לשון הרע בווצאפ (WhatsApp) הפכה זה מכבר למכת מדינה. חרף הנטיה של משתמשי ווצאפ להניח כי השיח המתקיים ביניהם בפלטפורמת המסרים הפופולרית, הוא פרטי ולכן אינו כפוף להוראות החוק -השמצות בווצאפ, עשויות בהחלט להיחשב כעבירה פלילית וכעוולה אזרחית, המצדיקה נקיטה בהליכים משפטיים ודרישת פיצוי כספי מהצדדים המעורבים בכך. בשורות הבאות נסביר מה קובע החוק לגבי הוצאת דיבה בווטסאפ ומהן דרכי הפעולה שאפשר לנקוט כאשר נפגעים ממנה.
וואטסאפ: כר פורה להשמצות?
וואטסאפ בולטת כפלטפורמה שבה פרסומים מכפישים טומנים בחובם פוטנציאל פגיעה גבוה במיוחד, אולי מהגבוהים בנוף הדיגיטלי. מספר גורמים ברורים ומדאיגים תורמים לכך, לרבות חוסר יכולת לעקוב אחר הפצת התוכן. מגבלה זו נובעת מכך שבוואטסאפ, בניגוד לפלטפורמות כמו פייסבוק, אין תכונת שיתוף מובנית המנוהלת על ידי האפליקציה עצמה. במקום זאת, משתמשים יכולים להעביר תוכן במישרין רק למשתמשים אחרים או לקבוצות אחרות.
כתוצאה מכך, בעוד שבפייסבוק, ניתן לעקוב אחר מספר השיתופים, זהויות המשתתפים בשיח, ההערות והלייקים, לוואטסאפ אין יכולות מעקב מקיפות כאלה. כל תוכן המועבר בפלטפורמה, מהווה פרסום עצמאי המנותק מן הפרסום המקורי.
האם חוק איסור לשון הרע חל גם על השמצות בוואטסאפ?
סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע, מתווה את המושג "לשון הרע" ומונה ארבעה סוגי ביטויים מובהקים הנכללים בהגדרה זו. בעיקרו של דבר, כל פרסום בעל פוטנציאל להכתים את המוניטין של אדם אחר ולפגוע בכבודו, מתיישב עם הגדרה מקיפה זו.
סעיף 7 לחוק איסור לשון הרע קובע כי ביצוע מעשה הפצת לשון הרע לאדם אחד או יותר, מלבד הקורבן, מהווה עבירה אזרחית.
אולם במקרים בהם מדובר בביטויים בכתב, אין צורך להוכיח כי הביטוי הגיע בפועל לאדם אחר – די לתובע לטעון שהפרסום יכול היה להגיע למישהו אחר. פירוש הדבר הינו כי הגשת תביעת פיצויים לפי חוק איסור לשון הרע, אפשרית בהחלט גם במקרים של הוצאת דיבה בווטסאפ.
איך מוכיחים הוצאת דיבה בוואטסאפ?
נתחיל בלהבהיר שפרסום בוואטסאפ מתנהל בעיקר בצורה של תקשורת בכתב. כתוצאה מכך, ביסוס קיומו של תוכן משמיץ בוואטסאפ היא פשוטה יחסית: כל מה שהוא דורש הוא לכידת צילום מסך של המסך הספציפי שבו התוכן הופץ.
אם כך, אם אתם מוצאים את עצמכם כמטרה להשמצה בוואטסאפ, הצעד הראשוני בטיפול בבעיה זה הוא לצלם צילום מסך ולתעד בקפדנות את כל רצף האירועים. עיקר העניין טמון בהבנת מהות הפלטפורמה הזו, שמשפיעה ישירות על פוטנציאל הפיצוי.
על פי תקדימים משפטיים, להיקף התפוצה של פרסומי לשון הרע, ניתן בבתי המשפט משקל משמעותי בקביעת זכאות התובעים לפיצויים וגובהם (שכן הפצה נרחבת מעידה על פוטנציאל לפגיעה מהותית יותר), וכן לפוטנציאל הנזקים העתידיים למושא הפרסום. לכן אלו הם נושאים שיש לקחת בחשבון במסגרת תיעוד השמצות בוואצאפ לקראת נקיטת צעדים משפטיים.
דרכי הפעולה כנגד לשון הרע בווצאפ
המאפיינים המובהקים של WhatsApp מגדילים את הנזק הפוטנציאלי הקשור בהפצת פרסום משמיץ במסגרתה, בהשוואה לאפשרויות חלופיות כמו הוצאת דיבה או שיימינג בפייסבוק. בהתאם לפסקי דין משפטיים, טווח ההגעה של וואטסאפ יכול להיות נרחב, ולהביא לריבוי נזקים עתידיים למושא הפרסום המשמיץ.
כתוצאה מכך, אנו מאמינים כי נפגעי פרסום משמיץ בעל אופי ויראלי בוואטסאפ, עשויים להיות זכאים לפיצוי משמעותי. אולם השגת פיצוי כזה, מחייבת הבנה מקיפה של נבכי הרשתות החברתיות וזרימת המידע בעידן הסמארטפונים והמדיה החברתית.
מהו המכשול הגדול ביותר כאשר מתמודדים עם פרסום משמיץ בוואטסאפ?
בשונה מפרסומים משמיצים בערוצי התקשורת המסורתיים, כשמדובר על פרסומים משמיצים בווצאפ, המכשול העיקרי טמון בחוסר היכולת לעצור את שרשרת ההפצה. לאור היעדר מנגנוני מעקב להפצת תוכן בווצאפ (ולעתים, חוסר היכולת להתחקות אחר מקור ההפצה הראשונית), צמצום ההפצה הופך למשימה מורכבת וסיזיפית ביותר, בלשון המעטה. בסיכומו של דבר, נקיטת אמצעים יעילים למיגור תוכן כזה בוואטסאפ, היא כמעט בלתי אפשרית. כתוצאה מכך, הפחתת הנזקים הנובעים מהפצת פרסום כוזב או מבזה בוואצאפ, מהווה משימה בלתי אפשרית כמעט.
לסיכום: מה ניתן לעשות כנגד הוצאת לשון הרע בוואטסאפ?
עם גילוי פרסומי לשון הרע שהופצו כנגדכם ברשתות החברתיות, ובמיוחד בוואטסאפ, חשוב להכיר את התפקיד המרכזי שהזמן משחק בתרחיש זה. ככל שחולף זמן ארוך יותר מהפרסום הראשוני של התכנים הפוגעניים, כך קשה יותר לבצע בקרת נזקים ולהתחקות אחר מקורו של הפרסום המשמיץ לצורך הגשת תביעה. עם זאת, הצוות המשפטי המנוסה במשרד עורך דין שמעון האן, כאן כדי לספק לכם ייעוץ וליווי מקצועי בהגנה על זכויותיכם ושמכם הטוב ובהשגת הפיצוי המגיע לכם. אל תהססו לצור קשר עם משרדנו כבר עכשיו ולפעול בנושא.