במידה ונכנסתם להליך של חדלות פירעון ואתם מעוניינים לנהל אותו בצורה מיטבית ולסיים אותו בהקדם האפשרי, מומלץ לפנות לעורך דין חדלות פירעון מנוסה ומומחה ולהגיש בעזרתו בקשה להסדר נושים. הסדר נושים מהווה חלק בהליך של חדלות פירעון והוא מאפשר לחייב לסלק את חובותיו וזאת מבלי שיכריזו עליו פושט רגל או חדל פירעון.
חוק חדלות פירעון החדש
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש נכנס לתוקף מתאריך ה – 15.9.2019. החוק החדש מחליף את הפקודות והדינים הישנים: חוק החברות, פקודת החברות ופשיטת רגל ויוצר לנו חוק כולל ומקיף אחד שמסדיר את כל נושא חדלות הפירעון. החוק רלוונטי וכולל התייחסות הן לחדלות פירעון של יחיד והן לחדלות פירעון של תאגידים. באופן טבעי, לכל מקרה יש תקנות ספציפיות ושונות שתקפות לגביו. החוק החדש קובע שורה של תקנות והסדרים חדשים בנוגע לזכויות חייבים ונושים. בנוסף, החוק גם מגדיר בצורה ברורה את סדרי הדין וההליכים ושם דגש על נושא השאת ההחזר של החוב לנושים ועל שיקום החיים הכלכליים של החייב. הרעיון הזה מבוטא בשם הרשמי של החוק: חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. החוק מקל באופן משמעותי את התהליכים לכניסה להליך ומביא לכך שישנם פחות חסמים בירוקרטיים כך שניתן להשלים את ההליך בזמן קצר באופן יחסי. החוק החדש מציע שורה של כלים ואמצעים אפקטיביים למיקסום הגבייה ולהפיכת החלוקה של קופת הנשייה להוגנת יותר, אולם מצד שני הוא גם מטיל מגבלות שונות על יכולת הגבייה של הנושים. בכל מקרה בו נקלעתם לקשיים כלכליים וצברתם חובות המחייבים אתכם לפתוח בהליך של חדלות פירעון, מומלץ וחשוב לקבל ייעוץ מקצועי ופרטני מעורך דין חדלות פירעון מנוסה ובעל מוניטין כך שתוכלו לבחון לעומק את החוק החדש ביחס ובהקשר של החוב שעימו אתם מתמודדים.
איך מתחילים?
עורך דין חדלות פירעון מיומן ומנוסה יבצע עבורכם בדיקה מקצועית ומעמיקה לגבי היקף החובות שצברתם ומספר הנושים להם אתם חייבים ויחד אתכם יבחן מהו הסכום המקסימלי שתוכלו לגייס מההון העצמי שעומד לרשותכם, מבני משפחה, מחברים או מהלוואה ייעודית לטובת הסדר החוב. מידע זה יאפשר לבנות ולגבש הצעה מותאמת והוגנת להסדרת החובות וחשוב מכך להשיג פריסה רחבה וראויה שבה תוכלו לעמוד ללא ריבית והצמדה. בנוגע לשאלה מדוע הנושים להם אתם חייבים כספים יסכימו לנהל משא ומתן ולהיכנס להליך של הסדר חוב, התשובה היא ניהול סיכונים. אמנם הנושים עשויים להתחיל במסע מתיש וארוך של דיונים משפטיים שייגזלו ויידרשו מהם זמן וכסף רב ולבסוף הם יגלו שאינכם מסוגלים להחזיר את החוב משום שאתם חדלי פירעון, אך מצד שני, הגעה להסדר חוב מקצרת באופן משמעותי את כל התהליכים ומאפשרת לנושים לקבל סכום כסף כלשהו שעשוי להיות משמעותי מתוך יתרת החוב.
הגשת בקשה לחדלות פירעון יחיד
את הבקשה לחדלות פירעון יחיד רשאי ויכול להגיש יחיד שהינו חייב, נושה והיועץ המשפטי לממשלה. יחיד שמרכז החיים שלו, במהלך חצי השנה האחרונה, היה בישראל או יחיד שמחזיק ומנהל את עסקיו ונכסיו בישראל, רשאי להגיש בקשה רק כאשר מדובר בחובות שהינם בסכום שנמוך מ – 150 אלף ₪. את הבקשה יש להגיש לרשם ההוצאה לפועל שהיא הרשות האחראית על ניהול התהליך. במידה ומדובר בסכום שהינו גבוה יותר מהסכום הנקוב, את הבקשה יש להגיש לממונה על תחום חדלות פירעון ושיקום כלכלי ובמקרה זה הבקשה תיבדק ותנוהל ע"י בית משפט השלום. אם נושה רוצה לפתוח בהליך של חדלות פירעון, עליו לעשות זאת באמצעות פנייה לבית משפט. במקרה זה, התנאי הינו שסך כל החובות של החייב אינו עולה על 75,000 ₪ ורק בנסיבות מיוחדות ומסוימות ניתן יהיה לקבל אישור לסכום נמוך מזה.
החשיבות בקבלת ייעוץ מקצועי מידי עורך דין חדלות פירעון
חוק חדלון פירעון ושיקום כלכלי החדש אמנם נועד לקצר הליכים בירוקרטיים ולחסוך בזמן והוצאות, אך עדיין מדובר בחוק מורכב וכך גם ההליכים שקשורים אליו. משום כך, מומלץ לפנות לקבלת שירותי ייעוץ, ליווי וייעוץ מקצועיים מידי עורך דין מומחה בתחום שבקיא ברזי התהליך, שכן כל טעות או החסרה של פרט בהגשה של הבקשה תוביל להיווצרות עיכובים מיותרים. בהליך חדלות פירעון כרוכות סנקציות רבות ובעזרתו של עורך דין מנוסה ומומחה להוצאה לפועל ניתן יהיה לבחון בצורה מעמיקה ומקצועית האם כדאי לנקוט בצעד זה וכן להיאבק על צמצום המגבלות. ללא ספק, חובות משמעותיים עלולים להשליך ולהשפיע בצורה דרמטית על חיינו. קושי ועומס פיננסי יוצר גם עומס נפשי, מסיבה זו כדאי וחשוב לעבוד עם עורך דין מיומן שבקיא בהליך שיעניק לכם יחס אישי. לא בכל המקרים, חייבים מודעים לכל הזכויות שמגיעות להם ולמגוון הפתרונות האפשריים. אמנם, הליך של חדלות פירעון מהווה אחת הדרכים והאפשרויות השכיחות והמקובלות, אולם יש דרכים ואפשרויות נוספות. למשל במקרה שבו חייב ממתמודד עם ריבוי של תיקים בהוצאה לפועל ללא יכולת ומסוגלות לעמוד בגובה ובעומס התשלומים, הוא יכול לנסות להגיע להסדרים אחרים דוגמת איחוד תיקים. משום כך, הצעד הראשון בכניסה להליך של חדלות פירעון הינו תמיד פנייה לקבלת ייעוץ משפטי.
מהו הסדר נושים ומתי כדאי לבחור בו?
הסדר נושים הוא מונח חדש באופן יחסי שמתייחס לאחד הפתרונות שעומדים לרשות חייבים מצויים בסיטואציה של אי יכולת לשלם ולפרוע את החובות הכספיים שלהם לבעל או לבעלי החוב. במצב הזה, רבים מהחייבים בוחרים באפשרות של הגשת בקשה לפתיחה בהליך חדלות פירעון שנועד לספק להם אפשרות להסדיר לפחות חלק מסוים מסך החוב שלהם מול בעלי החוב וכן לקבל הפטר מחובת תשלום היתרה של החוב לאחר תום ההליכים. במקרים מסוימים, קיימת אופציה להגיע להסדר של תשלומים מול הנושים וזאת ללא צורך לפתוח ולהיכנס להליכים של חדלות פירעון, כך ניתן לחסוך כסף וזמן ולמנוע פגיעה בשמו הטוב ובזכויותיו של החייב. ברוב המקרים, הסדר נושים מהווה אופציה שהינה עדיפה על פני חלופה של פתיחה בהליכים. חוק חדלות פירעון החדש שנכנס לתוקף בשנת 2019 מגדיר וקובע שהסדר נושים הינו הגעה להסכמה בין חייב יחיד או חברה חייבת לבין הנושים שלהם, ההכם נועד להסדיר שינויים בתנאי התשלום של החוב. הסדר נושים עוזר לחייבים להחזיר ולמחוק את החובות שלהם או לקבל הפטר. בכל אחד מהשלבים של הליך חדלות פירעון וגביה שמתנהל מול חייב, ישנה אפשרות לנסות להגיע להסדר נושים, אפילו טרם פתיחת ההליכים.
היתרונות של הסדר נושים
התועלת המרכזית בהגעה להסדר נושים הינה האפשרות של החייב לבצע מחיקת חובות ולקבל הפטר ללא פתיחה בהליכים של חדלות פירעון כנגדו.
הסדר נושים מסייע לחייבים במספר אופנים:
- הימנעות ממכירת וחלוקת נכסים – הסדר נושים שמבוצע באופן ישיר מול בעל החוב, אינו מחייב ודורש מהחייב לפתוח ולהיכנס להליך של כינוס נכסים או הקמת קופת נשייה שבה ירוכזו נכסיו.
- הימנעות מהטלת הגבלות שונות שנגזרות מפתיחה בהליך חדלות פירעון
- הליך מקוצר וזול יותר – הליך חדלות פירעון הינו תובעני במיוחד מבחינת זמן, אולם באמצעות הגיעה להסדר נושים ניתן לזרז ולקצר תהליכים באופן משמעותי ולקבל הפטר במועד שהינו מוקדם יותר. הסדר נושים שמנוהל ומטופל מחוץ למסגרת צו לפתיחת הליכים, מהווה פתרון נוח ומשתלם מבחינת קיצור משך ההליך והפחתת העלויות בהשוואה לחלופה.
לסיכום, הליך של הסדר נושים מאפשר לחייבים לנהל מו"מ באופן ישיר מול הנושים שלהם הם חייבים כסף.
במסגרת הגשת הבקשה להסדר נושים, החייב מתחייב לכיסוי חלק מהחוב בהתאם ליכולת הכלכלית שלו, בעוד שהנושים מצידם מחליטים האם להסכים ולקבל את ההצעה או לדחות אותה.
עורך דין בעל ניסיון ובקיאות בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל, יודע כיצד לנווט, לנהל ולטפל בצורה נכונה בנושא של הסדרת חובות באופן מיטבי וזאת במטרה לסייע למיוצגים שלו למצות את הזכויות שלהם.
ט.ל.ח
אין לראות באמור כייעוץ משפטי ו/או תחליף לו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמעון האן לפני כל פעולה
כל הזכויות בתוכן זה שמורות לשמעון האן משרד עורכי דין ונוטריון