תלונות שווא במשטרה הן תופעה פסולה הפוגעת קשות הן באדם שעלול למצוא עצמו נחקר שלא בצדק, והן במערכת אכיפת החוק שמאבדת את אמינותה. מי שסבור שהוגשה נגדו תלונת שווא יכול לנקוט באמצעים משפטיים, אך חשוב שיפנה תחילה להתייעצות עם עורך דין לשון הרע שיוכל ללמוד את המקרה לעומק ולגבש אסטרטגיה משפטית הולמת. בשורות הבאות נפרט על הקשר בין תלונות שווא במשטרה ולשון הרע: השלכות משפטיות ופנייה להליכי תביעה.
הידעתם? הגשת תלונת שווא במשטרה מהווה עילה להגשת תביעת לשון הרע
הגשת תלונת שווא היא בעיה רצינית שיש לה השלכות משמעותיות. אנשים לעיתים מדווחים ביודעין על אירועים שקריים למשטרה, מה שגורם נזק לחקירה ופוגע באמינות של מערכת אכיפת החוק.
עם זאת, לא כל תלונה שהוגשה בתום לב ומסתיימת ללא הרשעה נחשבת בהכרח כתלונת שווא. ייתכנו מצבים שבהם אין די ראיות להוכיח אשמה, גם כאשר האירוע אכן התרחש.
בכל מקרה, מי שהוגשה נגדו תלונה וחש שזו תלונת שווא, יכול לשקול להגיש תביעת לשון הרע נגד המתלונן. תנאי לכך הוא שיוכל להוכיח שהתלונה הוגשה מתוך כוונה לפגוע או ביודעין שמדובר בדיווח כוזב. במקרה כזה, ניתן יהיה לתבוע פיצוי כספי על הנזק שנגרם.
באילו נסיבות ניתן להגיש תביעה על הוצאת לשון הרע במשטרה במסגרת תלונה כוזבת במשטרה?
הגשת תלונת שווא היא מעשה חמור שעלול לגרור השלכות משפטיות גם עבור המתלונן.
אם הופנתה כלפיכם תלונה כזו, ואתם מאמינים שהיא הוגשה שלא בתום לב אלא מתוך כוונה לפגוע בשמכם הטוב, ייתכן שתוכלו לתבוע את המתלונן על לשון הרע בבית משפט.
תנאי בסיסי להצלחת התביעה הוא שתוכלו לשכנע את בית המשפט שהמתלונן פעל מתוך זדון או פזיזות וידע שהתלונה שקרית. במקרה כזה, ניתן יהיה לתבוע פיצוי כספי על הנזקים שנגרמו לכם.
מהם התנאים לתביעת פיצויים בגין תלונת שווא במשטרה?
הגשת תלונת שווא במשטרת ישראל, היא מעשה חמור בראי החוק, אשר עלול לגרור תביעת לשון הרע כנגד הצד המתלונן. המחוקק מבקש לעודד הגשת תביעות במקרים אלו, ולכן קבע הוראות מיוחדות לעניין זה:
- ניתן לתבוע פיצוי על לשון הרע גם מבלי להוכיח נזק ממשי: הדבר נתון לשיקול דעת בית המשפט, שיכול לפסוק פיצוי גם אם לא הוכח קשר סיבתי ישיר בין התלונה לנזק בפועל.
- קיימת מגבלה על גובה הפיצוי שניתן לפסוק בהעדר הוכחת נזק ממשית, והוא לא יעלה על 74 אלף ש"ח: אולם, אם הוכחה כוונה לפגוע מצד המתלונן, בית המשפט רשאי להכפיל את הסכום לכ- 140 אלף ש"ח.
לכן, גם אם לא ניתן להוכיח נזק כספי, עדיין כדאי לשקול הגשת תביעה, במיוחד אם יש ראיות לכוונת פגיעה של המתלונן כלפיכם.
ומה לגבי מי שהגיש תלונה משטרתית בלתי מוצדקת בתום לב?
הגשת תלונה משטרתית עלולה לעיתים להוביל לתביעת לשון הרע נגד המתלונן, במיוחד אם התלונה מסתיימת ללא הרשעה. עם זאת, החוק מעניק הגנה מפני תביעה כזו למי שפועל בתום לב.
פירוש הדבר הינו, כי אם אדם מגיש תלונה במשטרה מתוך אמונה כנה שבוצעה עבירה, גם אם בדיעבד מתברר שהמתלונן טעה, הרי שהוא הגיש את התלונה בתום לב ולא ניתן יהיה להרשיע אותו בהוצאת לשון הרע. לעומת זאת, אם יוכח שהתלונה הוגשה מתוך כוונה לפגוע או מתוך ידיעה ודאית שמדובר בדיווח שקרי, הרי שאין מדובר בתום לב וניתן לתבוע את המתלונן על הוצאת דיבה.
אבל מדוע החוק מגן על מגישי תלונות שווא במשטרה בכלל?
החוק במדינת ישראל מעניק הגנה מפני תביעת לשון הרע למי שמגיש תלונה במשטרה בתום לב, כדי לעודד דיווח לרשויות ולאפשר להן למלא את תפקידן.
מאחורי ההגנה הזו עומד אינטרס ציבורי חשוב מאין כמוהו. על מנת שמערכות אכיפת החוק תוכלנה לתפקד, הן זקוקות לדיווחים ותלונות מאזרחים. אם אזרחים היו חוששים להתלונן בגלל חשש מתביעה, המערכות הללו היו משותקות ולא יעילות.
לכן החוק מבקש לעודד דיווח בתום לב, ומרגיע אזרחים שאם ידווחו מתוך אמונה אמיתית בצדקת התלונה, הם יהיו מוגנים מפני תביעה – גם אם בדיעבד התברר שטעו. כמובן, אם תלונה הוגשה ביודעין שהיא שקרית או מתוך כוונה לפגוע באחר, אין הגנה זו חלה על המתלונן או המתלוננת.
על תופעת תלונות השווא בין בני זוג בהליכי גירושין
תופעת תלונות השווא בין בני זוג בהליכי גירושין, היא בהחלט תופעה בעייתית במדינת ישראל (ולא רק). לעיתים בני הזוג המצויים בהליכי גירושין, מנסים ביודעין לפגוע זה בזו באופן שקרי על ידי הגשת תלונה כוזבת במשטרה.
אף על פי שמדובר במעשה חמור לכל הדעות, יש לזכור שגירושין הם תקופה קשה מאוד מבחינה רגשית. לכן חשוב שהמשטרה ובתי המשפט ינקטו משנה זהירות בטיפול במקרים הללו.
ראשית, יש לבדוק היטב האם יש בסיס אמיתי לתלונה או שהיא מוגשת רק כדי לפגוע בבן/בת הזוג לשעבר. שנית, אם אכן מדובר בתלונת שווא, מומלץ לנסות תחילה דרכים של גישור וייעוץ זוגי לפני נקיטת הליכים משפטיים, שעלולים רק להסלים את הקונפליקט.
האם ניתן להגיש תביעה כנגד בן או בת זוג בגין הגשת תלונה כוזבת במשטרה?
תלונות שווא בין בני זוג בהליכי גירושין הן כאמור תופעה מוכרת ובעייתית. פעמים רבות הן מוגשות מתוך כעס או רצון לפגוע בבן הזוג לשעבר, ולא בהכרח מתוך אמונה אמיתית שבוצעה עבירה.
למרות הכל, חשוב לזכור שהגשת תלונת שווא היא עבירה פלילית. אם אדם מרגיש שהוגשה נגדו תלונה כוזבת, הוא יכול לשקול להגיש תביעת לשון הרע נגד בן/ת זוגו לשעבר.
תנאי מרכזי להצלחת התביעה הוא הוכחה שהתלונה אכן הוגשה שלא בתום לב, מתוך כוונה לפגוע, ולא היה בסיס לטענה שהועלתה בה.
אולם לפני תביעה, רצוי לנסות דרכים אלטרנטיביות כמו גישור או ייעוץ זוגי. תביעת לשון הרע עלולה רק להסלים את הסכסוך, ואינה בהכרח הדרך היעילה ביותר להתמודד עם הבעיה.
מה חשיבות הפנייה לסיוע משפטי מקצועי לצורך התמודדות עם תלונות שווא במשטרה ולשון הרע?
לפנייה לסיוע משפטי מקצועי בנושא תלונות שווא ולשון הרע ישנה חשיבות רבה, ממספר סיבות:
- עורך דין מנוסה יכול לבחון את המקרה לעומק, ולייעץ האם אכן מדובר בתלונת שווא שניתן לתבוע עליה פיצוי.
- עורך הדין יוכל לגבש אסטרטגיה משפטית עבורכם ולהעריך את סיכויי הצלחתם של תביעת לשון הרע או צעדים משפטיים אחרים.
- ייצוג משפטי מקצועי עשוי להגדיל את הסיכוי לפיצוי כספי ולמנוע מצב שבו הנפגע יישא לבדו בהשלכות.
- עורך הדין יוכל למנוע טעויות ולוודא שההליך המשפטי מתבצע כראוי ובהתאם לדין ולפסיקה.
מכל הסיבות הללו, הפנייה לעורך דין היא צעד חשוב ומומלץ כדי להתמודד ביעילות עם תלונת שווא במשטרה ולשון הרע.
קבלת ייעוץ משפטי מסור עם משרד עורכי דין מתמחה בלשון הרע שמעון האן לחצו כאן
לסיכום
תלונות שווא במשטרה הינן תופעה חמורה, הפוגעת הן בפרטים שעלולים למצוא עצמם נאשמים שלא בצדק והן באמינות מערכת אכיפת החוק.
מי שסבור כי הופנתה כלפיו תלונת שווא למשטרה, זכאי על פי חוק לנקוט בהליכים משפטיים פליליים נגד המתלונן עצמו, כמו גם בהליכים אזרחיים במסגרת תביעת לשון הרע לשם קבלת פיצוי כספי.
עם זאת, לפני פתיחה בהליכים, חשוב להיוועץ עם עורך דין לשון הרע מנוסה כדי לבחון את המקרה לעומק ולגבש אסטרטגיה משפטית הולמת.
משרד עו"ד שמעון האן מתמחה בתביעות לשון הרע בגין תלונות שווא ויכול לסייע לכם בהתמודדות יעילה עם המצב. צרו עמנו קשר כעת לייעוץ משפטי ראשוני ללא עלות.