האינטרנט הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו, אך לצד היתרונות הרבים, הוא טומן בחובו גם סכנות, וביניהן הפצת לשון הרע. על רקע זה, אנשים רבים תוהים ובצדק – "כיצד לפעול אם הוכפשתי ברשת?". הצורך להבין כיצד להתגונן מפני הכפשות באינטרנט, הוא אקוטי מאחר וכל פרסום כזה עלול להוביל לפגיעה משמעותית בשם הטוב, במוניטין ובתחושת הביטחון האישי.
במאמר זה נספק לכם מידע מקיף על אופן הפעולה הנכון במקרים אלו, תוך התייחסות לחוק לשון הרע בישראל. נדון בצעדים הראשוניים שיש לנקוט, באפשרויות המשפטיות העומדות לרשותכם ובהמלצות נוספות להתמודדות עם הפגיעה.
הוכפשתם ברשת? כך תבצעו בקרת נזקים ראשונית
האינטרנט הוא פלטפורמה נוחה ונגישה לשיתוף מידע ותקשורת. עם זאת, לצד היתרונות הרבים, הוא טומן בחובו גם סכנות, וביניהן הפצת לשון הרע.
אם הוכפשתם ברשת, אלו הצעדים הראשוניים שעליכם לנקוט:
- תיעוד: חשוב לתעד את ההכפשה. צלמו מסך של הדף בו פורסמה ההכפשה, שמרו את הקישור ודאגו לשמור גם את הוכחת מועד הפרסום.
- פנייה למפרסם: במקרים מסוימים, פנייה ישירה למפרסם עשויה להביא להסרת הפרסום מרצון. ייתכן שהמפרסם לא היה מודע לכך שמדובר בלשון הרע, או שלא הבין את ההשלכות של פרסום זה.
- פנייה לעורך דין: מומלץ להתייעץ בהקדם עם עורך דין לשון הרע, שכן עורך הדין יוכל לבחון את המקרה ולהמליץ על אופן הפעולה המיטבי.
בנוסף, חשוב לזכור כי הכפשה ברשת עלולה לגרום לפגיעה נפשית משמעותית. במקרים אלו, מומלץ לפנות לקבלת תמיכה נפשית מקצועית.
ומה הלאה? הפעולות הבאות שחשוב לנקוט להגנה על שמכם הטוב
מעבר לצעדים הראשוניים שהזכרנו קודם, אותם חשוב לבצע לצורך בקרת נזקים התחלתית, כדאי שתדעו כי פתוחות בפניכם כמה אפשרויות משפטיות להגנה על זכויותיכם וקבלת פיצוי בגין הפגיעה במוניטין שלכם:
- פתיחת הליך אזרחי: ניתן להגיש תביעה אזרחית כנגד המפרסם ו/או מפעיל הפלטפורמה בה פורסמה ההכפשה. במסגרת תביעה זו ניתן לתבוע פיצויים כספיים בגין הנזק שנגרם כתוצאה מהפרסום. אולם חשוב לציין: חוק לשון הרע קובע מספר הגנות מפני תביעות לשון הרע, כגון הגנת אמת בפרסום ותום לב. מכאן שאף על פי שייתכנו מקרים בהם פרסום שעל פניו מהווה לשון הרע, בפועל ייתכן כי הוא יהווה פרסום מותר על פי חוק. לפיכך, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לפני נקיטת כל צעד משפטי.
- פתיחה בהליך פלילי: במקרים חמורים ניתן להגיש תלונה במשטרה כנגד המפרסם. המשטרה תוכל לפתוח בחקירה ובמידת הצורך להגיש כתב אישום כנגד המפרסם.
לסיכום, הכפשה ברשת עלולה להוות פגיעה קשה הן ברמה האישית והן ברמה המקצועית.
אולם חשוב לזכור כי ישנן דרכים להתמודד עם הפגיעה ולפעול כנגד המפרסם. בכל מקרה, מומלץ לפעול בנחישות ובזהירות, תוך קבלת ייעוץ משפטי מקצועי.
איך להגיש תביעת פיצויים בגין הכפשה ברשת?
הכפשה ברשת עלולה לגרום לפגיעה משמעותית הן ברמה האישית והן ברמה המקצועית. במקרים אלו, ניתן לשקול הגשת תביעת פיצויים כנגד המפרסם.
להלן עיקרי הצעדים להגשת תביעה:
התייעצות עם עורך דין
מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום לשון הרע. עורך הדין יוכל לבחון את המקרה ולהמליץ האם כדאי להגיש תביעה, מהם סיכויי ההצלחה ומהו גובה הפיצויים שניתן לתבוע.
איסוף ראיות
יש לאסוף את כל הראיות הרלוונטיות להכפשה, כגון צילום מסך של הפרסום, הקישור לפרסום, הוכחת מועד הפרסום ועוד.
ניסוח כתב תביעה
עורך הדין ינסח כתב תביעה ובו יפרט את העובדות הרלוונטיות, את הנזק שנגרם כתוצאה מהפרסום ואת גובה הפיצויים הנדרש.
הגשת כתב התביעה
כתב התביעה יוגש לבית המשפט המוסמך לדון במקרה.
ניהול ההליך המשפטי
לאחר הגשת כתב התביעה, יתקיים הליך משפטי הכולל הוכחות, סיכומים ופסיקה.
מה גובה הפיצויים שניתן לקבל בהגשת תביעת פיצויים בגין הכפשה ברשת?
על פי חוק איסור לשון הרע בישראל, ניתן לתבוע פיצוי כספי בגין הכפשה ברשת גם ללא הוכחת נזק מצד התובע. החל מ- 1998 אפשרי לתבוע בעקבות הוצאת לשון הרע פיצוי כספי ללא הוכחת נזק עד היקף של 50,000 ש"ח. אולם היות שסכום זה משולם עם תוספת של הפרשי הצמדה, למעשה כיום סכום התביעה המקסימלי במסלול הפיצוי הנ"ל, עומד על כ- 80,000 ש"ח (יצויין כי הסכום מתעדכן מעת לעת). יתרה מכך – בהוכחת כוונת פגיעה מצד המפרסם אפשר אף להגיע במסלול תביעה בלי הוכחת נזק, עד סכום של כ- 160,000 ש"ח. יחד עם זאת, ישנה אפשרות לתבוע פיצויים בסכומים גבוהים מכך, אם כי הדבר כרוך ביכולתו של התובע להוכיח את קיומם בפועל של נזקים שספג בעקבות הפרסום האמור.
בכל מקרה, גובה הפיצויים שניתן לקבל בהגשת תביעת פיצויים בגין הכפשה ברשת תלוי במספר גורמים ומשתנה ממקרה למקרה. לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין לשון הרע מנוסה, על מנת להעריך את סיכויי ההצלחה ואת גובה הפיצויים שתוכלו לתבוע.
לסיכום
האינטרנט שהפך לחלק בלתי נפרד מחיינו טומן בחובו גם סכנות, וביניהן הפצת לשון הרע.
אין זה סוד שפרסום מכפיש ברשת עלול להוביל לפגיעה משמעותית בשם הטוב, במוניטין ובתחושת הביטחון האישי. לפיכך, אם אתם סבורים שנפגעתם מהכפשה ברשת, הדרך הטובה והבטוחה להגן על שמכם הטוב ועל האינטרסים שלכם, היא לפנות לייעוץ משפטי בהקדם.
משרד עו"ד שמעון האן מתמחה בדיני לשון הרע ופועל בנחישות ובמקצועיות להגנה על שם הטוב של לקוחותיו. אנו מציעים ליווי צמוד ותמיכה לאורך כל ההליך המשפטי, תוך שימוש בידע וניסיון רב שנים. אל תהססו לפנות אלינו עוד היום לסיוע משפטי דיסקרטי, מקצועי ואכפתי!