בשנים האחרונות, תביעות דיבה הפכו לנושא שכיח ומדובר במיוחד במדינת ישראל. אין זה מקרי היות ואנו נתקלים בהן חדשות לבקרים בכלי התקשורת, ברשתות החברתיות ובשיח הציבורי. תביעות אלו מגיעות מכל קצוות הקשת החברתית – החל מאנשי ציבור ופוליטיקאים ועד לאנשים פרטיים, אך מטבע הדברים – מקרים מפורסמים על תביעות דיבה נוגעים לתיקי לשון הרע שאושיות ידועות היו מעורבות בהם. בשורות הבאות נסקור כמה מקרים מפורסמים של תביעות דיבה בארץ ובעולם ואת פסקי הדין שהתקבלו בהקשרן.
מקרים מפורסמים על תביעות דיבה בישראל ובעולם
בין תביעות הדיבה המפורסמות ביותר שנדונו בבתי המשפט בישראל בשנים האחרונות, ניתן למצוא מגוון של מקרים, הנוגעים לדמויות מוכרות ואנשי ציבור.
תביעת הדיבה שהגיש ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נגד משפחת נתניהו
אחת התביעות שעוררו הדים רבים הייתה תביעת הדיבה שהגיש ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נגד משפחת נתניהו. בראיון פומבי, אולמרט טען כי בני משפחת נתניהו לוקים במחלת נפש ושהיו צריכים לאשפז אותם. משפחת נתניהו הגישה תביעת דיבה על סך 837 אלף שקלים. עו"ד שמעון האן מציין כי במקרה זה, קו ההגנה של אולמרט התבסס על הגנת "אמת דיברתי", המנסה להוכיח את דבריו.
דפ נגד הרד – מקרה מפורסם נוסף של תביעות דיבה בין מפורסמים
היה משפט הדיבה של ג'וני דפ נגד אשתו לשעבר, השחקנית אמבר הרד. דפ תבע את הרד על כך שכתבה מאמר בו האשימה אותו באלימות כלפיה. בתי המשפט בארצות הברית פסקו לטובתו וחייבו את הרד לשלם לו 13 מיליון דולר בפיצויים.
המקרה המחיש את ההבדלים בין החוק בישראל לחוקים במדינות אחרות, כפי שמספר עורך דין לשון הרע עו"ד שמעון האן. בארה"ב יש צורך להוכיח כוונת זדון בפרסום, דבר שמקשה על ניהול תביעות מסוג זה.
תביעות אלו זכו ולא בכדי, לסיקור תקשורתי נרחב ועוררו דיון ציבורי ער סביב סוגיית חופש הביטוי אל מול ההגנה על השם הטוב.
מדוע מקרים מפורסמים על תביעות דיבה שהוגשו בקרב סלבריטאים מעוררים עניין ציבורי רב כל כך?
תביעות דיבה של סלבריטאים ואנשי ציבור מושכות תשומת לב ציבורית רבה. מלבד הסיפור ה"צהוב", יש עניין בתביעות אלו מאחר והן מערבות פרטים אישיים רגישים ונוגעות בכבודם של אנשים מוכרים. העובדה שמעורבים בהן סכומי כסף גדולים מגבירה את העניין. דוגמה לכך ניתן למצוא במשפט המתנהל בימים אלה באנגליה בין שתי נשות כדורגלנים מפורסמים בנוגע להדלפת סיפורים אישיים לעיתונות הצהובה, אשר משרד עו"ד ונוטריון בהובלת עורך דין שמעון האן עוקב אחריו.
פסקי דין מעניינים שהתקבלו במסגרת מקרים מפורסמים של תביעות דיבה
בפסק דין שניתן לא מזמן, הוצאת דיבה בפייסבוק גרמה לעוגמת נפש רבה לרופא שתבע חברה לשיווק סיגריות אלקטרוניות. החברה פרסמה פוסטים בהם כינתה את הרופא "שקרן" ו"מושחת", בגלל שהביע עמדה נגד השימוש במוצריה. בית המשפט קבע כי מדובר בלשון הרע וחייב את החברה לשלם לרופא 100 אלף שקלים בפיצויים.
במקרה אחר, שני סטודנטים הגישו תביעת דיבה נגד המכללה בה למדו. המכללה פרסמה תמונה שלהם ברשת החברתית וכתבה שהם משלימים בגרויות, למרות שהיו סטודנטים לתואר ראשון. בית המשפט פסק כי מדובר בפגיעה בשמם הטוב ובפרטיותם, והורה למכללה לפצות אותם ב-16,000 שקלים כל אחד.
כיצד בתי המשפט בישראל קובעים אם פרסום מסוים נחשב ללשון הרע?
ההגדרה החוקית של לשון הרע היא רחבה מאוד. היא כוללת כל ביטוי שעלול להשפיל אדם, לבזותו, לפגוע בו במשרתו, בעסקו או במשלח ידו. גם ביטויים הפוגעים באדם בשל גזע, מוצא, דת, נטייה מינית ומוגבלות עלולים להיחשב ללשון הרע. כדי שביטוי יעלה כדי לשון הרע, עליו להיות מופץ לאדם נוסף מלבד הנפגע עצמו. לפי החוק, גם פרסום ברשת האינטרנט נחשב הפצה, אף אם לא הוכח שאדם נוסף קרא אותו בפועל.
בתי המשפט בוחנים פרסום לפי מבחן אובייקטיבי של האדם הסביר. הם שואלים אם הפרסום עלול להביא להשפלתו של התובע בעיניי אנשים אחרים. לפי הפסיקה, אין צורך להוכיח שאכן הייתה פגיעה בפועל. די בכך שקיים פוטנציאל לפגיעה. אם הפרסום נעשה ברשתות החברתיות, בית המשפט ייקח בחשבון את היקף החשיפה ואת התפוצה הגדולה האופיינית לפוסטים ברשת.
מהי השיטה היעילה ביותר להתמודדות עם תביעת דיבה?
הדרך המומלצת ביותר להתמודד עם תביעת לשון הרע היא לפנות לייעוץ משפטי מקצועי. עו"ד שמעון האן, אשר מנהל משרד עו"ד ונוטריון המתמחה בתחום, מציע את שירותיו בליווי תהליך התביעה. עורך דין מנוסה יוכל לשפוך אור על סיכויי התביעה, לבחון את ההגנות האפשריות ולהמליץ על דרכי פעולה. כמו כן, חשוב לשמור ראיות כמו צילומי מסך של הפרסום הפוגעני. פנייה מוקדמת לעורך דין מקצועי יכולה למנוע הידרדרות ולקדם פתרון מהיר ויעיל של התביעה.
לסיכום
כיום יותר מאי פעם, תביעות לשון הרע מתרחשות בתדירות גבוהה בחברה הישראלית. למרות שהן מגוונות ונוגעות בסוגיות שונות, המשותף לרבות מהן הוא הפגיעה הקשה בכבוד, בשם הטוב ובמוניטין של אדם. במציאות הדיגיטלית של ימינו, בה פרסומים משמיצים מתפשטים במהירות הבזק ברשתות החברתיות, חשוב מתמיד להגן על הזכויות שלכם. אם נפגעתם מפרסום משמיץ או שנתבעתם בגין לשון הרע, מומלץ לפנות להתייעצות עם עורך דין לשון הרע ממשרד עו"ד שמעון האן, כדי לבחון את האפשרויות העומדות בפניכם.
שאלות ותשובות:
תביעת לשון הרע היא בעיקרה תביעה אזרחית בה התובע פונה לבית המשפט האזרחי ומבקש פיצויים כספיים על הנזק שנגרם לו. תביעות פליליות על פרסום לשון הרע הן נדירות יחסית והן מוגשות על ידי המדינה במקרים חמורים במיוחד בהם יש עניין ציבורי בהעמדה לדין. עונשי מאסר על הוצאת דיבה הם חריגים ביותר.
אם הפרסום המשמיץ פורסם בעילום שם, עדיין ניתן להגיש תביעה – או נגד בעל האתר שאפשר את פרסום התגובות, או באמצעות צו לחשיפת זהות המגיב האנונימי. לרוב בית המשפט יאשר בקשה לחשיפת פרטי מגיב אנונימי אם יש תשתית ראייתית לכאורה להוצאת דיבה.
סכום הפיצויים נקבע על ידי בית המשפט בהתאם לחומרת הפגיעה, למידת ההפצה של הפרסום, למעמד הצדדים ועוד. החוק קובע פיצוי סטטוטורי ללא הוכחת נזק עד לסכום של 160,000 ₪, אך על פי הפסיקה ניתן לפסוק גם סכומים גבוהים יותר במקרים חריגים. בתביעות דיבה נגד תאגידים או חברות, סכומי הפיצויים עשויים להיות גבוהים יותר.
התנצלות נחשבת לאקט מקל בעיניי בית המשפט. ככל שההתנצלות מתפרסמת בשלב מוקדם יותר ובאופן בולט וברור, כך תהיה לה השפעה חיובית יותר על פסיקת הפיצויים. עם זאת, התנצלות אינה מהווה הגנה מוחלטת מפני תביעה ולא בהכרח תמנע הגשתה, אם כי היא תובא בחשבון בקביעת היקף הנזק והפיצוי.