול השכן שהגיש את התביעה וכן מול רשויות החוק. במקרה שבו התביעה התקבלה, לא בכל המקרים תיאלצו להגיע לבית משפט, משום שישנם מצבים שבהם המצב עשוי להיפתר באמצעות ייעוץ והכוונה מקצועיים מידי עו"ד מנוסה ולכן, מדובר בצעד שמומלץ לנקוט בו מתוך הבנה שלא הכל ידוע וברור לכם מבחינה חוקית ומשפטית. ישנם מקרים רבים שבהם סכסוכי שכנים בבית משותף נפתרים לאחר התערבות של גורם נוסף, אובייקטיבי וחיצוני שמציע גישור ותוכנית פעולה. במקרה שבו בכל זאת אתם נאלצים לפנות ולהגיע למפקח על הבתים המשותפים או לבית משפט והמאבק והסכסוך לא נפתרים בקלות ובמהירות, חשוב לקבל ייצוג משפטי מקצועי וראוי.
עילות לתביעות כספיות בסכסוכי שכנים
- נזקי רכוש
- ירידת ערך הדירה יותר
- הפרה חוזית
- לשון הרע
- השבת כספים
כאשר מדובר בתביעות סכסוכי שכנים הסמכות לדון בהן נמצאת, בדרך כלל, בידי בית משפט השלום או בידיו של בית המשפט לתביעות קטנות. תביעות כספיות בסכסוכי שכנים עד לסכום של 2.5 מיליון ש"ח יטופלו בידי בית משפט השלום והן מצריכות, ברוב המקרים, ליווי וייצוג משפטי. בית משפט לתביעות קטנות ידון בתביעות כספיות בסכסוכי שכנים בגובה של עד 34,600 ₪, ללא צורך בקבלת ליווי וייצוג משפטי מצדם של הצדדים. כאשר מדובר בסכומים גבוהים מסכום של 2.5 מיליון ₪, את התביעה יש להגיש לבית המשפט המחוזי. ישנם מקרים בהם יש צורך להגיש את כתב התביעה במיקום מסוים וספציפי, למשל לפי המקום בו נמסר נכס או נחתם חוזה. בכל תביעת סכסוכי שכנים שמוגשת לבית משפט, יש לשלם אגרה ובמידה וזו תביעה כספית, הרי שיש לשלם אגרה בשיעור של 1.25% מהסכום של התביע ואת היתרה נדרש לשלם עד 20 ימים לכל המאוחר לפני קיום ישיבת הוכחות ראשונה בתיק.
הגשת תביעת סכסוכי שכנים למפקח על הבתים המשותפים
במידה וסכסוך השכנים הינו חריף וחמור ולא ניתן להתגבר ולגשר עליו בדרכים שהינן חוץ משפטיות, הרי שקיימת אפשרות להגשת תביעה גם למפקח על הבתים המשותפים. מדובר בגוף שיפוטי בעל סמכות לדון ולטפל בסוגיות שונות שנוגעות לניהול והפעלה של בתים משותפים ובפרט לטפל במחלוקות וסכסוכים בין שכנים בבית משותף. המפקח על הבתים המשותפים הינו גורם מקצועי וסמכות כמעט מקבילה לזו של בית משפט והוא יכול להכריע בסכסוך, להטיל פסק דין, לקבוע בנוגע למתן פיצויים ולהטיל מגבלות וסנקציות שונות. עם זאת, במידה והמפקח על הבתים המשותפים לא מהווה את הסמכות המתאימה והרלוונטית למקרה שלכם, תועבר ותוגש התביעה לבית משפט השלום. בכל מקרה, מומלץ וחשוב להתייעץ עם עורך דין מקרקעין מנוסה טרם הגשת תביעת סכסוכי שכנים וזאת משום שהוא יידע כיצד ולאן יש להגיש את כתב התביעה כן ומי מהגופים הרלוונטיים ישרת את האינטרסים שלכם בצורה טובה יותר.
ליווי וייצוג משפטי מידי עורך דין מקרקעין מוסמך ומנוסה
בכתב התביעה, עליכם לציין באופן ברור ומדויק את הפרטים האישיים שלכם – התובע ושל הנתבע או הנתבעים. יש למלא פרטים אודות הנכס: כתובת, מספר הגוש ומספר החלקה, מספר המבנים והדירות הכולל, לתאר בצורה ברורה ומפורטת את נסיבות ואירועי המקרה וכן את העובדות שמחזקות ומתאימות לטענות של הצד התובע, בנוסף, עורך דין מקרקעין שילווה אתכם יכלול בכתב התביעה נימוקים משפטיים רלוונטיים מהצד התובע ויצרף מסמכים, אישורים, קבלות ואסמכתאות שמוכיחים ומחזקים את הטענות והעובדות וזאת לצורך הצגת וביסוס הטענות הכספיות. הצד התובע יפרט איזה סעד מבוקש: קבלת פיצוי, תביעת סילוק יד ממקרקעין, הטלת עיקול, פינוי של דייר מהדירה ועוד. התובע ייצרף גם ייפוי כוח חתום מעורך הדין שמייצג אותו. משרד עורכי דין ונוטריון, שמעון האן, מתמחה בתחום המשפט האזרחי – מסחרי על רבדיו השונים, תחום המקרקעין, תביעת סכסוכי שכנים, תביעות תאונות וביטוח, ירושות וצוואות, הוצאה לפועל ועוד. משרדנו מספק ללקוחותיו הרבים מעטפת שירותים משפטיים רחבה בהתאמה אישית וליווי מלא בהליך הגשת תביעת סכסוכי שכנים. השירות ניתן על ידי עורכי דין מומחים ומנוסים בתחום המקרקעין וכולל, בין היתר: איסוף וגיבוש עדויות וראיות, התנהלות נכונה מול הגורמים האחראים והרלוונטיים, ייצוג בהליכי גישור ובכל הערכאות המשפטיות עד להשלמת המשימה והשגת התוצאה הרצויה וזאת תוך שמירה על האינטרסים החשובים ללקוח ומימוש מלא זכויותיו על פי החוק.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון