האינטרנט הפך כבר מזמן לחלק בלתי נפרד מחייהם של ילדים ובני נוער בישראל. הם משתמשים בו לתקשורת עם חברים ובני משפחה, למידה, בידור ועוד. למרבה הצער, המרחב המקוון מגלם בחובו גם סיכונים כגון השמצה מקוונת, התופעה שאותה כולנו מכירים בתור "שיימינג באינטרנט". תופעה זו נפוצה במיוחד בקרב שכבות הגיל הצעירות ובכוחה להשפיע קשות על קטינים ומצבם הנפשי. לכן חשוב להכיר את הסעדים שהחוק בישראל מציע לטובת הגנה על קטינים מפני השמצה מקוונת: זכויות ונהלים משפטיים.
האתגר: הגנה על קטינים מפני השמצה באינטרנט וברשתות החברתיות
מרחב הילדות המודרני השתנה באופן משמעותי בעידן הטכנולוגי. אם בעבר ילדים בילו את זמנם במשחקי רחוב, הרי שכיום הם משחקים ומתקשרים בעיקר ברשת. חלק גדול מחייהם של בני הדור הצעיר מתנהל במרחב מקוון – בוואצאפ, בטיקטוק, ביוטיוב וברשתות חברתיות ופלטפורמות דיגיטליות נוספות. במקום מכתבים הם שולחים הודעות מיידיות. ואת חבורות הילדים החליפו קהילות מקוונות.
למרבה הצער, תופעת הבריונות והנידוי החברתי בקרב ילדים, לא פסה מן העולם, אלא רק לבשה צורות חדשות – דיגיטליות, יעילות ואכזריות יותר. המציאות מראה שילדים רבים נפגעים כיום מתופעות כמו בריונות, הטרדות והשמצות ברשתות החברתיות. כמו כן הם עלולים להיחשף לתכנים פוגעניים או מזיקים במרחב המקוון.
על כן עולה הצורך באיזון בין מתן אפשרויות לילדים ליהנות מהיתרונות של המרחב הדיגיטלי, לבין נחיצות ההגנה עליהם מפני הסיכונים הטמונים בו. איזון זה הוא אתגר משמעותי שהורים, מחנכים ומקבלי החלטות בישראל (ולא רק), מתמודדים עמו.
ההשלכות החמורות של השמצה מקוונת עבור ילדים ובני נוער
השמצה מקוונת היא תופעה שעלולה להותיר צלקות עמוקות בקרב נפגעיה. ילדים ובני נוער, מטבע הדברים, פגיעים לכך במיוחד. מחקרים הראו כי קטינים שנפגעו מבריונות ברשת, נוטים לחוות דיכאונות, חרדות, בידוד חברתי ואף נטיות אובדניות על רקע השיימינג (הביוש) שחוו. לא אחת, קשיים רגשיים והתנהגותיים שנגרמו בעקבות אירועים אלו, ממשיכים ללוות את הנפגעים גם שנים לאחר הפגיעה.
הגנה על קטינים מפני השמצה מקוונת: זכויות ונהלים משפטיים שחשוב להכיר
אם יש משהו שהשנים האחרונות לימדו אותנו, הוא שעוצמת הפגיעה בילדים בעולם המקוון יכולה להיות קשה לא פחות מאשר פגיעות פיזיות. הנתונים מראים כי תופעת הפגיעה בילדים ובני נוער במרחב המקוון, הנעשית בידי בני קבוצת הגיל שלהם, היא נרחבת ומדאיגה. אחוזים גבוהים של בני נוער חווים השמצות, הטרדות ושאר מעשי בריונות ברשת. כמו כן, שיעור גבוה מהעבירות המיניות והפצת סרטונים פוגעניים ברשת, מערבים קטינים כקורבנות.
על רקע זה, ביולי 2022 פרסם מבקר המדינה דו"ח חשוב בנושא המאבק בפגיעה בילדים ובני נוער במרחב המקוון. הדו"ח קורא לפעולה מערכתית משולבת של כלל גופי הממשלה ומערכת החינוך כדי להתמודד עם הבעיה.
במסגרת זו, המבקר המליץ על גיבוש מדיניות לאומית כוללת להגנת קטינים ברשת, הכוללת היבטי אכיפה, חינוך והסברה. כמו כן הוא קרא לשים דגש על ניטור תופעת הפגיעה בילדים ברשת ואיסוף נתונים, פיתוח הכשרות למורים, ומעורבות גדולה יותר של ההורים.
בקצרה, על מנת להיאבק בהצלחה בתופעה, על הרשויות לפעול בשיתוף פעולה, לנטר ולאסוף מידע באופן שוטף ולהתאים את המענה ומאמצי האכיפה, להתפתחויות הטכנולוגיות המהירות בתחום. אולם עד שזה יקרה, חשוב להכיר גם את הסעדים שהחוקים הקיימים, מעמידים לרשות נפגעי השמצה ברשת ובני משפחתם.
אילו סעדים החוק בישראל מציע להגנה על קטינים מהשמצה מקוונת?
אף על פי שאין חוק ייעודי האוסר מפורשות בריונות מקוונת, קיימים חוקים אחרים שאותם ניתן לרתום להגנה על הנפגעים.
בראש ובראשונה, חשוב להכיר את חוק איסור לשון הרע, האוסר בהגדרה לפרסם תכנים שנועדו להשפיל אדם או לבזותו.
כמו כן, ישנו החוק להגנת הפרטיות, האוסר על הפרת פרטיותו של הפרט בלא הסכמתו, מה שכולל בין היתר גם איסור על פרסום תמונות וסרטונים אינטימיים או מבזים, ללא הסכמת המצולם.
כמובן, בדין הפלילי ישנם גם איסורים ספציפיים על פרסום תמונות וסרטוני עירום של קטינים, ועל הטרדות מיניות באינטרנט ובכלל.
אדם שעבר על חוקים אלו, חשוף לנקיטת הליכים פליליים ואזרחיים, שבמסגרתם הוא עשוי להיות מחויב בקנסות, תשלום פיצוי כספי לנפגע ולעמוד גם בפני סנקציות פליליות כדוגמת עונש מאסר. אולם כאשר מדובר בפגיעה שבוצעה בידי קטין כנגד קטין אחר, יש צורך לתקוף את הנושא מזווית משפטית אחרת, כפי שנפרט מיד.
האם ניתן להטיל אחריות משפטית על קטינים בגין השמצה מקוונת כלפי קטינים אחרים?
בארץ, לא מוטלת על קטינים שמבצעים מעשי השמצה, הטרדות ואקטים נוספים של בריונות רשת, אחריות משפטית מלאה, זאת מפאת גילם הצעיר. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם אפשרי לפתוח בהליכים משפטיים נגד הורי הקטינים שביצעו מעשים כגון אלו. זאת במידה וניתן להוכיח כי ההורים לא פיקחו על ילדיהם כנדרש ולא פעלו כדי למנוע את המעשים הפוגעניים שביצעו כלפי ילדים אחרים.
על האיזון העדין בין אחריות ההורה למעשי ילדו ברשת וזכותו של הילד לפרטיות
אף על פי שהחוק בארץ מחיל על הורים אחריות מסוימת להשגחה סבירה על מעשי ילדיהם – לילדים עצמם יש זכות לפרטיות ולמרחב אישי – ואי אפשר לצפות מהורים לעקוב באופן תמידי אחר כל פעילות שילדיהם מבצעים ברשת. שיקולים אלו הם שהופכים את הסוגיה של אחריות הורים כלפי מעשי ילדיהם הקטינים ברשת, לעניין מורכב כל כך, ובמיוחד בהקשר של פרטיות במרחב המקוון.
ניתן להבין שיש כאן מתח ברור בין שאיפת הילדים לפרטיות לבין הצורך של הורים לפקח ולהגן. השאלות שעולות הן עד כמה לפקח? מתי לאפשר יותר עצמאות? ואיך לעשות זאת בצורה מיטבית? סוגיות אלו מלמדות על הצורך באיזון עדין בין הפיקוח ההורי לבין הפרטיות של הילד. איזון זה נעשה מורכב יותר כאשר מדובר בפעילות מקוונת של ילדים מחוץ לעינם הבוחנת של ההורים. עם זאת, ברור שאם ילד מפיץ תכנים אסורים וההורה מודע לכך, על ההורה מוטלת האחריות לפעול להפסקת ומניעת המשך הפצת תכנים אלה.
מן האמור לעיל אנו למדים כי כדי להרשיע הורה בגין מעשי ילדו, יש צורך להוכיח שהיה מודע למעשי ילדו ובכל זאת לא פעל באופן סביר כדי לעצור זאת. הורה שלא עמד בסטנדרט ה"הורה הסביר" לעניין זה, עלול לשאת באחריות אזרחית ואף פלילית על מעשי ילדיו, להידרש לתשלום פיצוי כספי לנפגע ואף לשאת בסנקציות פליליות.
האם ניתן להגיש תביעה נגד הורה של ילד שהתנכל לילד אחר באינטרנט?
באופן עקרוני, כן, ניתן להגיש תביעת לשון הרע נגד הורה של ילד שהתנכל לילד אחר באינטרנט, בכפוף לתנאים מסוימים. במסגרת זו יש להוכיח שהילד של אותו הורה, אכן התנכל ופגע בילד האחר ברשת, באופן שעולה לכדי לשון הרע. למשל, העלה פרסומים משמיצים, מבזים או פוגעניים בפייסבוק, בטיקטוק או בוואצאפ, שקיים תיעוד שלהם.
בית המשפט יבחן את מידת אחריותו של ההורה הנתבע למעשי ילדו, ועשוי לפסוק פיצוי כספי אם יימצא אחראי. בכל אופן, מומלץ להיוועץ עם עו"ד לשון הרע לבחינת המקרה כדי לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר בנסיבות הנתונות.
על חשיבות הליווי המשפטי בהגנה על קטינים מפני השמצה מקוונת
האינטרנט והרשתות החברתיות יצרו עבור קטינים סביבה מקוונת רוויה בסיכונים כמו ביוש, הצקות ופגיעה בפרטיות. חשוב להבין שלהשמצות מקוונות עלולות להיות השלכות הרסניות על בריאותם הנפשית של קטינים. על כן, במקרים של השמצה מקוונת כלפי קטינים יש חשיבות עליונה לליווי משפטי איכותי. עורך דין המתמחה בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות, יכול לסייע בהגשת תלונה במשטרה, לייצג את הנפגעים בבית משפט ולתבוע פיצוי כספי מהמשמיצים. הגנה משפטית היא זכות בסיסית של כל קטין והיא קריטית להרתעה ומניעה של השמצה מקוונת נגד ילדים ובני נוער.
לסיכום
במאמר זה סקרנו את הבעייתיות הרבה של תופעת ההשמצה המקוונת נגד ילדים ובני נוער, ואת הנזקים הקשים שהיא עלולה לגרום להם. ראינו שלמרות המודעות הגוברת לבעיה, רבים מן המקרים אינם מטופלים כראוי מבחינה משפטית.
על כן, יש צורך דחוף ביישום מדיניות של אפס סובלנות כלפי מקרי השמצה מקוונת כלפי קטינים. זאת על ידי נקיטת הליכים משפטיים נמרצים נגד המשמיצים, וליווי צמוד של נפגעי ההשמצה על ידי גורמי מקצועי בתחום בריאות הנפש וגורם המייצג ייצוג משפטי מסור ואכפתי.
אם אתם סבורים שבנכם או ביתכם נפגעו מהשמצה מקוונת שבוצעה בידי ילדים אחרים, אל תהססו לפנות לסיוע משפטי. משרד עו"ד שמעון האן יסייע לכם לבחון את פרטי המקרה ולבחור בפתרונות המשפטיים המתאימים והיעילים ביותר להגנה על טובת ילדכם.